Można u nas dostać takie diody?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
mlody911

Można u nas dostać takie diody?

Post autor: mlody911 »

Można gdzieś w Polsce dostać diody jak w tym filmie od 6:30?
http://www.youtube.com/watch?v=4rLFh3Q_ ... kQ&index=7
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

XP-G - można dostać
mlody911

A możesz podać źródło? ;)
W sumie wystarczyłyby podobne MCPCB tylko jeszcze konektorki trzeba by do nich dolutować.
Te http://www.rapidled.com/solderless/ ładniutkie takie :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
mlody911 pisze:A możesz podać źródło? ;)
No nie żartuj, wpisać w allegro i masz...

Konektorki możesz sobie spokojnie podarować, przypuszczam, że były by one powodem awarii w przyszłości. (wilgoć + napięcie stałe). Najlepiej wszystko polutować.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mlody911

Chyba źle mnie zrozumieliście - chodzi mi o taki kształt MCPCB.
Nie znajduje takich w rodzimych sklepach, a możliwość tak łatwego złożenia (jak i ewentualnej naprawy) większego oświetlenia jest kusząca. Nie trzeba od razu 1,5A pakować w te xp-g.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

mlody911 może i fajne złącza ale i tak musisz dać je na radiator także bez różnicy czy polutujesz jest przewodem czy połączysz wtyczkami.

Jednak jak już się upierasz przy połączeniu nielutowanym to są specjalne holdery z blaszkami do podłoży.

Obrazek
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
mlody911 pisze:Chyba źle mnie zrozumieliście - chodzi mi o taki kształt MCPCB.
Bo to są MCPCB robione na zamówienie, u nas też nie ma większego problemu z zamówieniem, pozostaje pytanie "po co". To rozwiązanie ma same wady.
Pomyśl jak często chcesz wym mieniać LEDy, jeśli ich żywotność jest obliczona na 50 000h pracy. Przy świeceniu przez 10h dziennie, masz około 13 lat eksploatacji, w tym czasie wymienisz wszystko ze względu na starzenie technologiczne.
To pokazane na filmie to kit do zmontowania prze "średnio uzdolnionego Amerykanina", czyli człowieka o poziomie kultury technicznej na poziomie 10 letniego dziecka.
Gwarantuję że pierwsze padną właśnie te złączki. Jeśli jednak zależy Ci na takim rozwiązaniu, to kup sobie ten zestaw i tyle.

Pozdrawiam
Robert K

Post autor: Robert K »

Znaleźć można nawet gotowe zestawy z zabudowanym driverem na pokładzie. Wystarczy podpiąć zasilanie 24VDC oraz sygnał sterowania jasnością PWM
PLM6XML
Obrazek
PLM6XTE
Obrazek
PLM6XPG
Obrazek
mlody911

Pyra wiem, że mogę tam kupić ten zestaw i tyle.
Ale zapytałem czy są dostępne gdzieś bliżej bo właśnie chciałbym kilka sztuk kupić i dokładnie się temu przyglądnąć i wtedy podjąć decyzję co są warte.
Robert - bardziej leżą jakoś mi diody na pojedynczych starach bo samemu możesz zdecydować o ich rozstawie.
Przepraszam za zamieszanie jeśli kogoś zdenerwowałem chęcią kupna takich kiepskich podłoży u nas w kraju ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
mlody911 pisze:Przepraszam za zamieszanie jeśli kogoś zdenerwowałem chęcią kupna takich kiepskich podłoży u nas w kraju ;)
Tu nie chodzi o to, że są kiepskie, tylko o to, że są zaprojektowane do konkretnego jednego zastosowania. Użycie złączek daje złudzenie komfortu, ale podnosi cenę i stwarza dodatkowe miejsca wystąpienia potencjalnej usterki. Nie widzę po prostu zalet tego rozwiązania w porównaniu z lutowaniem przewodów.
Zobacz moje rozwiązanie.
Specjalnie zastosowałem lutowanie, gdyż zapewnia najwyższą niezawodność połączeń, zastosowano standardowe MCPCB, do zdobycia "w sklepie za rogiem". Dodatkowo Systemy LEDów są przemieszane, co w wypadku awarii zasilacza (bo to one najczęściej padają a nie diody), nie powoduje ciemności w jakimś sektorze pojemnika.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ