Ultrafire wf-139
Ultrafire wf-139
Witam , to mój pierwszy post na tym forum ale od kilku tygodni śledzę rozmowy.
Latarkami właściwie zainteresowałem sie pod wpływem tego forum.
Kupiłem na DX ładowarkę ( oczywiście wf 139 ) i 2 akusy 18500 ( trustfire protected).
Zacząłem je ładować pierwszy raz i zgodnie z moim oczekiwaniem diody migały na przemian zielono i czerwono.
Ale... po 24 godzinach nic się nie zmieniło -dalej migało.Wyjąłem aku i do latarki i działaja, wydają się naładowane. Chciałem ładować ponownie jeden .. i tu niestety dioda czerwona delikatnie tylko mruga, dopiero jak włożę drugi to zaczynają diody migać zielono i czerwono- a przecież kanały mają być niezależne.
Czy sądzicie że to może być podstawą do reklamacji?
Pozdrawiam
Latarkami właściwie zainteresowałem sie pod wpływem tego forum.
Kupiłem na DX ładowarkę ( oczywiście wf 139 ) i 2 akusy 18500 ( trustfire protected).
Zacząłem je ładować pierwszy raz i zgodnie z moim oczekiwaniem diody migały na przemian zielono i czerwono.
Ale... po 24 godzinach nic się nie zmieniło -dalej migało.Wyjąłem aku i do latarki i działaja, wydają się naładowane. Chciałem ładować ponownie jeden .. i tu niestety dioda czerwona delikatnie tylko mruga, dopiero jak włożę drugi to zaczynają diody migać zielono i czerwono- a przecież kanały mają być niezależne.
Czy sądzicie że to może być podstawą do reklamacji?
Pozdrawiam
Witaj.
Moja WF-139 też czasem świeci na czerwono po włożeniu ogniwa, zwykle wystarczy wyjąć aku i włożyć, ewentualnie powtórzyć czynność do skutku.
Możliwe, że przy wkładaniu drugiego aku poruszyłeś pierwsze i zaczęło kontaktować.
Przetarcie styków powinno pomóc a na pewno nie zaszkodzi
Moja WF-139 też czasem świeci na czerwono po włożeniu ogniwa, zwykle wystarczy wyjąć aku i włożyć, ewentualnie powtórzyć czynność do skutku.
Możliwe, że przy wkładaniu drugiego aku poruszyłeś pierwsze i zaczęło kontaktować.
Przetarcie styków powinno pomóc a na pewno nie zaszkodzi
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Typowy problem ładowarek z ruchomymi stykami to brak należytego kontaktu z ogniwem. Należy kontrolować czystość styków i dociskać palcem ruchome styki ładowarki. Sprężynka to za mało, należy jej pomóc.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
To chyba raczej nie wina ruchomych styków.
Wszystkie kupione 10szt. zachowują się tak samo.
Sprawdzałem napięcie ładowania i w momencie kiedy zapala się dioda na zielono miernik
pokazywał 4,03V a kiedy robiła się czerwona to 3,93V
Dzisiaj zostawiam włączoną z jednym aku na całą noc.
Zobaczymy czy tak będzie jeszcze mrugać jutro rano.
Wszystkie kupione 10szt. zachowują się tak samo.
Sprawdzałem napięcie ładowania i w momencie kiedy zapala się dioda na zielono miernik
pokazywał 4,03V a kiedy robiła się czerwona to 3,93V
Dzisiaj zostawiam włączoną z jednym aku na całą noc.
Zobaczymy czy tak będzie jeszcze mrugać jutro rano.
Na razie jestem "świeży" w te klocki
Witam,
Podepnę się pod wątek.
Ostatnio zmierzyłem napięcie na ogniwach Panasonica 18650 3100 mAh zaraz po skończonym ładowaniu na WF 139 i napięcie wyniosło 4,09 V.
Potem ładowałem ogniwa od woytazo i napięcie wyszło: 4,16 - 4,18 V.
Następnie znów ładowałem ogniwa Panasonica i miały napięcie 4,18 V, a po kolejnym ładowaniu znowu 4,09 V.
Dodam, że "anomalie" napięciowe występują tylko na Panasonicach.
Może ktoś mając przedmiotową ładowarkę i ogniwa Panasonica pomierzyć napięcie na ogniwach po naładowaniu.
Wszak w opisie ładowarki napisano: "Elektronika ładowarki dba o to aby ogniwo/ogniwa nie zostały przegrzane a proces ładowania kończy się gdy ogniwo osiągnie napięcie 4.2V" - czyli metoda -DV.
Pozdr.
M....
Podepnę się pod wątek.
Ostatnio zmierzyłem napięcie na ogniwach Panasonica 18650 3100 mAh zaraz po skończonym ładowaniu na WF 139 i napięcie wyniosło 4,09 V.
Potem ładowałem ogniwa od woytazo i napięcie wyszło: 4,16 - 4,18 V.
Następnie znów ładowałem ogniwa Panasonica i miały napięcie 4,18 V, a po kolejnym ładowaniu znowu 4,09 V.
Dodam, że "anomalie" napięciowe występują tylko na Panasonicach.
Może ktoś mając przedmiotową ładowarkę i ogniwa Panasonica pomierzyć napięcie na ogniwach po naładowaniu.
Wszak w opisie ładowarki napisano: "Elektronika ładowarki dba o to aby ogniwo/ogniwa nie zostały przegrzane a proces ładowania kończy się gdy ogniwo osiągnie napięcie 4.2V" - czyli metoda -DV.
Pozdr.
M....
Cześc,
Ja mam WF-188 i też te Panasoniki dziwnie się ładują:| ostatnio skończyło ładować(diody świecą na zielono) ,sprawdzam napięcie ...jest 3,98.Odrazu ponownie włożyłem, jakiś czas sie ładowały (diody migaja na czerwono)po skończeniu ładowania 4,19.A na zwykłych ,jakichś niebieskich Ultra coś tam kończy ładować przy 4,19V
Może za mały prąd ładowania,ja ładuje (ponieważ mi się nie śpieszy)na ustawieniach 300mA ,może te Panasoniki powinny być ładowane większymi prądami?Ale to takie gdybanie laika
Pozdrawiam
Ja mam WF-188 i też te Panasoniki dziwnie się ładują:| ostatnio skończyło ładować(diody świecą na zielono) ,sprawdzam napięcie ...jest 3,98.Odrazu ponownie włożyłem, jakiś czas sie ładowały (diody migaja na czerwono)po skończeniu ładowania 4,19.A na zwykłych ,jakichś niebieskich Ultra coś tam kończy ładować przy 4,19V
Może za mały prąd ładowania,ja ładuje (ponieważ mi się nie śpieszy)na ustawieniach 300mA ,może te Panasoniki powinny być ładowane większymi prądami?Ale to takie gdybanie laika
Pozdrawiam
Z całą pewnością nie -ΔV. Pseudo CC/CV - znaczy nie do końca CC/CV.Mediana pisze: Wszak w opisie ładowarki napisano: "Elektronika ładowarki dba o to aby ogniwo/ogniwa nie zostały przegrzane a proces ładowania kończy się gdy ogniwo osiągnie napięcie 4.2V" - czyli metoda -DV.
Niedoładowanie jest typowe dla ładowarek z ruchomymi stykami. Za słaby docisk sprężyn - trzeba po włożeniu dopchać palcem od tyłu i będzie od razu lepiej. Poza tym należy często czyścić styki ładowarki.
A może jako alternatywa dla WF-139 wynalazek Klarusa:
http://www.focalprice.com/EB0103B/Klaru ... Black.html
Czy miał ktoś do czynienia z tą ładowarką?
Edyta: szukam mimo wszystko czegoś szybszego niż OUT: 0,5A (WF-139/TR-001 itd.), znalazłem coś, ale jest mało recenzji tej ładowarki: Trustfire TR-005
http://www.focalprice.com/EB0004B/Trust ... Black.html
Help please
http://www.focalprice.com/EB0103B/Klaru ... Black.html
Czy miał ktoś do czynienia z tą ładowarką?
Edyta: szukam mimo wszystko czegoś szybszego niż OUT: 0,5A (WF-139/TR-001 itd.), znalazłem coś, ale jest mało recenzji tej ładowarki: Trustfire TR-005
http://www.focalprice.com/EB0004B/Trust ... Black.html
Help please
Witam. Mam ten sam problem z WF 139. Właściwie od 2 lat przy używaniu tej ładowarki zawsze diody migają. Co ciekawe akumulatorki są naładowane ( protected). Raz tylko zapomniałem o wyłączeniu i po 5 dniach nagle zaświeciły się diody na zielono.
podejrzewam,że po prostu nie osiąga wymaganego prądu
podejrzewam,że po prostu nie osiąga wymaganego prądu
Ostatnio zmieniony niedziela 30 gru 2012, 13:56 przez zalup, łącznie zmieniany 1 raz.