Driver attiny + 8xAMC7135 - brak trybów
Driver attiny + 8xAMC7135 - brak trybów
Witam wszystkich gorąco ! Trafiłem do Was na forum w dość ciekawy sposób: zmieniałem kierunki w motocyklu na ledowe i po drodze dowiedziałem się o diodach cree które potrafią wykrzesać całkiem sporo światła.
Ponieważ elektronika nie jest mi obca, postanowiłem zrobić sobie latarkę (również do moto - w razie czego dobre mieć porządne źródło światła, lżejsze niż 3xR20 ). Diodę cree xm-l dostałem jako sampla. Driver wybrałem ten ponieważ był stosunkowo tani i sporo osób go używa. Niestety po podłączeniu driver startuje w trybie 100% i nie reaguje na zmianę trybu (włącznik zamontowany na przewodzie doprowadzającym minus do drivera). Przeglądnąłem całą płytkę w poszukiwaniu zwarć ale takowych nie znalazłem. Łączyłem z minusem każdą z gwiazdek licząc że któryś z trybów ruszy ale niestety.
Czy ktoś ma pomysł co może być nie tak?
Jest szansa, że attiny ma wgrany soft z błędem lub jest w jakiś sposób uszkodzony?
Ponieważ elektronika nie jest mi obca, postanowiłem zrobić sobie latarkę (również do moto - w razie czego dobre mieć porządne źródło światła, lżejsze niż 3xR20 ). Diodę cree xm-l dostałem jako sampla. Driver wybrałem ten ponieważ był stosunkowo tani i sporo osób go używa. Niestety po podłączeniu driver startuje w trybie 100% i nie reaguje na zmianę trybu (włącznik zamontowany na przewodzie doprowadzającym minus do drivera). Przeglądnąłem całą płytkę w poszukiwaniu zwarć ale takowych nie znalazłem. Łączyłem z minusem każdą z gwiazdek licząc że któryś z trybów ruszy ale niestety.
Czy ktoś ma pomysł co może być nie tak?
Jest szansa, że attiny ma wgrany soft z błędem lub jest w jakiś sposób uszkodzony?
Witaj. Może zwyczajnie zareklamuj towar, przecież jest na gwarancji. Nie ma sensu od razu grzebać w PCB skoro kupiłeś sterownik w PL.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Zdaje się, że taki objaw występuje jak np. dioda led ma zwarcie minusa (katody) do reflektora (masa akumulatorka), sprawdź to może najpierw.foras1 pisze:Niestety po podłączeniu driver startuje w trybie 100% i nie reaguje na zmianę trybu (włącznik zamontowany na przewodzie doprowadzającym minus do drivera).
Zwarcie możesz mieć przez kable, mcpcb lub reflektor zamontowany bez izolatorów.
Sęk w tym że dioda była włączana na "sucho" - zamontowana na chłodzonym wentylatorem radiatorze od grafiki, ALE faktycznie (po odlutowaniu przewodów) jest "zwarcie" między [LED -] a [batrery -].
Na płytce tego nie widać więc możliwe że jest gdzieś pod którymś AMC. Driverek pójdzie na wymianę.
Dziękuję za pomoc!
Na płytce tego nie widać więc możliwe że jest gdzieś pod którymś AMC. Driverek pójdzie na wymianę.
Dziękuję za pomoc!
A sprawdź jeszcze jedną rzecz... Chodzi mianowicie jak wlutowany jest Attiny. Już dwa albo trzy razy spotkałem się, że w tym sterowniku układ wlutowany był odwrotnie (tak jakby przesunął go dokładnie o 180st - pin nr. 1 "kropka" zamiast w dolnym lewym rogu był w prawym górnym mając układ w dolnej części, patrząc na PCB).
Sometimes darkness can show you the light