Szeregowe i równoległe łączenie w pakiecie Li-ion
Szeregowe i równoległe łączenie w pakiecie Li-ion
Siema,
mam mały problem z moim pakietem aku Li-ion. Jest to pakiet czterech akumulatorów. Chciałbym je ładować w połączeniu szeregowym a podczas podłączania do lampki byłyby w konfiguracji równoległej. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że potrzeba 3 włączników. Połączenie równoległe to 1+2+3+4+ oraz drugi ciąg 1-2-3-4- a połączenie szeregowe to: 1+2-2+3-3+4-. Cyferki to numer akumulatora. Teraz pytanie czy istnieją takie przełączniki, które przykładowo rozłączają ruchem dźwigienki lub wciśnięciem przycisku 3 połączenia? W moim przypadku pomiędzy 1+2+ oraz 2+3+ i 3+4+ itd.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
mam mały problem z moim pakietem aku Li-ion. Jest to pakiet czterech akumulatorów. Chciałbym je ładować w połączeniu szeregowym a podczas podłączania do lampki byłyby w konfiguracji równoległej. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że potrzeba 3 włączników. Połączenie równoległe to 1+2+3+4+ oraz drugi ciąg 1-2-3-4- a połączenie szeregowe to: 1+2-2+3-3+4-. Cyferki to numer akumulatora. Teraz pytanie czy istnieją takie przełączniki, które przykładowo rozłączają ruchem dźwigienki lub wciśnięciem przycisku 3 połączenia? W moim przypadku pomiędzy 1+2+ oraz 2+3+ i 3+4+ itd.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Istnieją takie przełączniki z jednym stykiem przełącznym przygotowane do "pakietpwania", z których mógłbyś zbudować przełącznik docelowy. Mam takie gdzieś wykorzystane, ale na szybko nie mogę znaleźć sklepu gdzie są dostępne. W najgorszym wypadku postaram się wrzucić zdjęcia. Z gotowych rozwiązań zostają chyba przełączniki suwakowe, ale one najczęściej przygotowane są na prądy w okolicach 500 mA, więc za mało do użycia w Twoim pakiecie.
[ Dodano: 2 Luty 2013, 03:04 ]
Przypomniało mi się, że istnieje jeszcze coś takiego jak ISOSTAT. Można znaleźć takie ze sporą ilością styków.
[ Dodano: 2 Luty 2013, 03:04 ]
Przypomniało mi się, że istnieje jeszcze coś takiego jak ISOSTAT. Można znaleźć takie ze sporą ilością styków.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
Witam
Najlepszym wyjściem, będzie chyba zakup 2-ch pojemników na 4 x 18650, z tym że jeden połączony szeregowo, drugi równolegle. Oczywiście pamiętasz, że szeregowy powinien mieć złącze balansera?
Pozdrawiam
Niestety też dość mała obciążalność styków. Pakieciaki to raczej grzmoty, porównywalne z wielkością pakietu LiIon.Flora pisze:Przypomniało mi się, że istnieje jeszcze coś takiego jak ISOSTAT. Można znaleźć takie ze sporą ilością styków.
Najlepszym wyjściem, będzie chyba zakup 2-ch pojemników na 4 x 18650, z tym że jeden połączony szeregowo, drugi równolegle. Oczywiście pamiętasz, że szeregowy powinien mieć złącze balansera?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
To z jeszcze innej strony: z pakietu wyprowadzić złącze 8-pinowe i zależnie od zastosowania przygotować odpowiednio połączony wtyk/gniazdo od strony ładowarki oraz lampki.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
Chciałbym uniknąć dodatkowych kosztów i w założeniu miałem pakiet Li-ion, który siedzi w koszulce termokurczliwej i tylko go podłączam albo do lampki albo do ładowarki, co najwyżej przełączając kilka przełączników. Trochę czytałem na temat pakietów Li-ion i nigdzie nie rzuciła mi się w oczy taka nazwa jak złącze balansera . Domyślam się do czego to służy ale jak to jest zbudowane nie mam pojęcia.Pyra pisze:Najlepszym wyjściem, będzie chyba zakup 2-ch pojemników na 4 x 18650, z tym że jeden połączony szeregowo, drugi równolegle. Oczywiście pamiętasz, że szeregowy powinien mieć złącze balansera?
Ten sposób wydaje się być optymalny w moim przypadku ale czy znajdę złącze 8-pin i wtyk do niego z odpowiednią (do ok. 3A) obciążalnością styków?Flora pisze:To z jeszcze innej strony: z pakietu wyprowadzić złącze 8-pinowe i zależnie od zastosowania przygotować odpowiednio połączony wtyk/gniazdo od strony ładowarki oraz lampki.
No fakt, że im prościej tym lepiej ale teraz już zrobiłem tę ładowarkę na 4 połączone szeregowo i trochę lipa bo będę musiał nową robić + zasilacz kupićwikrap1 pisze:Problem wygląda na troszkę od d* strony. Zamiast kombinować może lepiej zdobyć ładowarkę 4.2V i po problemie? Uprości to konstrukcję. Im prościej tym lepiej
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to w końcu jest, lepiej ładować akumulatory szeregowo czy równolegle i dlaczego?
Dzięki za wskazówki i porady,
Pozdrawiam
Ok, czy mógłbyś napisać coś więcej o balanserze? Z tego co wyczytałem to są tylko wyprowadzenia z każdego ogniwa do badania napięcia? I w przypadku zbyt dużej różnicy napięć między ogniwami trzeba zadziałać?Pyra pisze:Nie da się wskazać zwycięzcy. Po prostu trzeba wybrać: duży prąd/czas ładowania kontra balansowanie.
Tak jak pisałem zdecyduję się na różne wtyczki w zależności od tego czy będę chciał ładować czy podłączać do lampki. Mam stary zasilacz do komputera stacjonarnego to utnę wtyczkę i odpowiedni połączę.
Pozdrawiam
Witam
Balanser wyrównuje napięcia pomiędzy ogniwami pakietu szeregowego i nie dopuszcza, aby którekolwiek z ogniw przekroczyło dopuszczalne parametry.
A masz ładowarkę z balanserem? bo jeśli nie, to nie kombinuj, tylko postaraj się o ładowarkę na jedno ogniwo ale z dużym prądem.
Pozdrawiam
Gdzieś Ty to wyczytałKali pisze: Ok, czy mógłbyś napisać coś więcej o balanserze? Z tego co wyczytałem to są tylko wyprowadzenia z każdego ogniwa do badania napięcia? I w przypadku zbyt dużej różnicy napięć między ogniwami trzeba zadziałać?
Balanser wyrównuje napięcia pomiędzy ogniwami pakietu szeregowego i nie dopuszcza, aby którekolwiek z ogniw przekroczyło dopuszczalne parametry.
A masz ładowarkę z balanserem? bo jeśli nie, to nie kombinuj, tylko postaraj się o ładowarkę na jedno ogniwo ale z dużym prądem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Kolejny raz problemem może być rozmiar lub dostępność, ale gdzieś po środku są takie złącza. Przy użyciu kompletów dwurzędowych powinno to być dość zgrabne - wtyczka 8 x 13 mmKali pisze:Ten sposób wydaje się być optymalny w moim przypadku ale czy znajdę złącze 8-pin i wtyk do niego z odpowiednią (do ok. 3A) obciążalnością styków?Flora pisze:To z jeszcze innej strony: z pakietu wyprowadzić złącze 8-pinowe i zależnie od zastosowania przygotować odpowiednio połączony wtyk/gniazdo od strony ładowarki oraz lampki.