A ja za LCD w latarce nie tęsknię. Niepotrzebne zwiększenie kosztu, zmniejszenie wytrzymałości ogólnej latarki, dodatkowy pobór prądu. Gdyby dało się stworzyć sygnalizacje błyskową pomiaru napięcia byłoby nawet fajnie, chociaż obecnie latarka od razu przechodzi jak coś w mniejszy pobór prądu, napięcie wzrasta, i tak aż przejdzie w jakiś najniższy tryb. Potem już wiemy, że ogniwo dostaje baty. Jako opcja byłby to nawet fajny bajer - greg jest to możliwe do zrobienia?Krasny pisze:Chyba LCDPyra pisze:Witam
Panowie, fajnie jak jest kontrola stanu aku, ale pomiar z dokładnością do 0,1V to trochę przerost formy nad treścią, policzcie sobie 9 szybkich błysków... Też bym się bardzo ucieszył z np. wyświetlacza LDC w latarce
Ja mam co 20% czyli 5 - 1 błysku, łatwo policzalne i daje pojęcie o energii do wykorzystania. Wiadomo, że przy 1 błysku, nie wybierzemy się wtedy na wycieczkę do lasu o północy...
Pozdrawiam
9 szybkich błysków może i ciężko policzyć no ale jak się walniesz o 2 lub 3 no to cóż jak sam pisałeś przerost formy nad treścią masz 0.2V lub 0.3V błąd pomiaru
Generalnie jak będzie Ci długo krótkimi błyskać to wiesz że nie jest źle
Sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A programowalny
czyli aktualnie mamy:
6-klik programowanie jasności
7-klik liczba trybów do wyboru 1-5
8-klik pamięć on/off
9-klik wybór stroboskopów (rowerowy, taktyczny, beacon, SOS)
10-klik wskaźnik napięcia (5 kroków)
11-klik przełączenie ochrony ogniwa (do upadłego, lub off przy najniższym trybie i 2,8V)
hehe... jednak zamawiam ATtiny85 z 8k pamięci
Będzie zabawa, bo nie ma tego procesora w małej obudowie i trzeba podginać nóżki pod korpus.
8-klik pamięć on/off
11-klik przełączenie ochrony ogniwa (do upadłego, lub off przy najniższym trybie i 2,8V)
hehe... jednak zamawiam ATtiny85 z 8k pamięci
Będzie zabawa, bo nie ma tego procesora w małej obudowie i trzeba podginać nóżki pod korpus.
Może jednak rozważysz pomysł z "podmenu":greg pisze:czyli aktualnie mamy:
8-klik pamięć on/off
.
6-klik wchodzisz w menu programowania a potem:
1-klik programowanie jasności
2-klik liczba trybów do wyboru 1-5
3-klik pamięć on/off
4-klik wybór stroboskopów (rowerowy, taktyczny, beacon, SOS)
5-klik wskaźnik napięcia (5 kroków)
6-klik przełączenie ochrony ogniwa (do upadłego, lub off przy najniższym trybie i 2,8V)
plus taki że się nie zaklikasz np do 11 za jednym razem, ochrona ogniwa to byłoby w sumie 12 klik ale tak trochę spokojniej 6-klik jesteś w menu programowania następnie 6-klik przełączenie ochrony ogniwa
Gregforce L2P, Fenix LD20, Fenix LD10, Maglite LED 4D
Można to rozwiązać w podmenu, tak czy inaczej klikania będzie sporo.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Bedzie ale to nie uniknione dysponujac takim hardware. Caly pic w tym zeby to bylo max intuicyjne i ergonomiiczne.greg pisze:Można to rozwiązać w podmenu, tak czy inaczej klikania będzie sporo.
Mimo wszystko jestem za napieciowym wskaznikiem naladowania akumulatora ale procentowy od biedy mogl by byc, chyba ze dwie opcje do wyboru
Jak jeszcze raz uslysze od kogos ... Przeciez to tylko latarka ... To pogryze
Gregforce L2P, Fenix LD20, Fenix LD10, Maglite LED 4D
Krasny: A jak widzisz wychodzenie z podmenu programowania?Krasny pisze:Może jednak rozważysz pomysł z "podmenu":
6-klik wchodzisz w menu programowania a potem:
1-klik programowanie jasności
2-klik liczba trybów do wyboru 1-5
3-klik pamięć on/off
4-klik wybór stroboskopów (rowerowy, taktyczny, beacon, SOS)
5-klik wskaźnik napięcia (5 kroków)
6-klik przełączenie ochrony ogniwa (do upadłego, lub off przy najniższym trybie i 2,8V)
plus taki że się nie zaklikasz np do 11 za jednym razem, ochrona ogniwa to byłoby w sumie 12 klik ale tak trochę spokojniej 6-klik jesteś w menu programowania następnie 6-klik przełączenie ochrony ogniwa
Czy po wybraniej opcji już wychodzi z programowania, czy dalej zostaje w trybie (menu) programowania? i jak to jest sygnalizowane, jeżeli dalej jest programowanie?
Nie mówię, że pomysł z podmenu mi się nie podoba, to zależy do końca jak to będzie wyglądać. Bo jeżeli wejście w programowanie i potem po wybraniu z niego jednej opcji od razu wychodzi z programowania, to nie widzę sensu podmenu programowania. Wtedy od razu lepiej wyklikać te 6-11 razy i jesteśmy w punkcie wyjscia, zamiast 7-12 z przerwą i też w punkcie wyjścia.
Mi się wydaje wskaźnik poziomu napięcia o wiele przydatniejszy niż wybór liczby trybów, włączania pamięci, wybór strobo. Czyli wolałbym tak:greg pisze:czyli aktualnie mamy:
8-klik pamięć on/off
7-klik wskaźnik napięcia (5 kroków)
8-klik liczba trybów do wyboru 1-5
9-klik pamięć on/off
10-klik wybór stroboskopów (rowerowy, taktyczny, beacon, SOS)
Pozdrawiam
BTW: co to beacon? serio nie wiem
Badałem temat. Koszt wykonania drivera od podstaw czyli PCB + elementy przewyższa ponad dwukrotnie zakup drivera chociażby na DX. Czyli cena znów w górę, nie ma sensu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Nie zrozumięliśmy się.greg pisze:Każdy klik to odłączenie napięcia zasilania. Więc przejścia płynnego nie będzie.wikrap1 pisze:A może jednak warto rozważyć gładkie przejścia między trybami?
przykład:
Masz tryb 100%, chcesz "płynnie" przejść na kolejny, który ma wartość 10%,
klikasz - czyli latarka gaśnie, teraz jak ma płynnie przejść do 10%?
To konkretniej, płynne wejście. Latarka gaśnie, bo gaśnie po czym dość szybko rozpala się od 0,25% do zadanej mocy. Powiedzmy w 300ms Opisałem to za pierwszym razem, gdy o tym wspomniałem.
P.S Też uważam, że sprawdzanie napięcia jest istotniejsze niż zmiana trybów itd.i powinna wylądować wcześniej, choćby pod 6-klikiem
Ostatnio zmieniony środa 16 sty 2013, 19:16 przez wikrap1, łącznie zmieniany 2 razy.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR