Latarka dla policjanta

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
freebike

Post autor: freebike »

kosa8 napisał że czas świecenia nie ma znaczenia, ma być w miarę mała i mieć nakładkę. W cenie jaką podał kupi http://dx.com/p/trustfire-r5-a3-cree-xp ... 4500-39062 , nakładkę http://dx.com/p/portable-beam-soft-diff ... 25mm-24123 , parę akusów http://dx.com/p/trustfire-protected-145 ... pack-26124 i tanią ładowarkę. Wszystko w cenie ok 30 dolarów. Osobiście mam luzem taki zestaw i można się dogadać.

Sam używam tej latarki na co dzień. Ma klips który można ściągnąć. 3 tryby, na pierwszym ma bardzo mocny wygar. W razie braku ogniwa pod ręka można świecić na zwykłym paluszku.
... i wszystko jasne ;)
adek19

Post autor: adek19 »

Witam
ja osobiście kupiłbym chyba to:
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1813
latarka jest już z akumulatorkiem (podobno sanyo)

i ładowarka:
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1511

dopłacasz jeszcze jakieś $3-5 do rejestrowanej przesyłki i masz wszystko za ok 110zł
BALDER SE-2 || UltraFire C8 XM-L 2.8A ||
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Egzorcysta pisze:Racja, pojęcia "duże/małe, dobre/złe" to kwestia zbyt indywidualna. Po prostu w moim przypadku potrzebowałem sprzęt, który generuje dużo światła przy niezłym skupieniu. L2P Grega to klasyk, i świetna autorska konstrukcja (kontrola temperatury to rewelacja moim zdaniem), ale daje masę rozproszonego światła. W przypadku C8 mamy niezły kompromis. Za cenę ~1cm więcej w przekątnej reflektora, mamy moc L2P wystrzeloną 30% - 40% dalej.
Jeszcze raz powtarzam, wszystko to kwestia indywidualna, ale wg mnie, nie ma sensu w kieszeni nosić "wygodniejszej" latarki która rozświetli wszystko naokoło na dystansie 70m, a w samochodzie wozić "biedronke" z xr-e do świecenia "dalej". Można mieć kompromis zawsze gotowy do akcji ukryty w kieszeni/na pasie. Jedyne o czym trzeba pamiętać to, żeby po wyjściu z samochodu nie odpalić jej sobie w śnieg pod nogami :twisted:
W policji raczej nie trzeba latarki z aż takim skupieniem.
Troche ponad centymetr w średnicy to jednak dużo w objętości..
Jak ktoś nosi luźne spodnie to mu nie przeszkadza ale w kieszeni munduru będzie sie wyróżniać głowica C8.
Pracuje w tym samym resorcie, ale troche innej służbie, mam obie latarki C8 i L2P.
Na służbe biore zawsze L2P + 2 zapasowe ogniwa w razie długotrwałej akcji.
Jak bym miał teraz kupować latarke do służby to nie wziął bym L2P bo tak jak ElSor napisał to dobra i sprawdzona konstrukcja ale za mniejsze pieniądze można dostać coś równie dobrego albo lepszego.
Jedynym minusem tego że z Chin jest latarka jest tylko czas dostawy, bo przy dobrym sterowniku i prawidłowo zamocowanej diodzie co sie może popsuć w takiej latarce?
Egzorcysta

Post autor: Egzorcysta »

smokuxx1987 pisze: W policji raczej nie trzeba latarki z aż takim skupieniem.
Wszystko kwestia wykonywanych czynności. Ja potrzebuję. Dochodzeniowiec weźmie L2P z neutralną diodą bo potrzebuje światła dużo, szeroko i z dobrym odwzorowaniem kolorów. W patrol pieszy, mała latarka chyba najlepiej na xp-g z reflektorem op. Ja potrzebuję skupienia, bo z samochodu do oświetlanego obiektu jest zazwyczaj kilkadziesiąt metrów. Dlatego zamieniłem L2P na C8 i sprawdza się o wiele lepiej. (a co do kieszeni spodni to widziałeś jakie "juki" ma niebieski mundur po bokach nogawek? :D)

Generalnie prowadzimy debatę na temat wyższości masła nad margaryną. A prawda jest taka, że dopóki nie weźmie do ręki i nie sprawdzi to nie będzie wiedział czego mu trzeba.
Ja chciałem oszczędzić mu kombinacji które prowadziłem na początku, ale widocznie każdy musi się przekonać na swojej skórze, bo tyle rad ilu doradców i nigdy nie trafi na 100%

Ktoś kiedyś napisał na tym forum fajne zdanie, które powinni zapamiętać wszyscy którzy nie mogą się zdecydować na cokolwiek. "Jak nie miałeś styczności z żadnym z "porządnych światełek" to kup byle jakie ale sprawdzone, (rc-g2, L2P, C8/C2) dopiero po tym będziesz wiedział czego chcesz (więcej mocy/zasięgu/czasu działania/mniejszego rozmiaru itd)"
Niestety złoty środek na wszystkie kłopoty nie istnieje..
Awatar użytkownika
smokuxx1987

To prawda.
Przypuszczam że na 1 latarce się nie skończy, dlatego najlepiej na początku kupić jakąś uniwersalną, a później wedle własnego odczucia szukać innej, większej czy mniejszej z większym zasięgiem lub mniejszym.
Największy problem z kupnem latarki to taki że kupujący sam nie jest pewien czego szuka.
Ostatnio zmieniony sobota 12 sty 2013, 15:45 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.
freebike

Post autor: freebike »

Egzorcysta pisze:
smokuxx1987 pisze: W policji raczej nie trzeba latarki z aż takim skupieniem.
...

Ktoś kiedyś napisał na tym forum fajne zdanie, które powinni zapamiętać wszyscy którzy nie mogą się zdecydować na cokolwiek. "Jak nie miałeś styczności z żadnym z "porządnych światełek" to kup byle jakie ale sprawdzone, (rc-g2, L2P, C8/C2) dopiero po tym będziesz wiedział czego chcesz (więcej mocy/zasięgu/czasu działania/mniejszego rozmiaru itd)"
Niestety złoty środek na wszystkie kłopoty nie istnieje..
Racja :) Szczególnie że zwykle na jednej latarce się nie kończy.
... i wszystko jasne ;)
MaciekB

Post autor: MaciekB »

Więc kosa8 jeśli jesteś w stanie wydać trochę więcej kup L2P od grega lub C8 od upka.

Konstrukcje sprawdzone, dopieszczone itp.

Jeśli nie chcesz wydawać tyle pieniędzy weź coś od chińczyków nie za drogiego, poświecisz, popatrzysz i będziesz miał już rozeznanie w temacie.

Ja na Twoim miejscu kupił bym L2P od grega na diodzie XM-L2 i reflektor SMO.

Pozdrawiam
leda

Post autor: leda »

Ja na Twoim miejscu kupił bym L2P od grega pelne wsparcie w przypadku awarii
i kolega ci ja ustawi do potrzeb dobrze :wink:
do tego ogniwa od woytazzo. W polskim sklepie na takie parametry wydasz ponad 300zl
warto tylko latarki na 18650
miłośnik e-palenia
Awatar użytkownika
Gurgul99

Post autor: Gurgul99 »

Kupiłbym latarkę od Grega, wytrzymała, poręczna, zasięg jest także optymalny, może być co prawda mała rzeźba z nasadką ale da się. Przez jakiś czas nosiłem WF-501 do roboty a więc konstrukcję bardzo zbliżoną i nie narzekałem. Teraz przerzuciłem się na Roche F12 bo jest poręczniejsza i łatwiej ją ukryć, nasadka nie jest mi potrzebna, potrzebuję dużo światła (powiedziałbym - uderzenia lumenów) z jednolitym rozkładem i to chyba mój ideał, takie sam zalety ma L2P. Robiłem kiedyś w opi i właśnie Gregowe światełko wybrałbym wtedy dla siebie.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Może średnio na temat, ale dziewczyna widziała niedawno nocną akcję strażaków. Paliło się jedno z mieszkań, a okolica ciemna i błądzili super skupioną latarką poprzedniego wieku. Świeciło słabo i wąsko. I tak błądzili po budynku dłuższy czas zanim zauważyli skąd leci dym. Żałowała, że wówczas nie wzięła mojego moda SolarForce L2 na spacer. Przydałoby się.

Sądzę, że właśnie nie aż tak skupione światło byłoby idealne. Zasięg będzie wystarczający w 100% sądzę, a szerszym światłem wygodniej sobie poświecić pod nogi, czy znaleźć tę tabliczkę z numerem posesji itp. Dlatego również polecałbym L2 od Grega i tylko zastanowił się, jakie tryby byłyby Ci potrzebne. Może 100%-30%-5%-0,25% bez pamięci. Wówczas od razu mialbyś 100, po dwóch klikach taki tryb bardzo mocny jak na spacer, 5% wystarcza do spacerowania, 0.25 nie posiadam, ale podobno też się przydaje. Dioda neutralna, reflektor SMO(gładki,minimalnie lepiej skupia)
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
Gurgul99

Post autor: Gurgul99 »

Osobiście, z nawyku, imho lepiej jest startować od niższego trybu niż "na wstępie" walić 100%, przełączenie z low na hi to 3 kliki, ile to trwa, sekundę? Lepszy jest driver z pamięcią, bezapelacyjnie.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Gurgul99 pisze:Osobiście, z nawyku, imho lepiej jest startować od niższego trybu niż "na wstępie" walić 100%, przełączenie z low na hi to 3 kliki, ile to trwa, sekundę? Lepszy jest driver z pamięcią, bezapelacyjnie.
To już indywidualna kwestia gustu.
Zależy jak często jakiego trybu sie używa.
Ja na otwartej przestrzeni w 90% używam 100 % i teraz bym brał driver bez pamięci startujący na 100%.
Jak ktoś używa najczęściej najsłabszego to tak samo można wziąść driver bez pamięci startujący od minimum.
To że driver nie ma pamięci trybów wcale nie znaczy że zawsze musi z maxa startować.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Ja też preferuję od niższych trybów i z pamięcią, ale będąc policjantem myślę, że najczęściej chciałbym przyświecić gdzieś daleko a czasem na dokumenty itp. No ale to autor musi się zastanowić.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Maras

Post autor: Maras »

Witam.
Czy ma ktoś latarki, które były polecane w tym wątku?
Link 1
Link 2

Jeśli tak to można prosić o wrażenia z użytkowania?

Pozdrawiam
Marek
TDK

Post autor: TDK »

Mam latarkę z pierwszego linku i jestem z niej zadowolony. Kupiłem ją z diodą neutralną 3C i światło jest b. przyjemne i dobrze oddaje kolory. Latarka ma 3 tryby ciągłe, a jeśli się chce, to można bardzo łatwo i szybko przeprogramować ją tak, żeby dodatkowo miała tryb strobo i SOS. Jest jasna. Jaśniejsza niż EagleTac D25LC2 NW.
ODPOWIEDZ