Co siedzi w GU10 4W General Electric

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Co siedzi w GU10 4W General Electric

Post autor: pegasus_sis »

No właśnie - co? :mrgreen:

Obrazek

rozmiar słuszny, prawie 10mm średnicy. Czyżby badziewny wielochip no-name? Niestety odbłyśnik przyklejony do diody, więc więcej raczej nie zobaczymy (bez niszczenia światełka)

(EDIT: to SSC Acriche)

Gu10 4W jako ekwiwalent halogenu 20W (225cd), temperatura bardziej 4000K zamiast deklarowanych 3100K (dla mnie na plus), przyjemna i czysta barwa biała bez naleciałości.
Ostatnio zmieniony sobota 05 sty 2013, 12:51 przez pegasus_sis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

Do mnie również dotarły te żarówki. Świecą bardzo przyjemnie. Ze względu na cenę wziąłem jedną extra na poćwiartowanie. Jak tylko dostanę się do środka wrzucę zdjęcia.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Led no-name z dużym chipem na bazie takiego czegoś:

Obrazek

Coraz lepsze twory mają Chińczycy. Dawniej takie coś przy 700 mA miało VF na poziomie 4V. Mam w domu ledy "nowej generacji" które dochodzą góra do 3,3 V.

Jutro lub w tygodniu zamieszczę test markera LED do BMW no name z nowymi diodami - 2 chipy w jednej diodzie ;)[/quote]
Awatar użytkownika
Flora

Sesja rozbierana:

Obrazek

Sterownik na bazie popularnej... żywicy epoksydowej. Pod koszulką termokurczliwą znajduje się złącze pozwalające oddzielić diodę od sterownika.

Obrazek

Całość trzyma się na solidnych zatrzaskach. Korpus, w którym znajduje się sterownik trzyma reflektor dociskając diodę. Konstrukcja jednorazowa - nie ma szans na rozebranie bez uszkodzenia.

Obrazek

Dioda rzeczywiście podobna.

Obrazek

Pod diodą przekładka silikonowa. Całość po ściśnięciu działa zadowalająco ponieważ już po chwili działania obudowa robi się ciepła.

Obrazek

Grubość podłoża znacznie poniżej 1 mm.
Ostatnio zmieniony sobota 05 sty 2013, 02:32 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

O kurcze ciepła SSC P7 :o , w którym miejscu można dostać te żarówki?
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Flora

Rysiu_01_92 pisze:O kurcze ciepła SSC P7 :o , w którym miejscu można dostać te żarówki?
Tu szczegóły, ale SSC P7 to nie jest.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Obserwacja - dość mocno się nagrzewa, po godzinie radiator lekko parzy :roll: na ile to wynik dobrego odprowadzania ciepła a na ile niskiej sprawności - wot zagadka :wink:

Dasz radę dostać się do sterownika? Bo dziwnie wygląda, jakby czegoś brakowało. A chyba powinien przypominać coś takiego:
http://dx.com/p/gu10-3-1w-300-320ma-con ... v-ac-13556
Awatar użytkownika
Flora

pegasus_sis pisze: Dasz radę dostać się do sterownika?
Myślę, że nawet gdybym pokusił się o wyciąganie sterownika z żywicy i tak nie udałoby się sprawdzić elementów, bo zniszczenia byłyby zbyt duże. Nie jest to jedynie uszczelnienie powierzchniowe, ale kompletnie zalana elektronika.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Widać PWM przy ich oświetleniu? Kupiłem ostatnio dwie "żarówki" LEDowe, przy których miałem stroboskop jak na disco. :twisted:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Ten LED to nie P7 a SSC Acriche a poniższa tabelka może wyjaśni dziwną postać przetwornicy :mrgreen:

Obrazek
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Ciekawe :)
Dioda z 2007, 42lm/W ale brak strat na przetwornicy (+mniej elementów może mieć awarię), ciepła ma 80CRI. Nieźle jak na 10zł :mrgreen:

PWM nie widać ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Gdyby była z gwintem E27 i miała kąt świecenia z 60 stopni to pewnie po przeczytaniu tego tematu zakupił bym ich kilka(naście) do domu. Na razie męczę 2 TAKIE od roku i nadal działają bez żadnych zastrzeżeń (1 zamknięta w szklanym kloszu w łazience, 2ga wisi u mnie w pokoju w otwartym od spodu kloszu). Światła dają jak zwykła żarówka o mocy ok 40W.
DNF

Post autor: DNF »

Elsor, są przejściówki z GU10 na E27 :wink:
Przy sieciowym zasilaniu widać migotanie?
Ostatnio zmieniony sobota 05 sty 2013, 15:09 przez DNF, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Przy tej sprawności szkoda zachodu. Lepiej zmajstrować coś na XM-L2 ze sprawnością grubo ponad 150lm/W.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

DNF pisze:Elsor, są przejściówki z GU10 na E27 :wink:
greg pisze:Lepiej zmajstrować coś na XM-L2 ze sprawnością grubo ponad 150lm/W.
Ale to są dodatkowe koszty :razz: Przy 1 lampce do zaakceptowania, przy kilku już może kieszeń ucierpieć.
ODPOWIEDZ