Zasilanie XML z sieci - jak.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

W giełdzie mam ofertę (pozycja nr 2) odpowiednią do takich zabaw. Jest regulacja 9-13V i ew ograniczenia prądu 5,5-11A więc można albo napięciowo 3-4 LEDy wysterować albo prądowo >2 sekcje po 3-4 LEDy.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Elsor - pytanie do zasilacza nr 2 - czy w jego wypadku, mozna bez problemu w trakcie pracy sterowac napięciem i natężeniem prądu ? Chciałbym z tego zasilić ogniwo peltiera, a gdyby dało się np. w trakcie pracy zmniejszać / zwiększać parametry zasilacza była by to bajka - pełna regulacja wydajności ogniwa :)
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Oczywiście, że można w trakcie pracy ustawiać parametry (na sucho byłoby to wręcz niemożliwe) tyle, że nie sterować a zmieniać parametry potencjometrem ukrytym pod gumką wewnątrz otworu.
Awatar użytkownika
skaktus

Potecjometry są jakoś oznaczone czy nalezy mieć własne narzędzędzia i zmierzyć parametry pracy i wówczas regulować ?

Jakie wymiary ma zasilacz - jesteś w stanie podać ?
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

W PDFie są dokładne dane dot wymiarów. Potencjometry nie mają naniesionej skali ale mają podziałkę (podobne do http://allegro.pl/potencjometr-montazow ... 02184.html ale lepszej jakości i z wyraźniejszą podziałką, tyle, że też bez oznakowania na śrubie).
Awatar użytkownika
skaktus

Robiłeś może testy zasilacza przy większym obciążeniu ? W moim wypadku prawdopodobnie będzie pracował przy 12V oraz 6 - 7A.

Takie jeszcze jedno pytanie - ogniwo na starcie pobiera dość duzy prąd - około 7A. Wraz z nagrzewaniem się strony ciepłej, pobór prądu sukcesywnie spada do stabilnego poziomu - około 6A. W tym wypadku, jeśli ustalę prąd na 7A, zasilacz w miare nagrzania się ogniwa będzie wciaz podał 7A czy równiez obniży prąd do 6 A ?
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

6-7A to optymalny zakres pracy tego zasilacza a nie większe obciążenie :razz:
Co Cię najbardziej interesuje ?
Edytowałeś posta czy nie zauważyłem końcówki?
Podaj nr tel na PW :razz:
Awatar użytkownika
skaktus

Najbardziej interesuje mnie to, czy będzie on wstanie pracować nieprzerwanie po 2 - 3 tygodnie - tyle zazwyczaj jestem w trasie i tyle pracuje mi lodówka.

Do tego czy zasilacz bedzie stale "pchał" w ogniwo 7A, mimo jego nagrzania się. Problem w tym, że jesli prąd i napięcie będzie wciaż na tym samym poziomie to wydajność ogniwa spadnie. w obecnym zasilaczu jaki zasila lodówkę, napięcie jest w miare stałe, natomiast prąd spada w miarę pracy lodówki i stabilizuje sie "sam". Tylko czy w tym zasilaczu będzie tak samo.
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Ustawisz napięcie na max ale na sucho i prąd 7A ale pod obciążeniem to będzie 7A przez 2-3 tyg, nawet miesiące, chyba, że ogniwo nie przepuści 7A przy 13V wtedy prąd zmaleje.
Awatar użytkownika
skaktus

Właśnie w miarę nagrzewania się, zmienia się rezystacja ogniwa, co powoduje spadek natężenia prądu w obecnym zasilaczu. Nie chciał bym aby ogniwo pracowała z maksymalnym prądem, bo jego wydajność będzie niższa przy wysokim natężeniu (7A) niż przy niższym (6A) - ogniwo będzie miało gorsze warunki pracy przy 7A.

Ile posiadasz takich zasilaczy ? Może warto zainwestowac trochę kasy i mieć mega oświetlenie w domu na 4 sztukach XM-L ;)
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Mam 3 nieużywane i 2 z przebiegiem kilku h.

Moda proszę o przeniesienie odpowiednich postów, nie dotyczących głównego tematu do mojej oferty z działu giełda.
Awatar użytkownika
skaktus

Dobry pomysł, proszę o przeniesienie, ale również o zostawienie postu ElSora z info o zasilaczach - może kiedyś komuś się przyda.
ILPT
ODPOWIEDZ