Rowerowa lampka ledowa

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
bogusław

Post autor: bogusław »

midi, teraz jak dokładniej przeczytałem twój post, to widzę, że faktycznie pojechałem. Przynajmniej teraz już wiem że DX to nazwa firmy :mrgreen: Chyba jednak zdecyduję się na tą lampkę, w końcu raz się żyje. Co do lutowania to idzie mi nawet nieźle, a co do pojęcia elektryczności to nie za bardzo. Nie wiem z resztą dokładnie o co chodzi. O obliczanie rezystencji, czy co? groszman, czytałem temat Dex-tera i muszę powiedzieć że trochę mi wyjaśnił. Przejrzę jeszcze jakieś tematy o lampkach rowerowych, może znajdę jakiś ciekawy projekt.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

No właśnie, wydaje mi się że zacząłeś kroczyć dobrą drogą :wink: , w pytaniu o podstawy elektryki chodziło mi o to byś nie mylił podłączeń tzn. musisz poprawnie podłączyć driver do zasilania jak i połączyć go z diodą led. Jutro zrobię fotkę wszystkiego co potrzebujesz i zobaczysz że aż taki straszny diabeł nie jest :twisted: . Do Ciebie będzie należała decyzja w co to wszystko upchniesz i jak się to będzie prezentować ( bo świecić to to będzie musiało, oczywiście pod warunkiem poprawnego połączenia tego wszystkiego )
Pozdrawiam.
bogusław

Dzięki za pomoc i czekam na zdjęcia potrzebnych materiałów. Widzę, że te diody są inne niż zwykłe diody LED. Mają one jakieś oznaczenia biegunowości? I ma ktoś na zbyciu ten driver? Bo domyślam się, że przesyłka z Chin szłaby bardzo długo. A z czego można zrobić obudowę? Widziałem, że w wielu projektach była ona wykonana z kwadratowej rury aluminiowej. Gdzie można taką kupić? Jest ona droga? Czy taką lampkę na tej diodzie Q4 (dobrze napisałem) można zasilać ze zwykłych baterii alkalicznych czy konieczne są akumulatorki?
DNF

Post autor: DNF »

Driverek (o ile jest dostepny) bedzie szedl do Ciebie max 1.5tygodnia:)
Te kwadratowe "rurki" to jak sie NIE myle ksztaltowniki. Mozna je kupic w sklepie z artykulami budowlanymi, lub w hurtowni z wyrobami aluminiowymi. U mnie w sklepie 1.5m odcinek o szerokosci ok 4cm kosztuje 21zl. W hurtowni placisz od kilograma. Bierzesz malo, malo placisz:) Na zwyklych ogniwach, bedzie dosc krotko swiecic, aczkolwiek nie powinno byc problemow. Zasilasz z 4x akusy lub 3xalkaliczne baterie. Iloma ogniwami dokladnie mozesz zasilac driver, to zalezy juz od samego drivera.
Pozdrawiam
DNF

Edycja.
Nie wiem jak z alkalicznymi, ale zwykle AA a tym bardziej AAA moga nie wyciagnac np 1.8A Bo tyle gdzies pobiera driver z ogniw a daje w diode ok 1-1,2A
bogusław

midi, ile masz tych diod? Jedną, czy dwie? Nadal cena 10 zł + przesyłka? Czy jedna dioda wystarczy żeby mocno świeciło, tak żeby oświetliło całą szerokość ulicy?
Awatar użytkownika
midi

Witam, mam wszystko co Ci jest potrzebne do zbudowania tej lampki :wink: odsprzedam Ci to po kosztach zakupu bo widzę że Ci zależy. Najpierw jednak określ dokładnie co chcesz zbudować, zaplanuj wszystko po kolei i wtedy ustalimy resztę. Co do Q4 mam 1szt. ale jak będzie potrzeba więcej to coś się wykombinuje.
bogusław

No to tak: chcę zbudować lampkę rowerową, zasilaną z baterii alkalicznych. Doradziliście mi diodę Q4 i driver marki DX. Obudowę jakoś skombinuję. Ale musi być ona aluminiowa? Może być np. miedziana albo stalowa? midi, masz też soczewki do latarek diodowych? Ile ma mieć stopni żeby światło nie było zbyt rozproszone ale też nie punktowe? Takie coś pośrednio. Masz również reflektor? Ile by to wszystko kosztowało? Ale jak już to zbuduję, to będę miał wielką satysfakcję :wink:
DNF

Post autor: DNF »

Hej.
Kolimator polecili Ci kwadraciak 5/20 o ile sie nie myle. Ja mam kolimator 15* i powiem Ci ze mi wystarcza w zupelnosci. Ladnie oswietla droge na bokach i przede mna. Z refem bedzie trche inaczej. Boki sa dosc doswietlone, ale za to bedzie dosc mocna wiazka glowna, co za tym idzie wydluzy sie zasieg, ale jak za blisko siebie bedziesz swiecil moze Cie oslepiac.
Pamietaj ze DX to nazwa sklepu, a drivery nie sa firmy DX:)
Rurka, ksztaltownik czy co kolwiek innego dasz moze byc miedziane lub aluminiowe. Stal ma slabe wlasciwosci przewodzenia ciepla w porownaniu do aluminium czy miedzi.
Pozdrawiam
DNF
bogusław

No to chyba jako obudowy użyję rury miedzianej bo akurat mam taką w piwnicy i nawet ma dużą średnicę. W ogóle dużo mi rurek miedzianych po wymianie ogrzewania zostało.
DNF pisze:Z refem bedzie trche inaczej
chodzi o reflektor? Czyli jakiego mam użyć? midi, a ty jakie byś mi polecił soczewki żeby światło nie było zbyt rozproszone ale też nie punktowe? Takie coś pośrednio.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Kolimator będzie najlepszy a jaki to już wedle upodobań musisz dobrać. :cool:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
bogusław

Czyli zamiast reflektora kolimator? Dobrze to zrozumiałem?
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Tak na rower najlepszy jest kolimator :). Musisz jeszcze przemyśleć jak przymocujesz diodę do tej miedzianej rurki. Najlepiej jak diodę przykręcisz/przykleisz do metalowego walca który będzie idealnie pasował do środka rurki. Dioda bardzo się grzeje i musi mieć poprawne chłodzenie. Zamiast rurki możesz użyć korków do rur miedzianych i lampka może wyglądać np. TAK .
Awatar użytkownika
midi

Witam, oto Bogusławie wszystko co Ci jest potrzebne by zacząć składać to do kupy,

Obrazek

dioda q4 ( średnica płytki aluminiowej na której się znajduje 20mm na tej że płytce znajdują się dwa punkty lutownicze które zasilają diodę, posiadają oznaczenia + i _ ), driver ( średnica 16mm, posiada dwa wyprowadzenia do zasilania diody, czerwony kabelek to + a czarny -, łączysz je oczywiście z diodą, od spodu na płytce drivera na jej środku znajduje się punkt lutowniczy +, tam podłączasz plus zasilania, a po brzegach płytki biegnie okrąg który łączysz z minusem zasilania) , kolimator 15* ( według mnie będzie dobry do tego zastosowania), akumulator 18650 ( średnica około 18mm długość 6,5cm ) jestem zdania że będzie to najlepsze źródło energii dla tego zestawu jednak możesz użyć 3xAA połączonych szeregowo co da nominalnie 3,6V jednak będzie większe gabarytami.

Obrazek
Na tym zdjęciu widać różne kolimatory, ten na górze daje wiązkę o kształcie prostokąta, stosowany w oświetleniu rowerowym dość często jego oznaczenie to chyba 4*x20*, następnie pod spodem od lewej 30* beam okrągły, troszkę zbyt rozprasza jak na rower, kolejny 15*, ten właśnie Ci proponuję, beam okrągły, i ostatni 8*, wydaje mi się że może się przydać w lampce z trzema głowicami 2x15* i 1x8*, daje dosyć mocne skupienie a co i za tym idzie światło sięga daleko, pozwala doświetlić obszar daleko przed nami.

Obrazek
To cały komplet który może pozwolić na wymianę kolimatora w zależności od potrzeb.

Obrazek
Tak wygląda kolimator z boku, ta zielona gumka to taki mały patent na to by po wyłączeniu lampki kolimator żarzył się na zielono przez jakiś czas ( gumka jest fluorescencyjna po naświetleniu świeci w ciemnościach )

Obrazek
Tu widzimy kolimator zamontowany w środku aluminiowego walca wraz z diodą i driverem w module z gwintem który od tyłu dociska wszystko by się stabilnie trzymało, może być to głowica do lampki rowerowej. Ja zrobię po prostu latarkę z kolimatorem o długości 11cm i w miejscu mocowania o średnicy 24mm, z tyłu będzie włącznik którym zmieniamy tryby. Po zdjęciu z mocowania rowerowego będzie to w pełni funkcjonalna latarka czyli uniwersalne światełko, będzie możliwość zmiany kolimatora na taki który nam odpowiada w danej sytuacji.
Obrazek
Widok z boku.
bogusław

midi, dzięki bardzo za wszystko. Czyli ile te cuda będą kosztować? Ile jeden kolimator?
Awatar użytkownika
midi

A tak wygląda już gotowa lampka na tych że podzespołach.
Obrazek
Tutaj widać jak fosforyzuje kolimator na którym umieściłem uszczelkę GITD
Obrazek
Na koniec jak to świeci, nie było jeszcze ciemno ale co nie co można zobaczyć, odległość od ściany 3m, tryb max.
Obrazek

Brak jeszcze mocowania na rower ale niedługo nabędę, kolimator 15*, bez większych problemów można zmienić na inny, mam zamiar jeszcze sprawdzić ten 4*x20*.
Latarka w miejscu mocowania ma 25mm, na DX-sie widziałem właśnie taki montaż do niej więc nie będzie problemu z zam zamontowaniem. Dziś przetestuję na rowerze córki :wink: . :wink:
ODPOWIEDZ