Wykonanie sterowników dla 10-12 LED 3W
Wykonanie sterowników dla 10-12 LED 3W
Nie jestem pewny czy dobry dział, ale mam problem z przygotowaniem sterownika do LEDów.
Podstawowe założenie - prostota i niskie koszty.
Napięcie zasilania jakim dysponuję 12-15V, typowa instalacja samochodowa.
Ledy do wysterowania: prąd 700mA, napięcie przewodzenia 3,6V.
Ilość 10-12 sztuk,
Narazie jedyne co mi przychodzi do głowy to LM317 na każdą parę ledów podłączonych szeregowo. W przypadku 3 sztuk prawdopodobnie suma napięć przewodzenia będzie zbyt wysoka jak na moje źródło zasilania oraz zastosowany układ.
Przybliżony koszt wykonania jednego sterownika dla dwóch ledów to 4zł plus ledy po 2,50
co daje mi około 45zł za reflektor 10 ledowy.
Zna ktoś tańsze rozwiązanie oparte o LED i oferujący podobną jasność?
Podstawowe założenie - prostota i niskie koszty.
Napięcie zasilania jakim dysponuję 12-15V, typowa instalacja samochodowa.
Ledy do wysterowania: prąd 700mA, napięcie przewodzenia 3,6V.
Ilość 10-12 sztuk,
Narazie jedyne co mi przychodzi do głowy to LM317 na każdą parę ledów podłączonych szeregowo. W przypadku 3 sztuk prawdopodobnie suma napięć przewodzenia będzie zbyt wysoka jak na moje źródło zasilania oraz zastosowany układ.
Przybliżony koszt wykonania jednego sterownika dla dwóch ledów to 4zł plus ledy po 2,50
co daje mi około 45zł za reflektor 10 ledowy.
Zna ktoś tańsze rozwiązanie oparte o LED i oferujący podobną jasność?
Prąd przewodzenia ledów wskazuje na to że użyjesz chińczyków o realnej wydajności około 70 - 80 lumenów z wata, czyli niewiele. VF niesamowite, sięgające 4,2 V przy 700 mA. Sterowniki są ogólnie dostępne na internecie od np. Darlteka z regulacją prądu itp. Wówczas łączysz równolegle i ustalasz prąd.
Na LM będziesz miał spore straty cieplne.
Na LM będziesz miał spore straty cieplne.
ILPT
Witam
Proponuję przetwornicę podwyższającą i połączenie LEDów szeregowo lub w matrycę 2 x 5 - 2 x 6.
Jaki wogóle efekt chcesz osiągnąć, bo przypuszczam, że jedna dioda XML (lub podobna) ze sterownikiem 3A świeciła by jaśniej przy podobnych kosztach całości.
Pozdrawiam
Raczej nieekonomiczne i technologcznie nieuzasadnione. Musiał byś wszystkie LEDy łączyć równolegle i do każdego stosować rezystor o sporej mocy (ok 1W) dodatkowo większość napięcia musiała by być wytracona na stabilizatorze. W zasadzie to jeden układ na jednego LEDa. Przy zasilaniu diod 5mm, to mogło by mieć sens, ale tu...DeMaDeS pisze:Regulator napięcia LM7805 czyli 5V oraz ledy podłączone przez rezystory by ograniczyc prąd do wymaganego poziomu.
Proponuję przetwornicę podwyższającą i połączenie LEDów szeregowo lub w matrycę 2 x 5 - 2 x 6.
Jaki wogóle efekt chcesz osiągnąć, bo przypuszczam, że jedna dioda XML (lub podobna) ze sterownikiem 3A świeciła by jaśniej przy podobnych kosztach całości.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Chodzi mi o uzyskanie poziomej linii światła między 30 a 50 metrem od źródła (znajdującego się 1 metr nad ziemią) o szerokości 30 metrów.
Patrzyłem na soczewki do XMLa i niestety trochę zbyt szerokie są, owal 24x38 stopni nie spełnia moich wymagań, niższego nie znalazłem.
Do XP-G dużo łatwiej dorwać odpowiednią soczewkę ale kosztuje kilkanaście zł i przy zastosowaniu 4 sztuk przekracza budżet 100zł "na eksperymenty"
Patrzyłem na soczewki do XMLa i niestety trochę zbyt szerokie są, owal 24x38 stopni nie spełnia moich wymagań, niższego nie znalazłem.
Do XP-G dużo łatwiej dorwać odpowiednią soczewkę ale kosztuje kilkanaście zł i przy zastosowaniu 4 sztuk przekracza budżet 100zł "na eksperymenty"
Są do nich dostepne soczewki 20mm o szerokości światła 60stopni i wysokości.. nieznanej. Wziąłem na próbę jedną sztukę i jak na 2zł efekt jest znośny. Z wyżej wspomnianymi 60 stopniami mają niewiele wspólnego, świecą wężej, ale dzięki temu bardziej pasują do moich wymagań, wysokość świecenia oceniam na jakieś 8 stopni.
Podane przeze mnie wymiary są przybliżone, nie mam ściśle określonych norm, chodzi mi o efekt ala światła przeciwmgielne, do używania poza drogami publicznymi ale wśród obstawy samochodów terenowych. Potrzebuję poziomego, szerokiego i niskiego pasa światła (tak przynajmniej powinien się prezentować przy świeceniu na ścianę). W przypadku padania na podłoże pod kątem 3 stopni wąski poziomy pasek powinien zapewnić mi oświetlenie między 30 a 50 metrem i szerokości około 30m. Nie chcę wysyłać dodatkowego światła na odległość poniżej 30 metrów bo tam sięgają światła mijania. Drogowe nie są wskazane bo jadący przede mną wyśle całą litanię przekleństw w moim kierunku
Witam
No to muszę Cię zmartwić, nie da się prostymi środkami osiągnąć takiego efektu, a przynajmniej z diodami będącymi założeniem konstrukcji.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to dedykowany reflektor, specjalnie zaprojektowany w tym celu i dobre źródło światła.
Z tych 10 diod, to może uzyskasz 1000lm, a to mniej więcej tyle co jeden halogen 55W, a to trochę za mało do tego celu.
Pozdrawiam
No to muszę Cię zmartwić, nie da się prostymi środkami osiągnąć takiego efektu, a przynajmniej z diodami będącymi założeniem konstrukcji.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to dedykowany reflektor, specjalnie zaprojektowany w tym celu i dobre źródło światła.
Z tych 10 diod, to może uzyskasz 1000lm, a to mniej więcej tyle co jeden halogen 55W, a to trochę za mało do tego celu.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Wracając do tematu, czemu do każdej ledy miałby być oddzielny stabilizator? Przy 1,5A wydaje mi się, że można podpiąć przynajmniej dwie ledy.Pyra pisze:WitamRaczej nieekonomiczne i technologcznie nieuzasadnione. Musiał byś wszystkie LEDy łączyć równolegle i do każdego stosować rezystor o sporej mocy (ok 1W) dodatkowo większość napięcia musiała by być wytracona na stabilizatorze. W zasadzie to jeden układ na jednego LEDa. Przy zasilaniu diod 5mm, to mogło by mieć sens, ale tu...DeMaDeS pisze:Regulator napięcia LM7805 czyli 5V oraz ledy podłączone przez rezystory by ograniczyc prąd do wymaganego poziomu.
...