Oświetlenie biurka
Oświetlenie biurka
Witam,
chciałbym zrobić sobie lampkę do oświetlenie biurka na którym korzystam z komputera coś majsterkuje (najczęściej lutuje) i się uczę. Posiadam taką lampkę:
Chciałbym wsadzić w to jakąś diodę może dwie, najlepiej ciepłe, myślałem o XP-E Q5 ale nie wiem czy to dobry pomysł. Chciałbym abyście doradzili mi diodę i driver do niej. Zostaje zasilanie, fabrycznie lampka wyposażona jest w transformator 230/12 ale chyba się to nie nada. Czy można wykorzystać jakąś starą ładowarkę do telefony lub inny zasilacz?
Priorytetem jest komfortowa praca. Ewentualne elementy chciałbym zamówić w cnqualitygoods lub intl-outdoor.
A może nie warto tego robić? Każda rada będzie cenna.
chciałbym zrobić sobie lampkę do oświetlenie biurka na którym korzystam z komputera coś majsterkuje (najczęściej lutuje) i się uczę. Posiadam taką lampkę:
Chciałbym wsadzić w to jakąś diodę może dwie, najlepiej ciepłe, myślałem o XP-E Q5 ale nie wiem czy to dobry pomysł. Chciałbym abyście doradzili mi diodę i driver do niej. Zostaje zasilanie, fabrycznie lampka wyposażona jest w transformator 230/12 ale chyba się to nie nada. Czy można wykorzystać jakąś starą ładowarkę do telefony lub inny zasilacz?
Priorytetem jest komfortowa praca. Ewentualne elementy chciałbym zamówić w cnqualitygoods lub intl-outdoor.
A może nie warto tego robić? Każda rada będzie cenna.
Ile by tu mocy trzeba... Ja lubię DUŻE ilości światła i w takiej obudowie widziałbym minimum XM-La puszczonego na 2A - dałoby to do 750lm (brak szybki i optyki a więc i strat). Problemem jest osadzenie LEDa w głowicy lampki - nie mam tam płaskiej powierzchni. Nic prostego nie przychodzi mi do głowy, a zrobienie radiatora idealnie wpasowanego do kształtu głowicy to chyba zadanie tylko dla obrabiarki CNC - więc wykonanie pewnie przekroczy 100zł (zakładam).
Zasilacz - odłączyłbym trafo i zastosował jeden zasilacz (może być na kablu lampki) 230V -> 3,2V / 2A. Jak takiego nie będzie to 2x 1A.
Zasilacz - odłączyłbym trafo i zastosował jeden zasilacz (może być na kablu lampki) 230V -> 3,2V / 2A. Jak takiego nie będzie to 2x 1A.
posiadam duży radiator od spalonej karty graficznej i myślałem go dociąć do głowicy lampki,coś takiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/99/dsc00898yw7.jpg
i chciałem żeby światło było w miarę rozproszone wiec może dać jakąś soczewkę?
co do kosztów:
XM-L: to jakieś $7,
driver: ok $5, tylko który?
zasilacz: mam nadzieje że coś znajdę u siebie
http://imageshack.us/photo/my-images/99/dsc00898yw7.jpg
i chciałem żeby światło było w miarę rozproszone wiec może dać jakąś soczewkę?
co do kosztów:
XM-L: to jakieś $7,
driver: ok $5, tylko który?
zasilacz: mam nadzieje że coś znajdę u siebie
Niestety nie mam pułki
A można wiedzieć czemu ten radiator się nie nada? i jaki się nada?
A można wiedzieć czemu ten radiator się nie nada? i jaki się nada?
Ostatnio zmieniony środa 16 sty 2013, 21:45 przez adek19, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Radiator spełnia swoją rolę, gdy jest opływany przez powietrze, bez cyrkulacji będzie tylko kawałkiem aluminium.
Jeśli masz na myśli radiator od jakiejś "wypasionej" karty z chłodzeniem pasywnym, to powinien dać radę, ale musi być odkryty i w całości.
Pozdrawiam
Radiator spełnia swoją rolę, gdy jest opływany przez powietrze, bez cyrkulacji będzie tylko kawałkiem aluminium.
Jeśli masz na myśli radiator od jakiejś "wypasionej" karty z chłodzeniem pasywnym, to powinien dać radę, ale musi być odkryty i w całości.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
no to nie widzę problemu w usunięciu plastikowej głowicy z lampki, posiadam tez taki radiator http://allegro.pl/radiator-a4240-l-5cm-i2885511103.html 50x70mm
Może mi ktoś jeszcze doradzić driver, najlepiej 1 trybowy ewentualnie 3 trybowy z pamięcią ostatniego trybu
Może mi ktoś jeszcze doradzić driver, najlepiej 1 trybowy ewentualnie 3 trybowy z pamięcią ostatniego trybu
Ostatnio zmieniony środa 16 sty 2013, 22:09 przez adek19, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Ale ten ma żeberka pod niewłaściwym kątem, one będą omijane a nie opływane.
Bardziej chodzi o coś w ten deseń
Pozdrawiam
Ale ten ma żeberka pod niewłaściwym kątem, one będą omijane a nie opływane.
Bardziej chodzi o coś w ten deseń
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Mam podobną lampkę i zamieniłem tam 10watowego halogena na takie coś . Nawet mocowanie pasuje. Świeci prawie dwa lata, z porównywalną jasnością. A i jeszcze jedna sprawa, w obwodzie zasilania trzeba zainstalować mostek gretza i kondensatorek.