www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2036

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowarka Tronic z Lidla z LCD za 69,90
Autor Wiadomość
max4max 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 14 Sie 2012
Posty: 484
Skąd: że znowu
Wysłany: 20 Październik 2012, 10:38   Ładowarka Tronic z Lidla z LCD za 69,90

Witam
Od 22.10.2012 jest w ofercie Lidla ładowarka Tronic za 69,90.


http://fanlidla.pl/gazetk...a,akumulatorkow
Cytat:


Ładowarka akumulatorków z LCD Tronic, cena 69,90 PLN za 1 szt.
- do akumulatorów Ni-MH i Ni-Cd,
- jednoczesne ładowanie do 8 akumulatorków,
- test pojemności na wyświetlaczu,
- z funkcją rozładowywania, z timerem,
- automatyczne rozpoznanie akumulatorów,
- ochrona przed przeładowaniem i kontrola poprawnej polaryzacji,
- gwarancja: 3 lata,

Produkt marki Tronic


W innym miejscu więcej opisu:
Cytat:
- odpowiednia do akumulatorków Ni-MH i Ni-Cd
- jednoczesne ładowanie aż do 8 akumulatorków
- inteligentne, zależne od napięcia sterowanie ładowaniem
- z optymalizowanym jego przebiegiem
- z funkcją rozładowywania
- ładowanie konserwacyjne z obserwacją napięcia Delta-U
- szybki test pojemności na wyświetlaczu LCD – przy akumulatorkach blokowych 9V przez LED
- automatyczne rozpoznanie akumulatorów
- z timerem
- napięcie wejściowe 100-240 V
- ochrona przed przeładowaniem i kontrola poprawnej polaryzacji

Czy ktoś poprzednio kupował już ten wynalazek i może coś powiedzieć czy warto?

pozdrawiam
 
 
skaktus 


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 3273
Skąd: OP
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: 20 Październik 2012, 12:21   

Przypatrywałem się kiedyś temu w lidlu i nie widziałem aby na LCD były miejsca na cyfry, więc za bardzo nie wiem jak to może testować pojemność akku.
_________________
ILPT
 
 
Tomeqp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 773
Skąd: Sławno / Gdańsk
Wysłany: 20 Październik 2012, 12:38   

A mi się podoba, chyba pójdę obejrzeć z bliska jak znajdę Lidla w okolicy. :wink:

skaktus napisał/a:
Przypatrywałem się kiedyś temu w lidlu i nie widziałem aby na LCD były miejsca na cyfry, więc za bardzo nie wiem jak to może testować pojemność akku.

"Szybki test pojemności" :wink: Pewnie to tylko pokazuje orientacyjny stan naładowania kreskami na wyświetlaczu.
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
robertgl17 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 169
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20 Październik 2012, 17:10   

Tylko jeszcze trzeba sprawdzić czy rozładowuje akumulatory do napięcia 0,9 V. Bo w starszych modelach ( jaki ja posiadam ) rozładowanie następowało maksymalnie przez około 15 minut.
Jeżeli akumulator miał tylko np. 20 procent pojemności to Ok, ale co będzie jeżeli będzie 50-60 % to chyba kupa :sad: bo nie rozładuje akumulatora do końca.
 
 
skaktus 


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 3273
Skąd: OP
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: 20 Październik 2012, 23:59   

Moim zdaniem lepiej dołożyć te 20 - 30 zł i kupić BC700 od Technoline lub BC900 lub inne klony - mam takie cudo prawie 4 lata, dawałem za to grubo ponad 200 zł i jestem w pełni zadowolony - ładowarka była w stanie "obudzić" moje Philipsy NiCd 1100 mA jak również różne Energizery itd, a obecnie po naładowaniu Enelopów 2000mA sprawują się lepiej niż ładowane ładowarkami uniwersalnymi (nawet 500 foto z 4 sztuk w S5IS)
_________________
ILPT
 
 
Defcio 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 113
Skąd: Piła/Nowy tomyśl
Wysłany: 21 Październik 2012, 00:26   

Tak jak kolega wyżej polecam BC-700 i do tego dodać jakieś adaptery na przewodach w razie ładowania większych cel.
BC-700 ładuje grubo powyżej 4000mAh , czy więcej to nie wiem, nie mam tak pojemnych ogniw .
 
 
Tomeqp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 773
Skąd: Sławno / Gdańsk
Wysłany: 21 Październik 2012, 10:48   

Defcio napisał/a:
BC-700 ładuje grubo powyżej 4000mAh , czy więcej to nie wiem, nie mam tak pojemnych ogniw .

To ciekawe, bo podobno ładuje tylko 300-3000mAh. Gdyby nie to ograniczenie to bym kupił już dawno.
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
krzycho_ 


Pomógł: 111 razy
Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 2195
Skąd: Poznań
Wysłany: 21 Październik 2012, 11:09   

Przecież BC700 akceptuje tylko AA/AAA , nie ma tak pojemnych akku w tym formacie .
_________________
elektroda.pl
 
 
 
Tomeqp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 773
Skąd: Sławno / Gdańsk
Wysłany: 21 Październik 2012, 11:16   

krzycho123 napisał/a:
Przecież BC700 akceptuje tylko AA/AAA , nie ma tak pojemnych akku w tym formacie .

Ale do BC-900/1000 dają adaptery do ogniw C i D, a na odwrocie ładowarki również jest "300-3000mAh". Wolałbym gdyby ładowarka akceptowała moje druciarstwo i ładowała dowolne ogniwa na przewodach.
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
krzycho_ 


Pomógł: 111 razy
Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 2195
Skąd: Poznań
Wysłany: 21 Październik 2012, 11:26   

Wracając do tematu ,mam poprzedni model tej ładowarki z LIDLa tani bez wyświetlacza . Kiedyś coś nawet tu pisałem na jej temat , ta jest trochę poprawiona ale takiej funkcjonalności jak BC700/900 czy najnowszy 1000 nie ma .

Ładowanie stałym prądem , podejrzewam że ok 0,8A , brak programu refresh itd . Ładowanie 9V , brak pomiaru i auto wyłączania.

Jedym słowem nie warta aktualnie tych 69zł.
_________________
elektroda.pl
 
 
 
Defcio 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 113
Skąd: Piła/Nowy tomyśl
Wysłany: 21 Październik 2012, 14:19   

Ale BC-700 nie ogranicza mnie przy 3000mAh, przynajmniej moja. Podłączam druty i ładuje swoje R-20 ni-cd wysokotemperaturowe , osiągają ponad 4500mAh przy ładowaniu prądem 500mA.
Przy wyładowaniu około 3800mA.
Też mam ten napis max 3000mAh.
 
 
robertgl17 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 169
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22 Październik 2012, 08:50   

A co pokazuje się na wyświetlaczu 700?- 4 Ah też pokazuje?
 
 
Defcio 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 113
Skąd: Piła/Nowy tomyśl
Wysłany: 22 Październik 2012, 10:34   

Normalnie pokazuje w amperogodzinach jak niższe pojemności, lecz jak wszystkie powyżej 999mAh.
 
 
Hetman 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 193
Skąd: PL
Wysłany: 28 Październik 2012, 21:04   

A właśniw, że ta offtopnę, czym bc900 różni się od bc1000 oprócz koloru?

W temacie to starsze lidlowskie ładowarki nie obsługują dobrze prostokątnych aku 9,6V :( .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14