Oświetlenie LED tablicy informacyjnej

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Sandinista

Oświetlenie LED tablicy informacyjnej

Post autor: Sandinista »

Dobry wieczór, przepraszam jeśli był taki temat,ale szukajka nic nie znalazła. Proszę o pomoc w dobraniu oświetlaczy do tablicy zewnętrznej 5x3m .Poprzednio firma,która wykonała reklamę dobrała 4 halogeny ok 100W i niestety wyglądało to beznadziejnie. Niestety dookoła jest już większe zagęszczenia znaków i reklam,więc chciałbym aby oświetlenie wyróżniało się z daleka. Zasilanie jest podciągnięte 220V .Będę wdzięczny za każdą podpowiedź bo jestem laikiem w tym temacie. :sad:
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Zastosować 4 lampy metalohalogemowe 70W, to panad 20 tyś lm, w przypadku jakichś szerokokątnych opraw starczą 3.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Daj jakieś zdjęcia samej reklamy w podświetlaniem halogenowym oraz widoku z dalszej perspektywy, gdzie będzie widać "konkurencję".
Awatar użytkownika
seba_x

Re: Oświetlenie LED tablicy informacyjnej

Post autor: seba_x »

Sandinista pisze:Niestety dookoła jest już większe zagęszczenia znaków i reklam,więc chciałbym aby oświetlenie wyróżniało się z daleka.
Może zrób tak żeby "błyskało" taki efekt od razu przyciąga wzrok.
Sandinista

Niestety stare oświetlenie zostało zdemontowane i trzeba wykonać wszystko od nowa
Chodzi o tą niebieską reklamę

Obrazek i drugie zdjęcie
[URL]http://[/URL]
Obrazek

Może na 2 zdjęciu tego nie widać ale po lewej stronie jest "las" innych reklam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Najtanzym kosztem pozwalającym równo oświetlić całość byłby montaż oświetlenia od góry na wysięgniku odsunietym z metr od reklamy. Najlepiej by pasowała wg mnie zimna barwa światła. Jako bajer pokusiłbym się o wykonie nazwy firmy z niebieskiej folii odblaskowej (ew całości z odpowiednich folii). W nocy reflektory samochodowe rozświetliły by same reklamę a i w dzień może by było trochę blasku.
Zobacz na zdjęcie.
Obrazek
Ta wisząca na drzewie latarka to tylko obudowa z naklejką odblaskową na szybce. Zdjęcie robione z lampą błyskową z odległości ok 3m, w lato przy pełnym słońcu.
W razie czego są też czarne folie odblaskowe. Po oświetleniu robią się białe (szare).
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Trochę pewnie przesadzam, ale daruj sobie super mocne oświetlenie całości - jeśli reklama jest przy ruchliwej drodze możesz dezorientować kierowców lub odwracać ich uwagę. U mnie w mieście stoi spory bilbord który wyświetlał reklamy, dość agresywne - stroboskopy itd - aktualnie ma zakaz emisji w nocy - zbyt dużo stłuczek, za duża jasność itd.

Może w ramach zwrócenia założysz lampy typu RGB ? Widziałem takie coś zawieszone nad reklamą hurtowni elektrycznej - lamp powoli zmieniają kolor co z daleka dość mocno rzuca się w oczy, szczególnie jaskrawe kolory jak również fiolet, jasna zieleń itd.
ILPT
Sandinista

Dziękuję za wszelkie sugestie :wink: ale po kolei:
absolutnie nie chcę robić z tego mrugającej świecącej choinki( z resztą niedaleko przy wężle drogowym Modlniczka stoi świecący panel LEd,który normalnie oślepia niezorientowanych kierowców),chcę po prostu jasną oświetloną równomiernie tablicę wyróżniającą sie in plus z pośród innych. Reklama stoi pod niezbyt korzystnym kątem do drogi i na pewno nie będzie oślepiać kierujących. Wysięgniki na lampy będą zamontowane,tylko teraz co na nich powiesić,jaki rodzaj oświetlenia,oświetlacze led np taki : http://tnij.org/t0m1 czy coś innego?
wkliw

Post autor: wkliw »

Ja poszedł bym w modyfikację całości. Jakby udało się zrobić napisy z foli odbaskowej jakiejś jasnej to przy podświetleniu nawet słabym LEDem o zimnej barwie byłyby wyraźnie widoczne z bardzo dużych odległości. Pomyślałem o tym ponieważ przy obecnym kształcie tego bilbordu nawet w dzień jest on słabo czytelny.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

Ze zdjęcia wynika że reklama jest równolegle do drogi, to trochę bez sensu ! Może dorób po prostu drugą i daj je prostopadle do drogi, na pewno więcej kierowców będzie w stanie ją dostrzec. Do tego wolia odblaskowa i bez dodatkowego oświetlenia będzie super.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

wkliw pisze:Jakby udało się zrobić napisy z foli odbaskowej jakiejś jasnej to przy podświetleniu nawet słabym LEDem o zimnej barwie byłyby wyraźnie widoczne z bardzo dużych odległości.
Ale takie rzeczy tylko pod warunkiem, że obserwator znajdowałby się pod tym samym kątem (lub bardzo bardzo zbliżonym) do lampy. Folii tej użyłem też kilkukrotnie w geocachingu i im się jest bliżej odblasku tym bliżej oczu musi być źródło światła by odblask był dobrze widoczny. Będąc np 2m przed odblaskiem i trzymając latarkę w ręce na wysokości pasa nie zobaczymy efektu odbicia światła, natomiast świecąc czołówką będziemy wręcz oślepiani.

Sandinista, właściwie nic innego w podobnie dobrej cenie nie przychodzi mi do głowy. Gdyby jednak była możliwa zmiana reklamy na inną (transparentna naklejka na arkuszu białej lub bezbarwnej plexi lub arkusz blachy w wyciętymi literami + naklejka od zewnątrz i plexi transparentna kolorowa od wewnątrz) to można by to zrobić troszkę inaczej i zdecydowanie ładniej. A wiem, co piszę, bo to mój chleb powszedni.

Oczywiście wtedy najlepiej zrobić 2stronną reklamę ustawioną prostopadle a nie równolegle do drogi.
Sandinista

Dzięki za rady w sprawie reklamy,jednak z innych względów tablica musi zostać w tej formie,proszę o poradę jak ją najlepiej oświetlić?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Może się będę powtarzał, ale moim zdaniem najlepsze będzie oświetlenie metalohalogenem. Dlaczego tak twierdze?

1. Najlepsza jakość świtała (gama kolorów będzie praktycznie jak w dzień przy zastosowaniu np. Philips cmd 942) nie osiągalna dla praktycznie żadnego leda, co zatym idzie...
2. Przyjemne światło przyciąga oko.

3. Wysoka jasność (masa światła - 70W metalohalogena to więcej lumenów niż 500W halogen żarnikowy) tu podejrzewam wystarczy 3x35

4. stosunkowo małe zużycie energii

Jak daleko mogą być wysunięte ramiona na punkty światła?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Zbychur pisze: 4. stosunkowo małe zużycie energii
Podkreślę to dodając, że zużycie energii - przy tej samej ilości światła - będzie takie samo jak przy oświetleniu LED. Dodatkowo z lupą szukać LEDów tak ładnie oddających barwy.

Tak, że popieram Metahalogenkowe oświetlenie w tym przypadku, choć jakie konkretnie lampy gotowe zastosować, to już nie wiem niestety sam.

Pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Ciepła barwa MH odpada. Tutaj to tylko zimne, zwiększy kontrast i powiedzmy, że wyostrzy napisy.
Czyli jak już brać, to MH w barwie ok 6000K, do tego oprawa z asymetrycznym odbłyśnikiem.
Jedna oprawa kosztuje ok 100-160zł + lampa za ok 40zł i układ zapłonowy za ok 40-80zł.
3szt 70W w zupełności Ci wystarczą do oświetlenia jednej strony reklamy :)
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ