Projekt MT-G2. Latarka szperacz.
Jak wygląda twój radiator do którego bezpośrednio lutowałes leda ?
Może będzie ci się chciało zrobić dodatkowe zabiegi z MCPCB diody i radiatorem do którego jest przykręcana tj. polerka MCPCB na lustro, polerka radiatora do którego przykręcamy MCPCB i dobra pasta np. MX4 - powinno to znacznie poprawić jakość odprowadzania ciepła - testy, w tym wypadku na laptopie, pokazały że polerka i pasta obniżają temperature przynajmniej o 10 st.
Może będzie ci się chciało zrobić dodatkowe zabiegi z MCPCB diody i radiatorem do którego jest przykręcana tj. polerka MCPCB na lustro, polerka radiatora do którego przykręcamy MCPCB i dobra pasta np. MX4 - powinno to znacznie poprawić jakość odprowadzania ciepła - testy, w tym wypadku na laptopie, pokazały że polerka i pasta obniżają temperature przynajmniej o 10 st.
ILPT
Nie, bo nie widzę najmniejszego sensu. Czas ten wolę poświęcić na zrobienie lepszego miedzianego MCPCB, który docelowo będzie mógł trafić do latarkiskaktus pisze:Może będzie ci się chciało zrobić dodatkowe zabiegi z MCPCB diody i radiatorem do którego jest przykręcana...
Raczej podłoże:Jak wygląda twój radiator do którego bezpośrednio lutowałes leda ?
Czy ten zacisk to masa spawarki transformatorowej?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Jeszcze raz dzięki ElSor za przetestowanie niezależne MT-G2.
Trybu 100% (5A) i tak stosuję jako TURBO.
Mimo wszystko obserwuję dwukrotny wzrost jasności 50% - 100% (po rozgrzaniu latarki).
Dioda została zakupiona na Cutter i przelutowana przez Mrelektronik.
Zamierzam nabyć luksomierz. Wynikami podzielę się (paru latarek jestem bardzo ciekawy).
Trybu 100% (5A) i tak stosuję jako TURBO.
Mimo wszystko obserwuję dwukrotny wzrost jasności 50% - 100% (po rozgrzaniu latarki).
Dioda została zakupiona na Cutter i przelutowana przez Mrelektronik.
Zamierzam nabyć luksomierz. Wynikami podzielę się (paru latarek jestem bardzo ciekawy).
Ostatnio zmieniony czwartek 17 sty 2013, 23:53 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 2 razy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Czy możesz wystawić to cudo za okno i cyknąć fotkę ?ElSor pisze:Nie, bo nie widzę najmniejszego sensu. Czas ten wolę poświęcić na zrobienie lepszego miedzianego MCPCB, który docelowo będzie mógł trafić do latarkiskaktus pisze:Może będzie ci się chciało zrobić dodatkowe zabiegi z MCPCB diody i radiatorem do którego jest przykręcana...
Raczej podłoże:Jak wygląda twój radiator do którego bezpośrednio lutowałes leda ?
Obrazek
Zacisk mnie rozbawił Czy ja widzę smarek cyny na diodzie??
To, co wygląda na smark to troszkę kalafonii, która dostała się na LEDa podczas dociskania go za pomocą pensety o płaskim końcu (nie myłem całości po lutowaniu, bo do testów to jest zrobione na szybko). Zacisk zwykły plastikowy, dociska tylko przewód minusowy. Nie chciałem ponownie rozgrzewać całej miedzi, żeby tylko przewód przylutować a transformatorówka 100W nie dawała rady niestety (za dobre przewodnictwo ciepła ma miedź). Zacisk to taki jak ten, tylko trochę mniejszy:Czy ten zacisk to masa spawarki transformatorowej?
Nie ma sprawy, ja testy robię głównie dla siebie, a dziele się z Tobą i resztą zainteresowanych przy okazji, nic mnie to przecież nie kosztuje.Dariusz70 pisze:Jeszcze raz dzięki ElSor za przetestowanie niezależne MT-G2.
Zrobię dziś w nocy, jak już odrobię inne zaległości.seba_x pisze:Czy możesz wystawić to cudo za okno i cyknąć fotkę ?
Zdjęcia (niestety najtańszym kompaktem + CHDK z ustawieniami ISO 640. 1/10sek i F3):
Referencyjne:
Reflektor:
Soczewka do MC-E 10stopni:
Przepraszam jednocześnie ze liche zdjęcia ale tak jest zimno, że zdjęcia, gdzie celowałem na blok nie nadają się do publikacji. Na wstawionych wyżej celowałem mniej więcej na samochody (ok 35m wg mapy). Zdjęcia też są jakby nieco ciemniejsze, niż w rzeczywistości widzi oko ludzkie, jednak rozkład światła widać dobrze (mam nadzieję, bo szerzej mój aparat nie zbiera).
Jeszcze na koniec sam LED:
Pada trochę śnieg ale nie jest mglisto.
Foto z okna, jakieś 60m.
tryb 50% (2,5A)
tryb100% (5A)
I przy okazji odpaliłem moją Pochodnię
Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne
Foto z okna, jakieś 60m.
tryb 50% (2,5A)
tryb100% (5A)
I przy okazji odpaliłem moją Pochodnię
Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne