Jak lm317/t może służyć jako ładowarka li ion?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Dawid_M

Jak lm317/t może służyć jako ładowarka li ion?

Post autor: Dawid_M »

Dobry wieczór

Jestem nowy tutaj. Mam na imię Dawid. Uczę się w gimnazjum i interesuje się motoryzacją, informatyką, elektroniką. Ostatnio kupiłem akumulatorki li ion 3,7v 4000mAh i chcę zrobić ładowarkę. Szukałem scalka max1811 ale prąd ładowania trochę za mały 500mAh max. Co możecie polecić jeszcze? Szukając natrafiłem na układy mpc czy jakoś tak.
Wracając do tematu ludzie polecają scalka lm317/t jako ładowarka. Czytając na wiki o aku li ion dowiedziałem się o tym jak ładować takie cudo:
Dwie fazy ładowania
Stały prąd, aż do 4,2v
Następnie ładowaniem 4,2v aż prąd spadnie do 0.
Więc jak sam układ lm317/t może być ładowarką? Sam mam zasilacz regulowany na lm317t i nic nie wiem żeby on miał takie funkcję. Proszę o wyjaśnienie mi tego :). Jeśli zły dział to sorry.

Pozdrawiam
Dawid
Ostatnio zmieniony niedziela 13 sty 2013, 11:36 przez Dawid_M, łącznie zmieniany 1 raz.
kambal

Post autor: kambal »

Hej,
skoro masz zasilacz regulowany to ustawiasz na nim ograniczenie do 4,2V.
Teraz kwestia prądu, jeśli Twój zasilacz nie ma wydajności większej niż powiedzmy 3A to moim zdaniem możesz podłaczyć bezpośrednio liona do zacisków. Napięcie będzie dążyć do 4,2v z maksymalnym dostępnym prądem, gdy napięcie osiągnie wartość zadaną, akumulator zacznie odbierać mniej prądu, aż w końcu spadnie on do zera(teoretycznie). Dołóż do zasilacza amperomierz na wyjściu, będziesz mógł cały czas obserwować prąd, Można by też pokusić się o regulacje prądu, ale wymusiło by to przerobienie zasilacza, by najpierw regulować prąd, a później obniżać napięcie.

P.S. Tak działa moja pierwsza DIY modelarska ładowarka:) Zasilania z 17V, najpierw ograniczamy prąd do 1A, potem ustalamy napięcie na 12,6V, a później już układ balansera z czeskiej strony, dopóki nie kupiłem pakietów powyżej 1,5Ah starczało, potem zrobiło się za długo do naładowania.
Dawid_M

Mam zwykły lm317t, który daje max 1.5A. To aku jak osiągnie 4.2v to będzie mniej prądu odbierać? Trochę czytałem o ładowarkach li ion i nikt takiego czegoś nie napisał. A można na sztywbo ustawić natężenie żeby li ion nie wybuchł? Mam pytanie li ion 3,7v 4000mAh jakie ma bezpieczne natężenie? Wolę żeby dłużej sie ładował jak miałby być na granicy górnej półki prądu.

W tym temacie http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... =lm317#top pierwszy post użytkownika pyra. Co daje ten układ bc548?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Max prąd to 1C ale dla tego akumulatorka C pewnie wynosi <2600mAh i maleje szybko z upływem czasu i ilością cykli pracy. Ustawisz na sztywno 4,2V na LM317 i podepniesz ogniwo a reszta zrobi się sama. Naładowane ogniwo ma po odczepieniu ładowarki 4,15-4,18V (przyjmuje się, że ogniwo jest naładowane, gdy prąd przy napięciu ładowania 4,2V wynosi ok 80mA). Na forum jest też temat o ładowarce na LM317 - poszukaj sobie.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

PS-4000 mA wskazuje że to jakaś podróba która jak osiągnie 2000 mA to będzie super, a prawdopodobnie dojdzie do 1200 - 1500 i koniec.

Ps-Bailong ma takie cuda (tzn.taka na nich leży koszulka) a prawda jest taka że zanim miałem pewną wiedzę kupiłem takie coś. Akumulator o zadeklarowanej na koszulce pojemności 5200 mA doszedł do całych 480 mAh i potem padł (test przy poborze prądu 1A na Mystery Charger).
Ostatnio zmieniony niedziela 13 sty 2013, 11:34 przez skaktus, łącznie zmieniany 2 razy.
Dawid_M

Co daje ten układ bc548?

Gdzie można dodać diody, które sygnalizują naładowanie itp?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Przeczytaj dokładnie ten temat. Jest tam kilka wersji ładowarki na LMie, prostsza z ograniczeniem prądu na dodatkowym tranzystorze, oraz ze wskaźnikiem ładowania zrealizowanym na drugim tranzystorze. Obie wersje wypróbowane i działające.

Pozdrawiam
PS: Napisz dokładnie co mogę Ci wytłumaczyć.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dawid_M

Po co jest bc548? Oraz jak działa ograniczenie prądu? Jaki układ jest za to odpowiedzialny?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Zależy o który układ chodzi, weźmy najprostszy.
Tranzystor BC548 (akurat taki miałem pod ręką) sprawdza spadek napięcia na rezystorze pomiarowym wpiętym pomiędzy bazę a emiter. Jeśli przepływający w układzie prze rezystor R3 prąd wzrośnie powyżej zadanego progu (odłoży się na nim napięcie wyższe od około 0,6V) tranzystor zaczyna przewodzić i złączem kolektor emiter, zaczyna bocznikować rezystor R2 ustalający wysokość napięcia wyjściowego, powodując jego obniżenie.

Pozdrawiam
kambal

W tej chwili najprościej będzie Ci ustawić napięcie na zasilaczu na poziomie 4,2V i podłączyć to do ogniwa. Maksymalny prąd to ten o którym mówisz czyli 1,5A nie powinien zrobić nic złego z ogniwem, chyba że to jakiś kombinowany chińczyk. Najlepiej powiedz gdzie to kupiłeś, może jakieś foto.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

lm317 ma zabezpieczenie temperaturowe. Wystarczy, że się porządnie zagrzeje i prąd spada. U mnie przy około 3V różnicy we/wy Prąd chwilowy jest może ze 2A(nie pamiętam) a potem szybko spada do około 1A. Możesz także przed ładowaniem zewrzeć zaciski, żeby układ się rozgrzał. Regulując wielkość radiatora możesz dojść do jakiegoś bezpiecznego prądu, który Cie interesuje.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
kambal

Wikrap1 lm317 jest stabilizatorem liniowym o wydajności prądowej do 1,5A z tego co pamiętam. Jest w stanie rozproszyć 20W ciepła, ale musi mieć gdzie:)
DNF

Post autor: DNF »

A ja znów przyczepie się do Waszych jednostek, no ręce opadają, zwłaszcza mówię to do Ciebie skaktus.
Ty się już chyba nigdy nie nauczysz jednostek co? :)
Kolego Dawid_M, prąd podajemy w A lub jego wielokrotności, podkrotności. To pojemność akumulatorów podajemy w Ah :)
Skaktus, a co do Ciebie, pojemności nie wyrażamy w mA :)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
wikrap1 pisze:lm317 ma zabezpieczenie temperaturowe. Wystarczy, że się porządnie zagrzeje i prąd spada.
Nie polecam takiego rozwiązanie, zabezpieczenie temperaturowe jest ostatecznością, ale i tak wysoka temperatura dokonuje degradacji półprzewodnika.
W takich wypadkach czasem następuje przegrzanie i przebicie złącza CE tranzystora wykonawczego i wtedy prąd max idzie na wyjście. Teoretycznie układ nie powinien na to pozwolić, ale "wypadki chodzą po ludziach".
Analiza schematu oraz charakterystyk temperaturowych prądu wyjściowego, wykazują, że układ nie ma stricte zabezpieczenia przed osiągnięciem zbyt wysokiej temperatury (jak np wzmacniacze mocy) a bazuje jedynie na zmianach charakterystyk elementów w temperaturach granicznych. Zauważ, że charakterystyki dochodzą do 150°C co jest w zasadzie temperaturą graniczną półprzewodników (tylko niektóre przekraczają t°=200°C).

Pozdrawiam
brodziek

Post autor: brodziek »

Wiem, że temat o LM317 ale skoro Dawid_MM potrzebujesz dobrej ładowarki to zajrzyj do tematu: [G] Płytki do ładowarki Li-ion, Li-pol na MCP73833.
Kolega GozDD prowadzi fajną inicjatywę, możesz zamówić komplet elementów, a jak boisz się lutowania SMD to pewnie dogadasz się, aby polutowal ci to maleństwo.
Chyba nie ma sensu kombinowac z LM'em.
ODPOWIEDZ