Taśma LED RGB jak oświetlić pokój

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Max66

Taśma LED RGB jak oświetlić pokój

Post autor: Max66 »

Witam wszystkich użytkowników, tak jak w temacie głównym chcę oświetlić pokój taśmą Led. Mam mały problem gdyż Mam pokój 4,5 m na 4,2 m i chcę go oświetlić w sposób by nie było za ciemno bo wiadome RGB z sterownikiem reguluję się jasność więc jak będzie za jasno to żaden w tym problem, chcę użyć 5 m taśmy Led 4x125=5m i Pytanie Czy to wystarczy by oświetlić taki pokój 5 metrową taśma, nigdy nie miałem Led więc nie wiem czy to wystarczy na oświetlenie takiego pokoju. Wspomnę że pokój służy do spędzania wolnego czasu, wypoczynku, oglądania filmów itp
Mam Jeszcze pytanie bo chcę zlikwidować żyrandol i zamiast tego tą taśmę Led wstawić nie będzie problemów gdy podłączę ten zasilacz w miejsce tego żyrandola bo na to chyba wygląda że tak ma być, a;le proszę o rade jak rozmieścić i zamontować ta taśmę by nie było problemów od razu mówię że nie jestem żadnym znawcą w tym temacie więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość w tym kontekście.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 29 gru 2012, 15:04 przez Max66, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jak dla mnie 5m taśmy LED to trochę mało by prawidłowo oświetlić taki pokój, bardziej bym się skłaniał ku listwie naokoło pokoju, czyli około 17m.

Dlaczego taśma RGB?
Tak do tych taśm, potrzebny jest, najlepiej dedykowany, zasilacz.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Max66

Taśma RGB dlatego że chce mieć różne kolory a jednolity kolor mnie jednym słowem nie interesuje bo mogę mieć kolor zimny i ciepły i jaki chcę dlatego jest to lepszy wybór niż np jeden kolor bo oczy by mi chyba wysiadły przy zimnym kolorze, poza tym mam więcej funkcji dzięki sterownikowi.
Kurcze 17m to trochę za dużo myślałem że takie 5 m usadzone na środku sufitu powinny wystarczyć. A nie da się tego w inny sposób oświetlić? chociaż taki pomysł byłby najlepszy żeby po rogach całego pokoju dać te listwy z taśmą Led ale to trochę drogo wyjdzie bo ponad 340 zł za samą taśmę a tutaj trzeba też odpowiedni zasilacz bo na takim badziewiu co dają to nie posłuży zbyt długo. Powiedz mi jak ja mam to podłączyć do kabla który był do żyrandola ten zasilacz, bo trochę sie motam jak to podłączyć bym mógł światło włączać po przez włącznik i po przez pilota trochę to skomplikowane jak dla mnie. Aha no i mój pokój jest cały z płyt regipsowych, nie wiem czy nie lepiej kupić płytę regipsową i dać na środek sufitu i by rozproszyło światło ale czy to zda egzamin ?
Ale mam też dylemat bo akurat nie chcę mieć nic takiego na suficie z regipsu.
Prosił bym zatem o poważną poradę bo chce zrobić sobie generalny remont pokoju i żeby to wyglądało solidnie.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Są też taśmy białe ciepłe bardzo przyjemne i w moim odczuciu o wiele lepsze niż światło z "kompaktów".
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Cały problem w tym, że z RGB nie uzyskasz koloru białego, Twoje założenia są niestety trochę złudne w tym względzie. Te listwy nadają się raczej na oświetlenie dekoracyjne niż główne.
Jeśli masz zamiar oświetlić pokój jednym punktem, po żyrandolu, zapoznaj się z diodami serii CXA.
Co do tych sterowników do RGB, no to one za dobrej jakości nie mają i... możesz mieć czasem ciemno w pokoju.

Pozdrawiam
Max66

Przede wszystkim efekt białego światła osiągnę przy użyciu takiego sterownika to nie jest byle jaki sterownik i nie jest to badziew raczej wyższa półka bo te na allegro to badziewie
http://www.epiled.pl/pl/sterowniki-rgb/ ... /77/ec-dbd

A efekt taśmy Ledowej daje oto takie jak na poniższym linku, a możliwości sa bardzo duże :)

http://www.youtube.com/watch?v=JD9fEeBfydE

Więc co o tym sądzicie ?
Jest szansa by pokój można zastąpić światłem ledowym a nie tandetnym już w tej epoce Żyrandolem, bo wiem że są też żarówki Ledowe drogie ale Prawdę mówiąc nie chcę już żyrandol bo chce na suficie umieścić Projektor a Żyrandol będzie mi trochę przeszkadzał, nie ze względu na przesłanianie projektora tylko bardziej tutaj chodzi o wygląd pokoju.
Więc proszę o radę jest sens dawać taśmę Led do takiego pokoju czy nie bardzo i jaki sposób oświetlenia proponujecie. Za udzielenie informacji z góry dziękuję
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Sądzimy że mieszając trzy podstawowe kolory NIGDY nie uzyskasz światła porównywalnego do tego z jednej diody o barwie ciepłej, "przyjaznej" dla oka. Żaden sterownik ci w tym nie pomoże , choć byś stawał na głowie.

1 metr taśmy na diodach 5050 pobiera około 12 - 14 W. Biorąc pod uwagę wydajność takiej taśmy i ilość metrów potrzebnej aby dobrze oświetlić pokój, to taśmy wypadają słabo. Co ciekawe taśma led na diodach 5050 made in china wymaga dobrego chłodzenia. W kuchni posiadam metr takiej taśmy, która rozgrzewa aluminiowy ;) karnisz z pewnego marketu do 80 st...Lepiej sprawdzały się taśmy na diodach made in samsung.

suma sumarum, lepiej wypadają w codziennym użytku diody no-name o barwie ciepłej niż jakiekolwiek taśmy RGB. Już to przerabiałem jak Ty i nic z tego nie wyszło.

Najlepiej w tym wszystkim wypadają markowe diody z dobrym chłodzeniem. W domu aktualnie buduję (powoli) oświetlenie na diodach Cree XML o barwie ciepłej i jak narazie domownicy są zadowoleni, kieszeń również. Taśmy RGB aktualnie są wykorzystywane do świecenia jako gwiazdki na oknie na święta.
Max66

Czyli jednym słowem uratowałeś mnie przed popełnieniem błędu jeśli chodzi o Taśmy RGB Za to ci wielkie dzięki dobrze że tutaj napisałem nim zabrałem sie za zabawę w oświetlenie pokoju.
Czyli co według ciebie powinienem zrobić, bo chcę się pozbyć żyrandolu z sufitu i pytanie zasadnicze i najważniejsze, czym go zastąpić bym nie żałował i wyglądało to solidnie
Nie wiem zastanawiam się nad wstawieniem oświetlenia halogenowego oczywiście żarówki LED wstawił bym 4 w sufit i problem bym miał rozwiązany jeśli chodzi o pozbycie się żyrandolu.
Co o tym sądzicie ?
coś takiego myślę wstawić ale nie wiem czy jest to dobry wybór jeśli chodzo o taką żarówkę
http://allegro.pl/zarowka-led-gu10-24-d ... 49063.html

Jak macie jakieś inne i racjonalne pomysły to z miłą chęcią poczytam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Podaruj sobie te światełka LED. Jeśli chcesz się pozbyć czegokolwiek z sufitu, to rozważ zakup 1 - 2 reflektorów metalohalogenkowych mocy 35 - 70 lub 150W. Możesz je umieścić w rogach pomieszczenia i światło skierować na sufit. Gwarantuję, że będzie to o wiele trwalsze, tańsze i skuteczniejsze od LED. Dodatkowo kupując odpowiednie palniki MH możesz uzyskać bardzo korzystne, pod względem wzroku (rozkład pasmo, stopień oddawania barw), pasmo. Niestety MH mają jedną wadę, nie można ich często włączać i wyłączać.
Jeśli chcesz LED, to propozycję Ci już podałem wcześniej.

Pozdrawiam
Max66

Dobre rozwiązanie z tym rozświetleniem po rogach, ale jednak chyba zostanę przy tych halogenowych żarówkach led chodzi tutaj o to by też nie żarło prądu a te które mi proponujesz mają dwie zasadnicze wady jedną już podałeś, a druga to taka że prądu nie mało bierze.
A żarówka którą podałem jest dobra jak sądzisz ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Max66 pisze:...halogenowych żarówkach led ...
Takie coś nie istnieje, albo żarówka, albo LED.

Stosując zarówno LED, świetlówki jak i metalohalogen, potrzebujesz praktycznie bardzo podobną ilość energii aby uzyskać tą samą jasność.
To co zaproponowałeś, nadaje się do oświetlenia korytarza, aby się nie potknąć o własne nogi, ale nie do pomieszczenia w którym będziesz przebywał przez dłuższy czas.
Diody LED są fajne, ale maja swoje ograniczenia, są specjalne modele przewidziane do oświetlenia pomieszczeń i zapewniające jakiś komfort (np. Osram OSLON) ale to nie są tanie rozwiązania.
Co do zaproponowanych przez ciebie źródeł LED, to przedstawione w aukcji tabele, nijak mają się do życia. Źródło światła LED o poborze mocy 4W, nigdy nie dorówna halogenowi 50W (potrzebna jest moc około 10 - 11W LED), nie wspominając o jakości światła.

Pozdrawiam
Max66

Witam,
Masz rację myliłem się, chodziło mi o żarówki Led :)
chyba mam rozwiązanie mojego problemu trochę drogo no ale pozbędę się zbytecznego żyrandolu :)

http://allegro.pl/lampa-sufitowa-rozeta ... 47649.html

Proszę zobaczyć zdjęcie nr 4 jest fajnie pokazane jak z odrobiną wyobraźni można wstawić taśmę led :) i nawet fajnie to wygląda :) i problem miałbym z głowy gdzie wsadzić zasilacz bo zastanawiałem co z tym fantem zrobić i znalazłem na allegro taką Rozetę i problem chyba rozwiązany jeśli chodziło by o zasilacz do żarówek Led, problem tylko Jakie te żarówki tam wstawić i czy dać ten kawałek taśmy do tej Rozety Co o tym sądzicie dobry z tym pomysł ?
Wasze sugestie w tym temacie ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 30 gru 2012, 18:56 przez Max66, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Piękne... idealne do "domu uciech" ;) :mrgreen:
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Co do rozety... "de gustibus non est disputandum", nie mnie oceniać co się komu podoba. ;)
Jeśli chodzi o źródła światła do tego, przejdź się najlepiej do jakiegoś sklepu z oświetleniem i porównaj sobie. Wybierzesz to które będzie Ci odpowiadało najbardziej, jak już wybierzesz model, możesz poszukać tańszego dostawcy. Osobiście jednak twierdzę, że modele w obudowach podobnych do popularnych żarówek halogenowych, nie są dobrym rozwiązaniem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Łooo, co to jest ? ;)

Potwierdzam zdanie Pyry - tanie zamienniki żarówek świecą kiepsko, z czasem zmieniają kolor i są kiepsko zaprojektowane pod względem oddawania ciepła.
ILPT
ODPOWIEDZ