pier, oj tam, oj tam, oj tam
fakt pracy sporo a zwłaszcza szlifowania oraz polerowania bo "surówkę" obudów wykonał mój dobry kolega na obrabiarce CNC, odnośnie kombinacji lampa-aluminium to był świadomy wybór z dwóch powodów, pierwszy to aby zegary pasowały mi do wystroju mieszkania, a drugi to..... podoba mi się taka kombinacja
chociaż ten w sypialni mógłby posiadać obudowę wykonaną z drewna bo mam trochę wykończenia w drewnie ale jak już kolega zgodził się wykonać obudowy w alu a ja załatwiłem materiał to już jakoś tak z marszu poszło i zrobiliśmy dwie
odnośnie elektroniki to nie jest mój projekt, poszedłem na łatwiznę i wykorzystałem gotowy ponieważ zależało mi na czasie.
Odnośnie kombinacji metal-lampa.... spędziłem sporo czasu na oglądaniu różnych zegarów i stwierdziłem że taki układ dodaje zegarowi elegancji i szyku, oczywiście nic nie ujmując obudowie wykonanej z drewna o ile jest wykonana z głową i dokładnością i o ile komuś się podoba.
Pyra, po zwiększeniu do 0.9mA problem znika a jak z jasnością świecenia i czy będziesz stosował nocne przyciemnianie
Multipleksowanie...... jedni mówią że powinno być, inni twierdzą że zbędne ale po kilku latach okazuje się że katody zatrute i coś trzeba z tym zrobić, pół biedy jak ma się pojęcie co dalej z tym fantem zrobić, gorzej jak zrobiliśmy zegar na sprzedaż i pojawi się problem
oczywiście można podnieść napięcie i sprawa załatwiona na jakiś czas ale to chyba dobrym rozwiązaniem nie jest, zwłaszcza dla lamp.