Palące się AMC7135
Palące się AMC7135
Witam
Mam problem z uszkadzającymi się układami AMC7135. Buduję sterownik do zasilania diody xp-g w czołówce. Prąd max. 1A, zasilanie ogniwo li-ion, sterownik attiny13a, regulacja pwm o częstotliwości 2kHz.
Lampka pracuje poprawnie tylko od czasu do czasu pali się któryś z amc. Czy jest to możliwe, że na przewodzie od zasobnika powstają przepięcia i niszczą układ? Odprowadzanie ciepła jest ok, napięcie z aku. max. 4,2V.
Amc mam z dx.com z przed 2 lat.
Mam problem z uszkadzającymi się układami AMC7135. Buduję sterownik do zasilania diody xp-g w czołówce. Prąd max. 1A, zasilanie ogniwo li-ion, sterownik attiny13a, regulacja pwm o częstotliwości 2kHz.
Lampka pracuje poprawnie tylko od czasu do czasu pali się któryś z amc. Czy jest to możliwe, że na przewodzie od zasobnika powstają przepięcia i niszczą układ? Odprowadzanie ciepła jest ok, napięcie z aku. max. 4,2V.
Amc mam z dx.com z przed 2 lat.
Pozdrawiam
Na zasilaniu procesora i co za tym idzie AMC. Nie na wyjściu. Kabel do LED jest krótki (50mm).
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Do każdego AMCka (jak najbliżej) dołóż ceramika, nawet przewlekanego przylutowanego do nóżek. Na Vcc AMCków nic nie dawaj, choć na oscyloskopie przy małym wypełnieniu kondensator ładnie wygładza sygnał i blokuje niższe trybyherpitek pisze: zależności od długości od 0.1 do 1uF. Mogę dać dla trzech amc na wej. i wyj. kondensator 4.7uF tantalowy?
Ale z tego co widzę to masę masz tragicznie poprowadzonąherpitek pisze:Zasilanie attiny mam przez diodę schotkiego i kondensator 100n oraz tantalowy 4.7uF
Rzeczywiście najszczęśliwiej to nie wyszło, ale na obronę mam to, że płytka jest jednostronna i dość mała. Przy takim prowadzeniu mogły być problemy ze stabilnością procka ale nie amc. Procesor pracuje dobrze. Żadnych problemów z zawieszaniem czy z pomiarami z ADC.
Wykonałem pomiary oscyloskopem i kluczowanie AMC7135 generuje szpilki napięcia na obu zboczach przebiegu. Dodanie na wyjściu każdego układu kondensatora ceramicznego 100nF oraz na zasilaniu 4.7uF usuneło zakłócenia całkowicie.
Wykonałem pomiary oscyloskopem i kluczowanie AMC7135 generuje szpilki napięcia na obu zboczach przebiegu. Dodanie na wyjściu każdego układu kondensatora ceramicznego 100nF oraz na zasilaniu 4.7uF usuneło zakłócenia całkowicie.
Pozdrawiam