Latarka do 20-35$ o największym zasięgu.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
lucky

Latarka do 20-35$ o największym zasięgu.

Post autor: lucky »

Hej,

mam Baldera SE-2 i w drodze druga latarczeka. Z Baldera jestem bardzo zadowolony, ma rozproszone światło czyli to co chciałem ale ciekaw jestem jakim zasięgiem mogą dysponować latarki w podobnej cenie o bardziej skupionym świetle.

Wątek czysto teoretyczny, kolejnego zakupu na razie nie planuję więc jeżeli ktoś uzna za stosowne to proszę o zmianę działu. Mam też nadzieję, że to nie zniechęci Was do wypowiedzi ;)

No więc na jaki maksymalnie zasięg w cenie do 35$ (tyle kosztował mój Balder stąd taka cena dla porównania) można liczyć?
Najlepiej gdybyście podawali latarki zasilane akumulatorkami 18650, 1 sztuką ewentualnie dwiema.
fxxx

Post autor: fxxx »

Mod latarki z biedronki :) ponad 20k luxów/1m (bo tyle starczyło zakresu pomiarowego) namierzyłem miernikiem po kalibracji do profesjonalnych pomiarów, nie chinolem.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Hej.

Ja przerabiam ten temat i znalazłem:

SMALL SUN ZY-T08 XM-L - 27$ - zasięg ponad 250 m
Crelant V9U2 - 36$ - zasięg ponad 200 m
UltraFire C8-T6 XM-L - 19$ - zasięg do 200m
lucky

fxxx, wolałbym porównywać z gotowcami ale skoro już o tym wspomniałeś to jaki ma realny zasięg?
rafalklis pisze:SMALL SUN ZY-T08 XM-L - 27$ - zasięg ponad 250 m
Crelant V9U2 - 36$ - zasięg ponad 200 m
UltraFire C8-T6 XM-L - 19$ - zasięg do 200m
Skąd te dane?
Wszystkie te latarki są na diodzie XM-L a na Forum spotkałem się z opiniami, że ta dioda ma rozproszone światło ale zasięg najmniejszy z diod Cree..
I jeszcze jedno pytanie czy da się np. dokupić do Baldera SE-2 dodatkową "główkę", która mocno skupia światło?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

lucky pisze:Skąd te dane?
Wszystkie te latarki są na diodzie XM-L a na Forum spotkałem się z opiniami, że ta dioda ma rozproszone światło ale zasięg najmniejszy z diod Cree..[...]
Jak dla mnie to czysty marketing :)

A jeśli chodzi o tanie throwery: http://www.focalprice.com/LF522B/MRV_Su ... Black.html
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Można polepszyć skupienie dodając podkładkę pod ref.

po lewej podkładka 1,5mm po prawej 0,8mm; obydwie UF C2 OP, odległość od ściany ok. 1.5m
Obrazek

Różnice jasności wynikają z tego że ta po lewej jest na 8xAMC a prawa 10xAMC.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
lucky

Pikom pisze:Jak dla mnie to czysty marketing :)
Co masz na myśli? Zasięg czy skupienie?
Pikom pisze: A jeśli chodzi o tanie throwery: http://www.focalprice.com...orch_Black.html
Na jaki realny zasięg można tu liczyć i jak małe jest to skupienie?
Rysiu_01_92 pisze:Można polepszyć skupienie dodając podkładkę pod ref.
Co masz dokładniej na myśli? Chodzi o podkładkę, która sprawi, że reflektor się nie dokręci do końca?
Awatar użytkownika
Rysiu.

lucky pisze:
Pikom pisze:Jak dla mnie to czysty marketing :)
Co masz na myśli? Zasięg czy skupienie?
Pikom pisze: A jeśli chodzi o tanie throwery: http://www.focalprice.com...orch_Black.html
Na jaki realny zasięg można tu liczyć i jak małe jest to skupienie?
Rysiu_01_92 pisze:Można polepszyć skupienie dodając podkładkę pod ref.
Co masz dokładniej na myśli? Chodzi o podkładkę, która sprawi, że reflektor się nie dokręci do końca?
1. Podawanie zasięgu 200m i więcej to bełkot żeby podbić sprzedaż, nie dość że światło na takim dystansie nie jest użyteczne bo po prostu będzie słabo widoczne, to do tego potrzebne by było bardzo duże i głębokie lustro a taka latarka raczej podręczną/kieszonkową by nie była.

3. Podkładkę dajesz właśnie miedzy reflektor a PCB na którym jest dioda przez co jest głębiej i lepiej skupia, podkładki dobierasz metodą prób i błędów.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
fxxx

Post autor: fxxx »

Mod z biedronki ma realny zasięg jakieś 200m, przy dobrej przejrzystości i ciemnej nocy widać coś tam na ponad 400m, ale to już się nie liczy:) imho żeby dobrze skupić XM-L trzeba lustra lustra o średnicy 50mm i takiej samej głębokości.
lucky

Rysiu_01_92 pisze:Podawanie zasięgu 200m i więcej to bełkot żeby podbić sprzedaż,
Dlatego pytałem czy to realny zasięg czy podawany przez produentów. Najlepiej jakby ktoś miał porównanie do Baldera SE-2 bo posiadam taką laterkę ale na raczej nie mogę liczyć bo nie wielu Forumowiczów ma tą latarkę chyba.

Szukając Baldera chciałem coś o rozproszonym świetle i to otrzymałem. Teraz po prostu jestem ciekaw jaki zasięg można byłoby osiągnąć gdyby skupiło się tą moc.
Rysiu_01_92 pisze: Podkładkę dajesz właśnie miedzy reflektor a PCB na którym jest dioda przez co jest głębiej i lepiej skupia, podkładki dobierasz metodą prób i błędów.
Czyli w zasadzie to podobny efekt uzyskam nieco odkręcając głowicę?
fxxx pisze:Mod z biedronki ma realny zasięg jakieś 200m, przy dobrej przejrzystości i ciemnej nocy widać coś tam na ponad 400m, ale to już się nie liczy:)
Jaki koszt i na jakiej diodze jest oparty ten mod?
Ostatnio zmieniony sobota 05 sty 2013, 00:14 przez lucky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rysiu.

lucky pisze:Jaki koszt i na jakiej diodze jest oparty ten mod?

Czyli w zasadzie to podobny efekt uzyskam nieco odkręcając głowicę?
Podkładkę 0,8mm zlazłem w szufladzie a 1,5mm zrobiłem z opakowania po tabletkach musujących więc koszt raczej zerowy, obydwie latarki są na XM-L.

Odkręcając głowice nic ci nie da oprócz tego że ref. i szybka będzie latać, a tu potrzeba zmienić odległość refu od PCB na którym jest dioda.
lucky

Rysiu_01_92, trochę namieszałem... To pytanie dotyczyło moda latarki z biedronki. Już poprawione.
Rysiu_01_92 pisze:Odkręcając głowice nic ci nie da oprócz tego że ref. i szybka będzie latać,
Jeszcze to sprawdzę ale wydaje mi się, że nic nie latało. Chyba w Balderze reflektor i szybka są na stałe przymocowane do "główki". Może po to, żeby spełnić normę IPX-8 :roll:
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jak sobie zmodujesz tak będziesz miał.:)
ja mam 3 wersje zmodowanych latarek z biedronki.
Jedna na diodzie XR-E ze sterownikiem sku 26110 czyli popularny AX2002 i prąd 2A w diode.
Zasięg oceniam na 300 m, ale jest to mało użytkowe światło raczej bardziej do zabawy i szukania jakiejś zwierzyny w polach.
2 jest również na diodzie XR-R tylko że royal blue, taki niebieski laser do zabawy.
3 Na diodzie XM-L U3, sterownik AX2003 3A w diode.
Ta ostatnia moim zdaniem ma najbardziej użytkowe światło. Zasięg co prawda minimalnie mniejszy od tej na XR-E ale za to oświetla szerszy obszar.
A tak mniej wiecej wygląda wiązka światła z diody XR-E skupionej przez omawianą latarke.
Zdjęcie robione telefonem nie służy do porównania ilości światła a jedynie do obserwacji ułożenia wiązki.
Po lewej latarka z biedronki na XR-E. Po prawej latarka z tesco też na diodzie XR-E prąd o połowe mniejszy.
Obrazek
Dobre ofekty w skupieniu daje jeszcze skalpowanie soczewki na Xm-L-u ale to już wyższa szkoła jazdy.
DNF

Post autor: DNF »

Jak chcesz kosmiczny zasięg to tylko asferyk :wink:
lucky

smokuxx1987, mam na myśli światło użytkowe. W tych modach skupienie faktycznie bardzo duże aż za duże nawet. Jak w tych tanich chińskich latarkach, na dużej odległości oświetla mały punkcik.
Na odległości 100m jaki obszar oświetla ta latarka mniej więcej?

DNF, mógłbyś podać jakieś przykłady latarek z takim reflektorem (bo domyślam się, że to miałeś na myśli pisząc asferyk) do 35$ podać?
ODPOWIEDZ