Latarka nurkowa na SST50

Strefa mokra... ;)
Lemon

Latarka nurkowa na SST50

Post autor: Lemon »

Witam wszystkich bardzo serdecznie, od dłuższego czasu śledzę to forum, przede wszystkim pod kątem budowy latarek nurkowych. Nie jestem elektronikiem, a raczej z obszaru obróbki metali. Na tę chwilę dysponuję dobrej jakości obudową latarki Philips, zasilanie- 2xD, źródło światła- żarówka kryptonowa. Zamierzam przerobić ją tak aby źródłem była dioda SST50 współpracująca ze sterownikiem z MR elektronik, zasilanie 2x32650, z tego co się aktualnie zorientowałem osiągają 5500 mAh, załączane miałoby to być kontaktronem. Myślę o dwóch trybach pracy - 3,5A i ok 5A w diodę. Moje pytanie przy tej okazji czy mogę liczyć na 1,5 godz. świecenia przy niższym prądzie?
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Witaj! :wink: Według mnie to czas pracy w niższym trybie powinien znacznie przekroczyć 2h. Ale jak zamierzasz rozwiązać chłodzenie?
Pozdrawiam
Lemon

Dzięki za szybką reakcję.
Zamierzam skorzystać z pomysłu opisywanego wcześniej - miedziana piguła, do której przymocowana jest dioda, chociaż z opisu sterownika wynika, że przy prądzie 3 z czymś A nie wymaga dodatkowego chłodzenia, a docelowo latarka będzie pracować w wodzie więc się jeszcze zastanawiam nad ostatecznym rozwiązaniem. W obudowie mam sporo miejsca, nie mam więc stresu z upakowaniem tam elementów. Kolejna moja prośba to taka, czy ktoś ze światełkowiczów pomógłby mi w zakupach w DX, elementów takich jak: reflektor, akumulatory, ładowarka. Macie tam przetarte ścieżki, wspólny zakup może dać jakieś korzyści w upustach a ja nie mam doświadczenia w tej kwestii. Najlepiej aby była to osoba z Warszawy lub okolic lub po trasie przez woj. lubelskie do Zamościa i okolic. Co do kwestii technicznej dogadamy się, ja nie mam presji czasowej. Proszę także o pomoc w wyborze ładowarki, jeżeli czegoś nie pokręciłem to polecana była tu na forum ładowarka Mystery (niebieska) zależy mi na urządzeniu uniwersalnym i oczywiście dobrym.
Mosze

Re: Latarka nurkowa na SST50

Post autor: Mosze »

Witaj,
z jakiego materiału jest Twoja obudowa? Najlepiej zamieść zdjęcia - będzie łatwiej wyobrazić sobie co można w niej upchnąć. Dlaczego dioda sst-50? To technologicznie przestarzała konstrukcja, porównując nawet do pierwszej wersji xm-l. Druga generacja xm-l daje prawie tyle samo światła co sst-50 przy o połowie mniejszym prądzie zasilania. No i sama struktura diody xm-l jest mniejsza, co daje możliwość lepszego jej skupienia.
Lemon

Latarka jest aluminiowa i jak pisałem nie mam problemu z upchnięciem w niej elementów, nie upieram się przy sst-50 ale zamierzam uzyskać 1000-1200 lm więc nie wiem czy xm-l jest tutaj dobrym rozwiązaniem.
ptja

Post autor: ptja »

1000-1200lm możesz uzyskać np. z 3x XP-G (przy prądzie 1,5A mają bodajże do 480lm każda), zasilanie to zapewne coś koło 12-14V, więc driver step-down można zastosować.

Zakupy w DX to nie "rocket science": klikasz, podajesz dane do zamówienia, numer karty i czekasz (ja ostatnio używam dolarowej karty przedpłacanej BZ WBK do tego celu).

Ja planuję światełko nurkowe 7x XP-G (moduł o średnicy ok. 35mm i optykę kupiłem w led-tech.de za niecałą stówkę z przesyłką), zastanawiam się jeszcze nad driverem, ale najprawdopodobniej zdecyduję się na "boost" z MR Elektronik.

Rozważam też inne eksperymenty (np. XP-G i XM-L zasilane przez drivery na AMC7135).
Np. backup można by zrobić na płytce z XP-G, z reflektorem regina (AFAIR 10 stopni) i jednym 18650 lub 26650). Przy prądzie 1,4A i aku 18650 3100mAh jest szansa na 2h świecenia przy ponad 400lm - przy cenie ok. 100 zł + obudowa i wymiarach ok. fi 30 x 100-120mm.

Nieco większa lampka 3x26650, 3xXM-L i 3x driver 2,8A mogłaby posłużyć np. do video przez ponad 1,5h - przy cenie znacznie niższej niż produkty Grala, LFM czy Amonite.

Napisz coś o swojej obudowie, bo przyznam się, że tu chętnie "podpatrzę" sposoby możliwe do wykonania przy jak najmniejszym udziale obrabiarek.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Witam,

Jeśli chodzi zakupy na DXie, to chętnie pomogę gdy będzie już wiadomo co zamówić.

W razie czego zapraszam na PW.
Lemon

Dzięki LightLover na pewno skorzystam. Pozostaje jeszcze kwestia wyboru ładowarki, czy mogę liczyć na sugestie, myślę o Mystery?
Jutro zrobię zdjęcia obudowy, wstępnie planuję układ jednodiodowy aby nie ingerować w głowicę.

[ Dodano: 7 Styczeń 2013, 21:48 ]
Napisz coś o swojej obudowie, bo przyznam się, że tu chętnie "podpatrzę" sposoby możliwe do wykonania przy jak najmniejszym udziale obrabiarek.[/quote]
Jak pisałem obudowa jest z alu, zdobyłem szkło hartowane, gwinty uszczelniam podwójnymi 0-ringami. Nie mam jeszcze wytoczonej miedzianej piguły ale to dopiero po zakupie diody. Bez toczenia się nie obędzie. W międzyczasie poczytałem trochę o najnowszych xm-l'ach (3A ok 1100 lm) to zdecydowanie zmieniłoby mój typ dotyczący emitera kwestia jak z dostępnością i ceną. Na pewno układ jednodiodowy.
Załączniki
Zdjęcie0472 (640x369).jpg
Zdjęcie0472 (640x369).jpg (121.89 KiB) Przejrzano 8169 razy
Zdjęcie0468 (640x224).jpg
Zdjęcie0468 (640x224).jpg (91.02 KiB) Przejrzano 8169 razy
Ostatnio zmieniony sobota 12 sty 2013, 11:53 przez Lemon, łącznie zmieniany 2 razy.
Mosze

Post autor: Mosze »

W jaki sposób chcesz zamontować włącznik kontaktronowy. Tutaj widzę największy problem. Na gripie są gotowe prowadnice, więc aż się prosi aby zrobić sterowanie pierścieniem. Jednak wtedy powinieneś na tej wysokości zamontować driver wraz z kontaktronowym włącznikiem. Dobranie odpowiedniego magnesu też nie jest łatwą sprawą. No i widzę też problematyczny montaż szybki. W podwodnych konstrukcjach najlepiej umieścić szybkę na oringu opartym na rancie i całość docisnąć zakrętką. Resztę zrobi ciśnienie - czytaj dociśnie szybkę do oringu i rantu. U Ciebie całość (tak mi się wydaje) jest oparte na reflektorze. Jak zamierzasz uszczelnić szybkę?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Lemon proszę o zmianę rozmiaru zdjęć do postaci wymaganej regulaminem, lub umieszczenie miniaturek.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Lemon

Sorry, już zmniejszyłem.

Co do włącznika nie widzę problemu, te prowadnice powstały ponieważ jest to wytoczony pierścień o takim kształcie, pomiędzy występami będzie pierścień z magnesem.

W tzw. międzyczasie po konsultacji nastąpiła zmiana, zastosuję jako źródło diodę MT-G2 zasilanie 3 ogniwa 25500. Właśnie poluję na takie o minimalnej pojemności 4000 mAh, w DX max 3500 w tytule 5500 ale w " ", dopiero później w opisie faktyczna pojemność, dobrze, że w ogóle uprzedzają, w KAI są o pojemności 4000 mAh ale czy można w to wierzyć? Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Uzyskałem sugestię co do ładowarki: IMAX B6 czy jakaś podpowiedź w tej kwestii?
pozdrawiam
ODPOWIEDZ