Dioda led
-
Reżystora to nie trzeba, ale rezystor się przydaje. Kolega czyta to co jest w linkach które podesłali koledzy, czy tak na pałę pytania zadaje? Rezystor ogranicza prąd dla diody. W internecie masz masę kalkulatorów do wyliczania wartości rezystorów. Kilka diod połączonych szeregowo albo nie zaświeci, bo na każdą przypadnie za małe napięcie, albo zaświeci raz, jak diody dostaną za duży prąd. Kilka diod połączonych równolegle bez rezystora zaświeci pewnie tylko raz, bo dostaną za duży prąd. Rezystor to koszt paru groszy, więc po co kombinować?
-
www.google.pl i wpisać - kalkulator rezystorów led.
Do tego poczytać linki które zostały podane, bo widać że nawet nie sprawdziłeś co tam jest.
Do tego poczytać linki które zostały podane, bo widać że nawet nie sprawdziłeś co tam jest.
ILPT
-
Obliczyłem ale nie wiem czy dobrze:
połączenie 4 diod zielonych pod baterię 9V potrzebny jest rezystor 56 Ohm o mocy 0,033W
połączenie 4 diod zielonych pod baterię 9V potrzebny jest rezystor 56 Ohm o mocy 0,033W
Ostatnio zmieniony środa 16 sty 2013, 21:24 przez byLogitech, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Diody zielone/żółte/czerwone ze względu na konstrukcję mają napięcie przewodzenia w okolicy 2.2 ~ 2.4 V . Większość takich diod nie wytrzyma (długoterminowo) prądu powyżej 10 mA. Przepuszczenie 20 mA przez diodę spowoduje odłożenie się na niej napięcia 3V, ale zamiast zielonego otrzymamy dymiący żółty
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
-
10V przy "pełnej" te testy sam zrobiłem z ciekawości, jak ktoś nie wierzy mogę fotki zrobić (co prawda będę musiał rodzinę zatrudnić -rąk mało).
Ale pamiętam jak kiedyś (jakieś 10-15 lat temu) kupowałem diody do zielone ( takie wtedy były na bazarku) miały napięcie z tego co pamiętam 2,8-2,9..
Co źródło, (albo co diody ) to inne wartości.
Ale pamiętam jak kiedyś (jakieś 10-15 lat temu) kupowałem diody do zielone ( takie wtedy były na bazarku) miały napięcie z tego co pamiętam 2,8-2,9..
Co źródło, (albo co diody ) to inne wartości.