Latarka dla policjanta

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
kosa8

Latarka dla policjanta

Post autor: kosa8 »

Witam! Chciałbym zakupić latarkę potrzebną mi w trakcie służby. Moje wymagania co do niej to niewielkie wymiary, aby dobrze świeciła :) oraz koszt ok. 150 zł (możliwość noszenia jej w futerale na pasie oraz dokupienie nakładki sygnalizacyjnej też wchodzi w grę). Kilku moich kolegów ma latarki Mactronic Black Eye MX132L. Czytając to forum już sam nie wiem co mam kupić :/ Mam nadzieję, że pomożecie mi dokonać trafnego wyboru, zaznaczam, że jestem laikiem w sprawach latarek. Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Dobrze świeciła czyli szeroko i blisko czy wąsko i daleko? Te Mactronici kolegów świecą zdecydowanie wąsko i dość daleko.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

150 zł na samą latarkę czy na latarkę + akumulator + ładowarka ?
ILPT
kosa8

150 złotych na wszystko. Jeśli chodzi o zakres świecenia to odległość jest ważna.
Awatar użytkownika
skaktus

Ile czasu ma świecić taka latarka ?
kosa8

Czas świecenia nie jest aż tak ważny, zawsze można dokupić zapasowe ogniwo :)
Awatar użytkownika
skaktus

W takim razie myslę że latarka C8 na diodzie XM-L + akumulatory z forum od woytazoo + prosta ładowarka spełnią twoje oczekiwania. Cena pewnie z wysyłkami przekroczy 150 zł, ale warto.
ILPT
missieek

Post autor: missieek »

A jeżeli chodzi o nakładkę sygnalizacyjną, to Fenix ma coś takiego w swojej ofercie. Nie wiem, jak pasuje na inne latarki.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Ja osobiście bym kupił SolarForce'a L2 lub L2P z Cree XP-G i trzema trybami (w Chinach cały komplet lampka + 2xogniwo + ładowarka + pokrowiec to ok. 170zł, w Polsce będzie gorzej z ceną). Czas pracy w najwyższym trybie jest dłuższy niż w lampkach z Cree XM-L, a jakość SF jest na wysokim poziomie. Jest mniejsza niż Mactronic.
kosa8

Kazik, a czy mógłbyś podesłać na PW link do konkretnej aukcji gzie mógłbym kupić taki komplet? Jak długo idzie paczka? Nigdy nie kupowałem u Chińczyków ale widzę, że sporo ludzi tak robi.
robertgl17

Post autor: robertgl17 »

Obawiam się, że do noszenia w służbie ultrafire C8 będzie miało za dużą głowicę.
Mówie to z własnego policyjnego doświadczenia.
Powinno to być coś w stylu IPT SA2 SA1, Fenix E25, E35 lub serii LD...
Coś co powinno być w miarę wąskie i nie przeszkadzało przy noszeniu jej na pasku.
Od dłuższego czasu użytkuję ITP SC2 z akumulatorem niechronionym 17670 ( nie ma niebezpieczeństwa, że w najmniej nieoczekiwanej chwili zadziała PCB i zostanę beż światła ).
Poza tym ma klipsa skierowanego w dół i podczas legitymowania w nocy mam dwie wolne ręce bo zaczepiam ją od daszek czapki służbowej lub też cywilnej ( jak jestem bez munduru ) .
Notatnik, długopis, dokument legitymowanego i jeszcze latarka w ręku to trochę za dużo na raz, chociaż i w tym układzie dawałem sobie radę ( ale to już trochę ekwilibrystyka ).
Tyle tylko, że SC 2 teraz to ze świecą szukać :sad:

A była w naprawdę dobrej cenie

http://diodac.pl/latarki-itplight/104-l ... 220lm.html

Do tego jeden akumulator 17670, prosta ładowarka i 4 sztuki CR-ek od SANYO ( zapas i zapas zasasu ;) )
pukpuk

Post autor: pukpuk »

Vigo

Post autor: Vigo »

Wciąż za to można kupić ITPLight SA2: http://www.mhunt.pl/latarki-itplight
to w sumie to samo co SC2 tyle, że zasilane dwoma paluszkami AA (powszechnie dostępnymi).
Można dołożyć do budżetu ~50zł i do kompletu dokupić zestaw czterech Eneloopów z firmową ładowarką: http://allegro.pl/sanyo-eneloop-ladowar ... 38433.html i temat, że tak powiem będzie ogarnięty. ;)

Duży plus latarek z tej serii (Eluma) to płynna regulacja natężenia światła za pomocą przycisku umieszczonego na boku głowicy, którym też zmienia się tryby.

PS SC1 też jest jeszcze do kupienia: http://diodac.pl/latarki-itplight/106-l ... 190lm.html
będzie sporo krótsza (1xCR123) zarówno od SC2 jaki i SA2, można to uznać zarówno za zaletę jak i wadę.

___
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

A może coś takiego http://www.intl-outdoor.com/edc-18650-x ... p-522.html
Możesz sobie odrazu wybrać ilość trybów i tint diody: zimna biel lub neutralna.
C8 to fajna latarka ale troche za duża głowica żeby nosić ją w kieszeni lub pasku.
Tą latarką spokojnie poświecisz na 60 m.
Pewnie i tak w 90 % będzie używana na odległość do 10 m.
Awatar użytkownika
skaktus

Teraz niech sobie autor rematu odpowie, jaki realny zasięg dla niego będzie odpowiedni - bo już były przypadki na forum, chęci posiadania latarki o zasięgu kilometra ;)
ILPT
ODPOWIEDZ