Poprawa właściwości Fujika

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Nightmare

Poprawa właściwości Fujika

Post autor: Nightmare »

Jako że nie byłem usatysfakcjonowany właściwościami Fujika w okolicach pewnie ok 1W/mK
postanowiłem go lekko podrasować, pyłem aluminiowym oraz pyłem miedzianym(obecnie czekam na niego od kolegi Bocian'a)
Zbyt duże ilości dodanego pyłu skutkują utratą właściwości klejących przez fujika, bardziej robi się z tego sucha pasta dlatego dodawanie pyłu powinno odbywać się w miarę rozsądnie

Całe wykonane doświadczenie jest w celach poglądowych, nie odpowiadam jeśli komuś np wybuchnie gumka na włączniku. Wszelkie roszczenia proszę składać do chińskich rączek oraz firm produkujących klej fujik oraz pył aluminiowy oraz miedziany

Baza testowa:
XM-L U2 1A
Driver: 8xAMC7135A V2
Koszyk 1S2P
2szt Panasonic 18650 3100mAh naładowane do 4.18V( wiem niedomaga mi ładowarka )
Miernik(wypożyczony) – UNI-T UT325 z termoparą typ E 0.2% ± (-150.0°C do +1000°C)
Podłoże stanowił radiator miedziany 80x80x5 sama podstawa żeberek nie wliczam
Pod dioda wywiercony otwór i wlutowana termopara, powierzchnia wypolerowana

Każda próbka 3h i była wygrzana przez 1h w temperaturze 50 stopni
Wynik jest średnią 3 pomiarów
Temp pomieszczenia 20,7 stopnia

Obrazek
Wykres jest tylko do użytku na www.swiatelka.pl
Ostatnio zmieniony czwartek 14 mar 2013, 18:45 przez Nightmare, łącznie zmieniany 9 razy.
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
DNF

Post autor: DNF »

Fajna inicjatywa, czekam na dalsze relacje bo zapowiada się bardzo ciekawie :)
Czytałeś mój teoretyczny opis próby przewodności cieplnej różnych MCPCB? Zaproponowałem tam właśnie taką samą metodę :)
Pozdrawiam
DNF
Edycja:
Przewidziałeś możliwość ew podmuchów powietrze? Przeciąg, poruszające się osoby w niedalekiej odległości od radiatora?
To wszystko może wpływać na pomiary.
Awatar użytkownika
Nightmare

DNF pisze:Przewidziałeś możliwość ew podmuchów powietrze? Przeciąg, poruszające się osoby w niedalekiej odległości od radiatora?
To wszystko może wpływać na pomiary.
Tak pomyślałem, wszystko jest osłonięte przed jakimikolwiek podmuchami spadkami temperatury otoczenia oczywiście mówię o możliwościach warunków domowych
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Na przyszłość możesz przemyśleć lepiej wykresy. Na powyższym 3 podziałki na osi Y się marnują. Wykres można zacząć od 19* w tym przypadku a skończyć na np. 50* Można też dać więcej podziałek. Wtedy byłoby widać jasno, że o, zyskaliśmy tyle i tyle wyższą temperaturę. Teraz wykres jest bardzo poglądowy :wink:

Powodzenia w dalszych pomiarach. Ciekawe jak wyjdzie alu vs. miedź
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
Nightmare

wikrap1 pisze:Na przyszłość możesz przemyśleć lepiej wykresy. Na powyższym 3 podziałki na osi Y się marnują. Wykres można zacząć od 19* w tym przypadku a skończyć na np. 50* Można też dać więcej podziałek. Wtedy byłoby widać jasno, że o, zyskaliśmy tyle i tyle wyższą temperaturę. Teraz wykres jest bardzo poglądowy :wink:

Powodzenia w dalszych pomiarach. Ciekawe jak wyjdzie alu vs. miedź
Wykres jest na razie poglądowy:P jak ukończę badanie z miedzią postaram się zrobić lepszy
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Czyli "poprawa" właściwości Fujika spowodowała pogorszenie tychże?

Mierzysz temp. radiatora, czy MCPCB z LED?
Awatar użytkownika
Nightmare

greg pisze:Czyli "poprawa" właściwości Fujika spowodowała pogorszenie tychże...
Jeżeli czujnik znajduję się dalej od diody, to chyba poprawę jeśli w krótszym czasie jest uzyskiwana wyższa temperatura na radiatorze ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Wydawało mi się, że eksperyment ma na celu ocenę zmiany temperatury MCPCB w zależności od zastosowanej pasty. Nie doczytałem, że mierzysz temp. radiatora, a nie MCPCB.

W takim wydaniu wyniki są w zasadzie prawie bezużyteczne. Nie mówią o zmianie temp. MCPCB zupełnie nic.

Jaka ta zmiana będzie? Jeśli 10-15°C to jest o co powalczyć, jeśli 2-3°C to szkoda zachodu. Nie sądzisz?
Awatar użytkownika
Nightmare

greg pisze:Jaka ta zmiana będzie? Jeśli 10-15°C to jest o co powalczyć, jeśli 2-3°C to szkoda zachodu. Nie sądzisz?
No raczej bym liczył 2-3 stopnie ale to zawsze 2-3 stopnie zwłaszcza jeśli będzie to latarka montowana na rowerze gdzie powietrze będzie studziło obudowę. Wyniku rzędu nastu stopni do uzyskania to są przy procesorze który wytwarza +100W i aktywnym chłodzeniu. Nie spodziewałem się mega wyników ze względu na pasywne chłodzenie jakie jest w latarkach, Ale przy wielo ledowej konstrukcji ma to już większy sens.
To podobnie jak szkiełko AR za 1.5USD i szkiełko AR z UCL za 7USD 1-2% różnicy ale każdy woli lepsze :P

Co do mierzenia temperatury diody nie mam na razie na tyle dobrego pirometru abym mógł te pomiary wynik był wierzytelny a jak mam to robić pirometrem za 30zł to szkoda czasu. Jak wypożyczę dobry pirometr dokonam dalszym pomiarów
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

A ja myślę, że po prostu należy to zmierzyć.

Wiesz jak wykonywane są wszystkie testy past na calutkim świecie? Mierzy się temp. procesora, nie radiatora. Tu należy zastosować identyczną metodologię. Mierzyć to, co chcemy zmierzyć, czyli temp. jak najbliżej LED.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Nightmare

greg pisze:Wiesz jak wykonywane są wszystkie testy past na calutkim świecie? Mierzy się temp. procesora, nie radiatora.
Owszem ale tam masz aktywne chłodzenie, a test past jest wykonywany w zależności od tego jaka firma dostarczy próbki i posmaruje testerom :P,a nawet i one nie są miarodajne ze względu na niedokładność wykonania tej czynności, musiałyby być idealne ilości nałożonej pasty identyczne warunki i temperatura podana do 1-2 miejsc po przecinku bo napisanie że jedna ma ma 52 a druga 53 to równie dobrze może być 52.49 i 52.51 :P
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Sądzę, że możesz się zdziwić. Po wynikach temp. radiatora stawiam na różnicę temp. MCPCB w granicach 8-10°C. Oczywiście należy to potwierdzić pomiarem.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Nightmare

greg pisze:Sądzę, że możesz się zdziwić. Po wynikach temp. radiatora stawiam na różnicę temp. MCPCB w granicach 8-10°C. Oczywiście należy to potwierdzić pomiarem.
Moje doświadczenie jest w toku czekam jeszcze na pył miedziany oraz wypożyczę porządny pirometr wtedy mogę powiedzieć coś więcej.
Proszę wybaczyć mi ale z zawodu jestem leśniczym wszystkie moje opinie,wyniki są wykonywane w sposób miarodajny dla zwykłego użytkownika:P To tak samo mogę sobie kupić oscyloskop i inne cuda ale po co mi to skoro nie potrafię się tym posługiwać, lbo wykorzystam jego możliwości w 3% :P
Awatar użytkownika
Nightmare

Zmieniłem zasady pomiaru:
płytka miedziana 8x8cm grubość 5mm
pod diodą wywiercony otwór na czujnik, czujnik wlutowany ok 2-3mm pod diodą
w diodę idzie 3.3A
Wyniki wieczorem :P :P :P
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Witam

A można tegoż fujika nieco rozcieńczyć, jeśli tak to czym?

Potrzebuję nanieść cienką warstwę na ok. 1dm2, niestety fujik już lekko przesechł i nie jestem zadowolony z rezultatów.
Jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ