Zasilanie XML z sieci - jak.
Zasilanie XML z sieci - jak.
Witam.
Czy ktoś z was spotkał się z zasilaczami, nadającymi się do zasilania XML bezpośrednio z sieci, tj. zamiast układu - zasilacz - sterownik - dioda układ typu - zasilacz - dioda ?
Czy ktoś z was spotkał się z zasilaczami, nadającymi się do zasilania XML bezpośrednio z sieci, tj. zamiast układu - zasilacz - sterownik - dioda układ typu - zasilacz - dioda ?
ILPT
Chyba najprościej będzie użyć zasilacza impulsowego 12V i zasilić nim jeden z driverów latarkowych. Gotowe rozwiązania mają najczęściej stabilizacje prądu poniżej 1.5A i są przeznaczone do zasilania kilku diod w szeregu.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
Tu przykładowe zasilacze 1.77 - 4.8A, przy czym posiadają zabezpieczenie przeciwzwarciowe, które wymusza podłączenie co najmniej 7 diod.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
Właśnie chodzi mi o to żeby się obeszło. Mam kilka driverów/zasilaczy zasilanych bezpośrednio z sieci, pracujących na 4 - 5 ledach, gdzie w każdego pchają 350 mA, tylko że jak już zauważono - nie ma czegoś takiego dla 1 XML lub jest ale praktycznie niedostępne.
PS-Co myślicie nad podłączeniem zwykłego zasilacza impulsowego 12V 2A do 4 XML w szeregu ?
PS-Co myślicie nad podłączeniem zwykłego zasilacza impulsowego 12V 2A do 4 XML w szeregu ?
ILPT
Czyli można by wykorzystać coś takiego do podłączenia bezpośrednio 4 xm-l-ów?greg pisze:Zadziała bez problemu. Vf ograniczy prąd i będzie duży zapas.skaktus pisze:PS-Co myślicie nad podłączeniem zwykłego zasilacza impulsowego 12V 2A do 4 XML w szeregu ?
Można. Przy 12V i 4x XM-L w szeregu nie podejrzewam, aby prąd nawet zbliżył się do 2A.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
A gdyby wykorzystać takie cudo?greg pisze:Można. Przy 12V i 4x XM-L w szeregu nie podejrzewam, aby prąd nawet zbliżył się do 2A.
http://allegro.pl/oryginalny-zasilacz-s ... 23934.html
To będzie już niebezpiecznie. Poza tym wydajność prądowa jest za mała. Średnio będzie po 3,25V na diodę. Po nagrzaniu Vf spadnie na tyle, że popłynie ponad 3A - zasilacz daje 2A więc wyłączy się i przetwornica zacznie próbkować (czyli światło będzie migać krótkimi impulsami). Albo zasilacz popsuje się
Generalnie nie wolno LEDów zasilać napięciowo, chyba, że wiesz co czynisz - znaczy z zastosowaniem dużego zapasu Vf które uniemożliwi wzrost prądu ponad miarę.
Generalnie nie wolno LEDów zasilać napięciowo, chyba, że wiesz co czynisz - znaczy z zastosowaniem dużego zapasu Vf które uniemożliwi wzrost prądu ponad miarę.