Modyfikacja UltraFire WF-501B
Modyfikacja UltraFire WF-501B
Witam wszystkich!!
Od niedawna stałem się posiadaczem latarki UltraFire WF-501B. Z tego co widziałem na forum wymaga ona sporych modyfikacji. Nie znalazłem nigdzie informacji na jakie elementy należy wymienić istniejące podzespoły.
Z tego co pisał sprzedawca posiada ona diodę Cree XM-L U2. Z tego co sprawdziłem to faktycznie dioda XM-L lecz czy U2 czy też T6 tego nie jestem w stanie rozpoznać. Pewnie się nie da bez pomiaru światła.
Mam prośbę do doświadczonych Forumowiczów o pomoc w modyfikacji latarki.
Jeśli będą konieczne fotki to chętnie takie wykonam.
link do aukcji na której została zakupiona latarka:
http://allegro.pl/uwaga-latarka-cree-ul ... 32883.html
Od niedawna stałem się posiadaczem latarki UltraFire WF-501B. Z tego co widziałem na forum wymaga ona sporych modyfikacji. Nie znalazłem nigdzie informacji na jakie elementy należy wymienić istniejące podzespoły.
Z tego co pisał sprzedawca posiada ona diodę Cree XM-L U2. Z tego co sprawdziłem to faktycznie dioda XM-L lecz czy U2 czy też T6 tego nie jestem w stanie rozpoznać. Pewnie się nie da bez pomiaru światła.
Mam prośbę do doświadczonych Forumowiczów o pomoc w modyfikacji latarki.
Jeśli będą konieczne fotki to chętnie takie wykonam.
link do aukcji na której została zakupiona latarka:
http://allegro.pl/uwaga-latarka-cree-ul ... 32883.html
Witam
Ta dioda potrafi wygenerować sporo ciepła. Na "dzień dobry" proponuję poprawę odprowadzania ciepła, poprzez wypełnienie szczeliny pomiędzy głowicą a modułem, po drugie fotkę driverka, bo on określa co dalej robić.
Pozdrawiam
Ta dioda potrafi wygenerować sporo ciepła. Na "dzień dobry" proponuję poprawę odprowadzania ciepła, poprzez wypełnienie szczeliny pomiędzy głowicą a modułem, po drugie fotkę driverka, bo on określa co dalej robić.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
Jak tylko uda mi się odlutować "bebechy" to podeśle jakieś fotki.
Już właśnie jestem przygotowany do modyfikacji związanej z odprowadzaniem ciepła.
Wielkie dzięki za szybką odpowiedz.
[ Dodano: 27 Grudzień 2012, 13:58 ]
Czołem Calineczko!
Mam zamiar dokupić jakieś 2 akumulatory. Jakie polecasz? Latarka będzie głównie używana do oświetlania szlaków w trakcie wypraw rowerowych.
Co do akumulatora 4000mAh to nawet takiego nie znalazłem do kupienia.
P.S. Jak na taką cenę nie jest najgorzej.
Już właśnie jestem przygotowany do modyfikacji związanej z odprowadzaniem ciepła.
Wielkie dzięki za szybką odpowiedz.
[ Dodano: 27 Grudzień 2012, 13:58 ]
Czołem Calineczko!
Mam zamiar dokupić jakieś 2 akumulatory. Jakie polecasz? Latarka będzie głównie używana do oświetlania szlaków w trakcie wypraw rowerowych.
Co do akumulatora 4000mAh to nawet takiego nie znalazłem do kupienia.
P.S. Jak na taką cenę nie jest najgorzej.
- pegasus_sis
- Calineczka
- Kontakt:
Próbowałem wczoraj rozlutować elektronikę i jak na złość padła lutownica.
Pewnie w weekend powalczę dalej i rozlutuję sterownik.
Zrobiłem parę fotek, które pewnie niewiele wniosą do tematu, ale zawsze to jakiś materiał "dowodowy"
Zauważyłem, że tylna część sterownika jest trochę uboga. Widywałem juz na forum takie z elektroniką i układami po stronie stykającej się z baterią.
W linkach fotki do zapoznania.
Pewnie w weekend powalczę dalej i rozlutuję sterownik.
Zrobiłem parę fotek, które pewnie niewiele wniosą do tematu, ale zawsze to jakiś materiał "dowodowy"
Zauważyłem, że tylna część sterownika jest trochę uboga. Widywałem juz na forum takie z elektroniką i układami po stronie stykającej się z baterią.
W linkach fotki do zapoznania.
Ostatnio zmieniony wtorek 29 sty 2013, 09:38 przez mazuro, łącznie zmieniany 2 razy.
AW do Hi-Max'ów mają się jak Mercedes do Fiata, niestety cenowo również. (nie umniejszając właścicielom w.w. marek). Hi-Maxy kiedyś nazywały się Wow (czy jakoś tak) a z AW nie miały nigdy nic wspólnego.pegasus_sis pisze:Akusy Hi-max (kiedyś AW)
PS. Uprasza się autora wątku o zmniejszenie fotek.
Sometimes darkness can show you the light
Witam,
podepnę się pod temat. Od kilku lat jestem posiadaczem WF-501B i od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie zmienić w niej coś. Może na początek ktoś orientuje się co za dioda w niej siedzi
dioda grzeje się dosyć mocno, po paru minutach obudowa jest ciepła.
Jest sens wymieniać diodę + driver czy może lepszy rozwiązanie jest wymiana całego modułu ?
podepnę się pod temat. Od kilku lat jestem posiadaczem WF-501B i od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie zmienić w niej coś. Może na początek ktoś orientuje się co za dioda w niej siedzi
dioda grzeje się dosyć mocno, po paru minutach obudowa jest ciepła.
Jest sens wymieniać diodę + driver czy może lepszy rozwiązanie jest wymiana całego modułu ?
Widać to już po samej cenie ogniw.Bocian pisze:AW do Hi-Max'ów mają się jak Mercedes do Fiata, niestety cenowo również. (nie umniejszając właścicielom w.w. marek). Hi-Maxy kiedyś nazywały się Wow (czy jakoś tak) a z AW nie miały nigdy nic wspólnego.pegasus_sis pisze:Akusy Hi-max (kiedyś AW)
Hi-max'y o pojemności 2600mAh to koszt około 28-30 zł
AW z tą sama pojemnością to już koszt 75 zł.