Tryby na bardzo prostym driverze.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
tobias1

Tryby na bardzo prostym driverze.

Post autor: tobias1 »

Obrazek

Mam taki "drajwer" z latareczki EMOS, która ma trzy tryby świecenia. 100%, 50%, i strobo. Na jakiej zasadzie są tutaj realizowane te tryby? I po co te zworki?

BTW: Rozebrałem, w środku siedzi dioda Osram Dragon bodajże. Niesamowite.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

A przy włączniku nie ma jakiegoś układu?
tobias1

Włącznik to zwykły Omten, żadnej płytki, układu, scalaczka, NIC. Nie ogarniam tego światełka... Na scalaczku ze zdjęcia jest numer 223004. I tyle.

http://www.emos.pl/zbozi/1440013104-lat ... i-uchwytem

To jest dokładnie ta latarka. Ciekawy jestem jak są zrealizowane te tryby, ponieważ niepotrzebny mi stroboskop, a zastanawiam się, czy da się to jakoś prawie bezinwazyjnie usunąć, czy potrzebny nowy driver (który w swoim czasie i tak tam zagości, razem z nową diodą i optyką).

Nawet zacząłem się zastanawiać, czy coś jeszcze nie jest schowane w koszyczku, ale na akumulatorku 18650 działa tak samo...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

tobias1 pisze: I po co te zworki?
Na rezystory ograniczające prąd LEDa. Tyle, że L- musiał byś wtedy przelutować na prawe pole L-
tobias1

Ok. A co z tymi trybami? Bo nie mogę tego zrozumieć.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Bo pewnie się uparłeś, że to 3 nóżkowe to tranzystor. Przyjmij, że jest to inteligentny układ scalony z 3 nóżkami i tyle - innej opcji nie ma.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Za tryby odpowiada właśnie ten mały element SMD SOT-23, który reaguje na zaniki zasilania.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
tobias1

Cuda wianki... ElSor, tak się właśnie domyślałem, że to może być to, ale jakoś mi ciężko było to przełknąć. Pyra, a może orientujesz się, czy gdzieś można dostać takie elementy z innymi trybami pracy?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Bracia z kraju wschodzącego wcześnie słońca, produkują takie coś, podejrzewam w jednej wersji, aby było jak najtaniej. Kolejna sprawa, że to są układy na zamówienie, czyli firma zamawia takie coś w ilości 1mln i nikt inny tego nie dostanie.
W zasadzie, to to się do niczego poważniejszego nie nadaje, żadnej kontroli prądu, wyklucza z normalnych zastosowań. Zależnie od tego do czego chcesz to wsadzić i czym zasilać, są odpowiednie wersje, zapewniające odpowiednie warunki pracy diodzie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
tobias1

Aha. No to temat został wyczerpany ;)
Awatar użytkownika
GrzechVip

Post autor: GrzechVip »

Kiedyś byłem świadkiem jak mój kolega cieszył się strasznie, że udało mu się przeprogramować jakiegoś pica w takiej obudowie, przez jakiś czas nabijałem się z niego że programuje tranzystory z polowych na mosfety a teraz wypadało by z przeprosinami odwiedzić.
ODPOWIEDZ