latarka na prezent ok 100zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
marko84

Post autor: marko84 »

Vigo pisze:Potwierdzam za Calineczką, SA2 trochę ponad budżet, ale niewiele i warto bo to udane światełko.
Z refem SMO będzie całkiem przyzwoity zasięg, coś lepszego lub dorównującego Elumie osiągami w tej cenie (129zł) niełatwo będzie kupić.

Dodatkowo w założonym przedziale cenowym można jeszcze rozważyć, ale to raczej wszystko maluchy z niewielką (jak na standardy forumowe :grin: ) mocą (ok. 100lm) choć stosunek ilości lumenów do masy w tych lampkach jest zadziwiający.
Wyjątkiem będzie Xeno 03 V3, z ogniwem 14500 ma moc (~400lm) :o :

- Fenix E11: http://allegro.pl/latarka-fenix-diodowa ... 02107.html moje obecne światełko EDC, bardzo sympatyczna lampka;

- Xeno 03 V3: http://allegro.pl/latarka-led-xeno-e03- ... 04779.html latareczka pokazuje na co ją stać z ogniwem 14500 na pokładzie, po za tym akceptuje każdą baterię i ogniwo rozmiaru AA, do wyboru mamy też trzy barwy diody (zimna, neutralna i ciepła), kolor korpusu też można wybrać ( czerwony, niebieski i czarny);

- Olight i2: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=0 też fajny, markowy maluch na 1xAA:

- SolarForce X2: http://allegro.pl/latarka-solarforce-x2 ... 95866.html świetna dwu trybowa latareczka wykonana ze szlachetnej stali, efektownie wypolerowany korpus, na prezent jak znalazł.
Ja osobiście bardzo lubię latarkowe wyroby SolarForce, przyzwoita jakość za umiarkowaną cenę.

___
Witam.
Ja akurat szukam latareczki dla siebie. Podpinam się pod temat ponieważ zamierzam wybrać pomiędzy ww. latarkami, z tym, że zamiast Olight'a i2 znalazłem iTP A2 EOS SS Cree XP-G2 R5. I tutaj zwracam się z prośbą do doświadczonych forumowiczów, którą najlepiej wybrać. Latarkę będę używał na co dzień nosząc ją przy kluczach. A głównie chodzi mi o wytrzymałość/jakoś wykonania, jak i troszkę o parametry świecenia dla szpanu :wink:.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
tefawsrerges2123

Post autor: tefawsrerges2123 »

Jako, że piszę po długiej przerwie, chciałbym jeszcze raz serdecznie przywitać wszystkich użytkowników i ekipę światełek 8)
Szukam jakiejś małej latarki do edc, wymiary "kluczowe". Chcę aby posiadała jak największą moc w tak małych wymiarach oraz pancerną obudowę i była wodoszczelna. Rozważam tą xeno z pierwszego postu, lecz jeśli jest coś, co wygarnia dalej, mocniej i lepiej to chętnie się zapoznam.
DNF

Post autor: DNF »

Marko, Olight i2 oraz iTP A2 to jest jedno i to samo. iTP wyszło jako przetarcie szlaku, produkcja Olight,
a teraz jest już pod jego szyldem. Tzn tak głoszą legendy :) Jeśli masz zamiar używać ogniw li-ion,
teraz czy w przyszłości to nie wybieraj wersji SS. To jest nierdzewka i kiepsko radzi sobie z odprowadzeniem ciepła.
Ja mam i3 w wersji SS napędzam ją z li-ion, no i za wesoło dioda to nie ma. Ale to jest maluch do poświecenia przy zamku w samochodzie,
a Ty byś już miał pełno wymiarowe EDC :)

Pvt.CyP jak bardzo kluczowe? Jako doczepione do kluczy? Xeno trochę duże ale co kto lubi :)
Pozdrawiam
DNF
tefawsrerges2123

Jaką Xeno ma długość? Chodzi mi o taką żeby weszła do kieszeni razem z zapalniczką i kartą surwiwalową.
marko84

Post autor: marko84 »

Typowałem ITP A2 właśnie ze względu na wersję ss. Ale teraz rozważam tylko pomiędzy Fenix E11 tuż przed Xeno E03. Spodobała mi się krótka charakterystyka, którą otrzymałem od forumowicza maba:

Kod: Zaznacz cały

Większego zasięgu to żadna mieć nie będzie - za malutkie reflektorki.

- A2 zaświeci najsłabiej - zresztą jest już nieprodukowana, teraz jest Olight I2. Brak klika, jest twist, a więc mało wygodnie, ale za to fajny klips.

- O X2 nie wiem nic, poza tym, że ma ponoć kiepski, mało wydajny sterownik.

- E03 to typowy flood, więc szeroko, światełko mocno rozproszone - ideał do wnętrz, gorzej poza, bo zasięg kiepski.

- E11 mam i polecam - prosta i solidna lampka. Przy noszeniu w kieszeni może przeszkadzać włącznik momentary - lekko naciskasz i lampka się świeci, choć sama raczej się nie włączy. No i tylko dwa tryby, de facto HIGH i MID. Ale lampka fajna, świeci dobrze zarówno na bliższe jak i na dalsze odległości.

Każda z w/w ma swoje wady i zalety, niestety. Dlatego nie wiem która najbardziej Ci przypasuje.. Brałbym chyba E11.

Najlepiej jakbyś dołożył do Eagletac D25A Clicky, ale to niestety cena niemal dwa razy wyższa :neutral:
Chciałbym właśnie aby latarka pełniła funkcję kompaktowego EDC, do której przy okazji podepnę klucze. Czy mógłby ktoś udostępnić jakieś zdjęcie lub filmik, na którym w praktyce byłyby porównane Fenix E11 i Xeno E03.
Skusiłbym się i nawet na Eagletac D25A Clicky, ale tutaj znowu pytanie czy w tej cenie to najlepszy wybór. A w przyszłości planuję jeszcze zakup drugiej, większej latarki zasilanej już na pewno li-on.
Vigo

Post autor: Vigo »

@marko84, Olight i2 ma moim zdaniem lepszy i stabilniejszy klips (przykręcony śrubkami), jeżeli chodzi o ITP A2 to w wersji SS ciężej chodzi gwint, wersja aluminiowa kreci się lżej jest po za tym tańsza, a powłoka jest doskonałej jakości i nie schodzi tak łatwo, acz wiadomo, że z kluczami nie wygra.

@Pvt.CyP, XENO E03 ze względu na wymiary (patrz poniżej) do kluczy będzie trochę przyduża, w tej roli lepiej się sprawdzi i3, A3 lub jakiś mały prosty Fenix.

Xeno E03 ma wymiary: długość 96mm, średnica 21mm (na głowicy), waga 75g (wraz z ogniwem). Zaletą E03 jest to że "łyka" wszystko w rozmiarze AA i możliwość wyboru barwy diody, oraz moc na 14500.

Też polecam Fenixa E11, przypadkiem do mnie trafiła i została jako obecne EDC, prosta, fajna latareczka, choć ma tylko dwa tryby to świetnie się sprawdza.
Mam wersję ze srebrną powłoką więc rys na niej nie widać.

___
tefawsrerges2123

E03 ma bardzo dużo lumenów, szkoda, że para idzie w gwizdek z powodu reflektora czyniącego ją typowym floodem. Czy da się to zmodyfikować w stronę throwa? Oraz czy ktorakolwiek z miniaturek ma regulację wiązki światła ruchem głowicy jak w MagLite'ach?
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

E03 to ściana światła, typowy flood, E11 jest bardziej uniwersalna pod tym względem. Beamshotów niestety nie mam, ale ten w E11 ze względu na soczewkę TIR nie jest zbyt atrakcyjny - nie przeszkadza to jednak w normalnym świeceniu :wink:

Tutaj więcej ~> http://www.torch.pl/forum/index.php?topic=59061.0

A jak świeci E11 w porównaniu do D25A Clicky S2, możesz zobaczyć w moim opisie:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9545
MaciekB

Post autor: MaciekB »

Pvt.CyP pisze:E03 ma bardzo dużo lumenów,
Ale wiesz, że te lumeny ma dopiero przy zasilaniu z 14500. Więc do latarki musiał byś dokupić ładowarkę i ogniwa.

Ja bym brał D25A na XP-G2 (mają się niebawem pojawić z tą diodą u mhunt). Mała, sporo światła, dużo trybów.
tefawsrerges2123

Tak, oczywiście, że wiem. Z mojego doświadczenia wiem także, że paluszków nie opłaca się używać. Poza tym, cena dla mnie nie gra roli, jestem w stanie wydać więcej jeżeli zmieni to osiągi latarki.
Vigo

E03 jest mocna, ale nie oczekujmy, że latareczka z XM-L w tak niewielkim reflektorku (poniżej 20mm średnicy) będzie throwerem, do tego trzeba refa tak z 50-60mm średnicy lub bardzo głębokiego.

Całkiem ładnie i daleko świecą latareczki z serii Eluma ITPligt, SA1, SA2, ale tam siedzi XP-G, XP-E i w połączeniu z gładkim reflektorkiem (SMO) taka latarka ma całkiem niezły zasięg, gorzej za to radzi sobie z krótkim dystansem.

Twierdzę jednak, że na co dzień lepiej się sprawdzi latarka szeroko świecąca niż dalekosiężna, chyba że ktoś notorycznie wypatruje czegoś w oddali. :wink:

Zmiennym skupieniem strumienia światła dysponują latarki z zoomen, tą technologię poprawnie opanował Led Lenser (drogawy) produkuje maluchy z zoomem, ale już mocy im wyraźnie brakuje.
Nie najgorsze są też zoomy Romisena np. RC-39 i są niedrogie.

___
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Skoro możesz dołożyć, to bierz D25A Clicky ;-)

Tutaj masz porównanie XP-G S2 z nową XP-G2 R5:

http://www.torch.pl/forum/index.php/top ... #msg243246
tefawsrerges2123

No z recenzji to tak średnio wypadł, na razie moim typem pozostaje Quark AA, Romisen RC-39 i Xeno E03.
Vigo

Pvt.CyP pisze:No z recenzji to tak średnio wypadł, na razie moim typem pozostaje Quark AA, Romisen RC-39 i Xeno E03.
Zwracam uwagę, że RC-39 to jest trochę większa latarka (średnica 37/29mm, długość 139mm) i już zasilana ogniwem 18650 lub 2xCR123, trzeba będzie do ładowania takiego ogniwa zaopatrzyć się w odpowiednią ładowarkę no i samo ogniwo, a najlepiej ze dwa.
Zatem rozpatrując RC-39 opuszczamy przedział małych latareczek kieszeniowych zasilanych 1xAA.

___
tefawsrerges2123

Pisałem już dwa posty wyżej, z ogniwami nie ma problemu.
ODPOWIEDZ