ATtiny sztuki i sztuczki
Ciekawe, na ile Vz w takim układzie będzie stabilne. Trzebaby sprawdzić na gotowej aplikacji jak to się zachowa w czasie pracy
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Symulacja w EVB jak pisałem wcześniej wygląda obiecująco (wahania napięcia max 0,2V na diodzie, pomiędzy trybem uśpienia a pracy). W realu dojdzie jeszcze zmiana Vz w zależności od temperatury i inne nieuwzględnione w EVB czynniki. Jednak pomiar napięcia będzie zawsze dokonywany podczas pracy i to napięcie w realu powinno w zasadzie być zależne tylko od temperatury... wg mnie będzie wystarczająco stabilne żeby rozróżnić 6V od np 6,2V (a może i lepiej). Oczywiście realnie zbudowany układ powie najlepiej, na ile będzie to dobre rozwiązanie.
Witam
Może zamiast zenera dać tl431, ten jest bardzo stabilny i pracuje w potrzebnym zakresie napięć.
Takie rozwiązania stosowałem już dawno w prostownikach, aby miernik wskazywał napięcie dopiero powyżej 10V.
Pozdrawiam
... się nie gniewam. Voilagreg pisze:Prośba do Pyry o wydzielenie pobocznego wątku. Niechcący zawłaszczyliśmy Twój temat
Może zamiast zenera dać tl431, ten jest bardzo stabilny i pracuje w potrzebnym zakresie napięć.
Takie rozwiązania stosowałem już dawno w prostownikach, aby miernik wskazywał napięcie dopiero powyżej 10V.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Wykres "Cathode Current vs. Cathode Voltage" TL431 wygląda niezbyt dobrze, bo trzeba by wymusić przepływ prądu ok 0,4mA aby był generowany wymagany spadek napięcia, jak dla mnie za duży ale nie wiadomo jak zachowa się zwykła dioda Zenera w realnych warunkach (niestety nie mam żadnej, aby to sprawdzić na szybko).
Wpadłem na kolejny ciekawy pomysł, z racji braku diody Zenera. Wziąłem zielonego LEDa 5mm, wymusiłem przepływ prądu 50uA - napięcie 1,75V, prąd zwiększyłem do ok 10mA - napięcie 2,05V - zaleta dodatkowa, w tym przypadku 2 zielonych LEDów, to sygnalizacja świetlna działania mikroprocesora (przy 50uA ledwo widać światło, powyżej 200-250uA już wyraźnie świeci, można tą zaletę także wykorzystać zamiast gumki GITD lub trytytu ew podświetlać GITDa nimi) i prąd się nie będzie marnował nadaremno Jeśli by się znalazł biały/niebieski/UV LED o napięciu przewodzenia >3V przy 50uA to można go tam dać zamiast 2 zielonych/czerwonych/pomarańczowych.
Na koniec schemat.
Na koniec schemat.