perpetum mobile... Albo ja jestem niedouczony ?

....nie pasujące gdzie indziej...
wkliw

perpetum mobile... Albo ja jestem niedouczony ?

Post autor: wkliw »

Panowie przytoczę za chwilę teorię którą usilnie próbowali nam sprzedać (za niemałe pieniądze) dwaj panowie..
Dodam że całość objęta jest klauzulą tajności więc szczegółów zdradzać nie mogę (w zyciu takiej ilości paragrafów nie podpisałem )
Otóż Ci dwaj szanowni panowie wysnuli i opatentowali (lub chcą opatentować) system w którym w obwodzie akumulator-silnik-koła (mowa o pojeździe elektrycznym) dokładają prądnicę opartą na magnesach stałych która (jak oni to tłumaczyli) przy 1000rpm i 80Nm jest w stanie wygenerować 15kW mocy. Napędzać miałby to silnik 5kW 90Nm. całość miała by generować 10kW nadwyżki energii. Jak dla mnie to to jakiś absurd i zaprzeczenie zasadzie o zachowaniu energii. Bo niby jak z układu silnik-prądnica połaczonych mechanicznie i elektrycznie (silnik napędza prądnicę mechanicznie a ta podaje prąd zasilający silnik) można uzyskać nadwyżkę energii elektrycznej?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Nie można. A gdyby było można to ci Panowie nie próbowaliby tego sprzedać :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zasada zachowania energii to pikuś przy tym jak oni rozwiązali stabilność układu z dodatnim sprzężeniem zwrotnym. W końcu wspomniana nadwyżka energii, jest dodatnim sprzężeniem bo z prądnicy jest dostarczana do silnika, a ten z kolei .... itd. Układy tego typu są strasznie niestabilne, i obawiam się o bezpieczeństwo obsługi i okolicy ;)
Swego czasu (praca dyplomowa) zbudowałem woltomierz parametryczny ze wzmacniaczem wejściowym pracującym na granicy dodatniego sprzężenia. W odpowiednich warunkach miało to rezystancję wejściową rzędu gigaomów (na zwykłych bipolarnych wzmacniaczach operacyjnych). Niestety nawet zmiana temperatury otoczenia powodowała, że układ się... wykolejał. ;)
Na razie nie znane są maszyny o sprawności większej jak 100%, ale ... w fizyce ciągle sie coś zmienia...
Może przerobili generator Kapandze (Apanadze) :lol:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Ja tam za bardzo nie trybie Panowie tych wszystkich elektrycznych tematów, ale jedno wiem na pewno - Polak potrafi. Do naszej firmy (małej poniekąd - 20 osób) przyszedł facet, który szukał inwestorów, na swój genialny projekt. Mianowicie miał pomysł na zbudowanie miniatury akceleratora cząstek o średnicy 1,5 - 2,5 m, który wykorzystywany miałby być w gospodarstwach domowych, do ogrzewania wody. Według niego zasada była prosta, reakcje zachodzące w akceleratorze miały podgrzewać wodę do temperatury pary suchej. Potem do tego dochodziło urządzenie, oczywiście też jego pomysłu, które tę parę schładzało do temperatury użytkowej (czyli po prostu facet wynalazł chłodnicę :mrgreen: .). Cały zestaw miał kosztować dla klienta końcowego, nie więcej niż 90-120tyś zł i co 7 lat wymiana czegoś tam za 10 tyś i miał zużywać 2,5% energii ogrzewania tradycyjnego. Jego wizyta zakończyła się, kiedy zapytałem dlaczego tej pary nie puścić na turbinę i nie pozyskać energii elektrycznej skoro sam akcelerator ma takie małe potrzeby to można by go zasilać z tej turbiny i mamy perpetum mobile i wtedy nie 120 tyś tylko 1mln 200tyś.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Technika idzie na przód, to teraz się naciąga ludzi (znaczy: "szuka się inwestorów") na perpetuum mobile :o :mrgreen:
rider

Post autor: rider »

na youtube jest sporo filmików z silnikami opartymi na samych magnesach stałych, nawet takie troszkę mocniejsze. Nie wiem ile czasu magnesy utrzymują energię ale wszystko wygląda ok. działają na zasadzie odpychania się magnesów, na wirniku umieszczone pod kątem i na obwodzie dookoła niego, zmiana obrotów przed oddalanie lub zbliżanie ich do siebie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
rider pisze:na youtube jest sporo filmików ...
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Silnik Tesli... ;) Pomijając rzeczy które zrobił faktycznie, nadal są rozpowszechniane bajki o jego "nadprzyrodzonych" projektach.

Pozdrawiam
rider

Post autor: rider »

miałem na myśli coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=3lGIwRPapmU od 3 min kręci

nawet ze światełkiem macie :grin:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
rider pisze:miałem na myśli coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=3lGIwRPapmU od 3 min kręci
W podobnych wypadkach mówię zawsze to samo: zrób i się pochwal jak działa, ale działać to nie będzie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Silnik 5kW napędza prądnicę, która wytwarza 15kW? No to sprawność prądnicy 300% :D NIEŹLE.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Może to prymitywny MPZ? (dla niewtajemniczonych w świat Stargate - Atlantis, Moduł Punktu Zerowego, to urządzenie pobierające ogromne ilości energii z podprzestrzeni)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Co do silnika z magnesów. Nie obrażając nikogo (i siebie) ale takie pomysły w mej łepetynie lęgły się już w 3 klasie podstawówki i myślałem, że wymyśliłem perpetum mobile. Na szczęście wychowawczyni po krótkiej konsultacji ostudziła moje zapały :razz:

Co do energii punktu zero - nie neguję, że jej wykorzystanie jest możliwe, bo być może nie mamy dostatecznej wiedzy, ale wydaje się to być conajmniej trudne.
Ostatnio zmieniony środa 09 sty 2013, 20:51 przez wikrap1, łącznie zmieniany 1 raz.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jeśli chodzi o takie tematy to w głowie od razu mam 1 osobę - Nikola Tesla.
Ciekaw jestem, czy rzeczywiście był w stanie czerpać energię z zewnątrz. Spotkałem się też z opinią ze transformatory Tesli oddają więcej energii niż pobierają z sieci. Ja osobiście niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić.
A tak przy okazji polecam obejrzenie kilku filmów na jego temat i poczytanie o nim i jego dziełach.
ODPOWIEDZ