Mam problem z latarką IR

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Drops
Kontakt:

Mam problem z latarką IR

Post autor: Drops »

Witam wszystkich,
potrzebuję latarki IR, chciałem wybrać łatwą drogę i zakupić taką ale nie jest to takie proste, więc padł pomysł zrobienia tego własnoręcznie :D

Zakupiłem sobie do testów taką o to DIODĘ.

Poczytałem już co nieco o zasilaniu, ale dalej mam problem jak to jakoś poskładać do kupy (w sensie body, MCPCB i driver, zasilanie).

Może ktoś z doświadczonych użytkowników byłby wstanie pomóc świerzakowi światełkowemu :D
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Przede wszystkim, podaj z czego to chcesz zasilać i ile kasy wydać.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Drops
Kontakt:

Co do zasilania to w zasadzie bez różnicy - tak żeby było dobrze.
Co do kasy - to rozsądnie budżetowo :) ale lepiej mniej niż więcej
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Jeśli ma to być latarka, to mamy do wyboru zasilanie z LiIon lub AA.
Gdybyś zmierzył dokładne Vf tej diody przy prądzie 700mA to mieli byśmy jasność, bo podane informacje (1,4 - 2,4V) są dość nieprecyzyjne. W wypadku Vf w pobliżu 1,8V można by się pokusić o zasilanie AA, Jeśli Vf będzie w okolicach 2 - 2,4V opłacało by się zasilać z LiIona. Przeanalizuj sobie za i przeciw i będziemy dobierać obudowę i driver.

Pozdrawiam
Drops
Kontakt:

co do zmierzenia Vf to będzie problem, bo nie mam regulowanego źródła napięcia. Więc chyba można by założyć że 1,8V było by ok.

Co do za i przeciw, to jedyne które widzę (z noty katalogowej) to Power dissipation. Innych za i przeciw jeżeli chodzi o źródła zasilania nie znam, tzn nie miałem okazji używać LiIon - ale z tego co widzę mają na pewno większy prąd ładowania co mnie w sumie cieszy. Ale dalej nie skreślam AA jeżeli będzie lepiej/taniej - trochę eneloopów się wala po szufladach
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Właśnie od Vf uzależniony jest wybór zasilania. W przypadku wyższego, można się pokusić o dwa AMC i zasilanie LiIon, w razie gdyby faktycznie LED miał około 1,8V to można by zasilać z 2 x AA. Skoro masz Eneloopy i ładowarkę, a latarka nie będzie musiał świecić godzinami, to wystarczą. Znów przy zasilaniu z LiIon i Vf rzędu 1,6V AMC mogą tego nie wytrzymać i będzie potrzebna przetwornica, tak więc spróbuj pokombinować aby zmierzyć faktyczne Vf (jakiś dodatkowy rezystor itp.)
Jeśli naprawdę nie dasz rady, to pozostaje wersja bezpieczna, czyli zasilanie LiIon i przetwornica step-down, ustawiona na 0,7A.

Pozdrawiam
Drops
Kontakt:

No właśnie dobrze by było żeby latarka długo świeciła. To w takim razie postaram się podskoczyć do kolegi który ma lepiej wyposażony warsztat i sprawdzić Vf - wtedy będziemy myśleć dalej, jak się nie uda to opcja bezpieczna
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Weź pod uwagę, że do LiIon potrzebujesz nie tylko ogniw, ale też ładowarki.

Pozdrawiam
Drops
Kontakt:

Wiem wiem, tu z pomocą przyjdzie Imax B6 - chyba tylko ta z moich ładowarek poradzi sobie LiIon.

A więc tak, nie udało mi się wyczekać na kumpla więc złożyłem sobie źródło prądowe i dla 620mA Vf=1.7V

Nie bardzo mam jak ustawić prąd 700mA, ale może jest jakaś zależność i da się to wywróżyć.
ODPOWIEDZ