Cree XR-E Q5 230LM 3-Mode White LED Headlamp
Cree XR-E Q5 230LM 3-Mode White LED Headlamp
Witajcie!!
po 20 dniach od zamówienia dotarła do mnie ta lampka na głowę Cree XR-E Q5 230LM 3-Mode White LED Headlamp
Taka fajna trochę duża ale pomyślałem a co mi tam, może wreszcie trafie na coś porządnego i chyba nie jest źle.
Dioda osadzona w sporym kawałku aluminium, które tworzy refa i jednocześnie miejsce na diode, którą przyciska od spodu zakrętka. Ale namotałem ale widać na zdjęciach.
Jak piszę tego posta to świeci cały czas na max i ma temperaturę (tak po 25 min) ok 40 stopni.
Wymiary refa:
Średnica 36mm
Wysokość całego refa z umiejscowieniem diody 29mm
Prądy jakie pobiera z aku
Mid 0.13A
Max 0.47A
Strobo 0.34A
Jak to świeci?
Jak dla mnie za bardzo skupione jak na czołówkę do pracy z bliska ale na spacer jak kto woli. Mam zamiar wsadzić XPG neutralną pewnie będzie szerzej i trochę mocniej.
Fajna sprawa polecam jak za te kasę.
po 20 dniach od zamówienia dotarła do mnie ta lampka na głowę Cree XR-E Q5 230LM 3-Mode White LED Headlamp
Taka fajna trochę duża ale pomyślałem a co mi tam, może wreszcie trafie na coś porządnego i chyba nie jest źle.
Dioda osadzona w sporym kawałku aluminium, które tworzy refa i jednocześnie miejsce na diode, którą przyciska od spodu zakrętka. Ale namotałem ale widać na zdjęciach.
Jak piszę tego posta to świeci cały czas na max i ma temperaturę (tak po 25 min) ok 40 stopni.
Wymiary refa:
Średnica 36mm
Wysokość całego refa z umiejscowieniem diody 29mm
Prądy jakie pobiera z aku
Mid 0.13A
Max 0.47A
Strobo 0.34A
Jak to świeci?
Jak dla mnie za bardzo skupione jak na czołówkę do pracy z bliska ale na spacer jak kto woli. Mam zamiar wsadzić XPG neutralną pewnie będzie szerzej i trochę mocniej.
Fajna sprawa polecam jak za te kasę.
- Calineczka
- Kontakt:
Jakość plastiku jest zadowalająca. Kabelek też wygląda solidnie będzie widać ja trochę poużywam. Zauważyłem, że z tyłu co jakieś 2 sekundy miga mała czerwona diodka. Ciekawe jak szybko zje mi aku. A w obudowie jest jeszcze trochę miejsca można pokombinować z chłodzeniem. Nie testowałem wbudowanej ładowarki.
Driver na pewno da się podmienić bo jest miejsce ,ale jaki to już do forumowych elektroników. Co do czasu to jeszcze nie wiem ale myślę że 2 godziny powinna poświecić.
Na deszczu sama lampka powinna dać radę. Ma uszczelki, ale nie wiem jak będzie z aku i driverem bo tam już nie ma takiego uszczelnienia.
[ Dodano: 22 Listopad 2011, 20:43 ]
Dziś łaziłem z latarka na głowie ok 3 godzin cały czas była włączona w max. Nie nagrzała się tak bardzo jak myślałem. Włożyłem do niej aku prosto z DX o napięciu 4.02V jak niedawno zmierzyłem miał 3.42V i jest okazja wypróbować dołączoną ładowarkę. po ok 2 godzinach koniec ładowania i 4,07V to chyba ok.
Bardzo pomocna rzecz do łażenia po strychu. Montowałem dziś instalację antenowa sat i do DVB-T - jestem zszokowany bardzo dobra jakością obrazu.
[ Dodano: 29 Listopad 2011, 11:37 ]
Witajcie ponownie!!
Dziś zmieniłem diode na XPG, która kiedyś nabyłem do takiego czarnego_kruka i co no jaśniej ale wsadziłem na głowę i po 10 minutach stwierdziłem, że jakoś mi ciepło .
Szybki pomiar i teraz jest:
Max 1A
Mid 0.45A
A w driverze nie grzebałem. Myślałem, że jak zmienię diode to natężenie pozostanie bez zmian.
To o co chodzi, co będzie jak wstawię XM-L
Na deszczu sama lampka powinna dać radę. Ma uszczelki, ale nie wiem jak będzie z aku i driverem bo tam już nie ma takiego uszczelnienia.
[ Dodano: 22 Listopad 2011, 20:43 ]
Dziś łaziłem z latarka na głowie ok 3 godzin cały czas była włączona w max. Nie nagrzała się tak bardzo jak myślałem. Włożyłem do niej aku prosto z DX o napięciu 4.02V jak niedawno zmierzyłem miał 3.42V i jest okazja wypróbować dołączoną ładowarkę. po ok 2 godzinach koniec ładowania i 4,07V to chyba ok.
Bardzo pomocna rzecz do łażenia po strychu. Montowałem dziś instalację antenowa sat i do DVB-T - jestem zszokowany bardzo dobra jakością obrazu.
[ Dodano: 29 Listopad 2011, 11:37 ]
Witajcie ponownie!!
Dziś zmieniłem diode na XPG, która kiedyś nabyłem do takiego czarnego_kruka i co no jaśniej ale wsadziłem na głowę i po 10 minutach stwierdziłem, że jakoś mi ciepło .
Szybki pomiar i teraz jest:
Max 1A
Mid 0.45A
A w driverze nie grzebałem. Myślałem, że jak zmienię diode to natężenie pozostanie bez zmian.
To o co chodzi, co będzie jak wstawię XM-L
Jeśli Vf wpływa tak bardzo na prąd płynący przez diodę, to obawiam się, że driver nie jest wart funta kłaków. Sprawdź co tam w ogóle siedzi, może już jest kopnięty....po100 pisze:Nie pokopsam tym drivera
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Witam
Chciałbym zmodować jakąś niedrogą czołówkę diodą xp-g/x-ml. Ten wątek zainspirował mnie do tego.
Jak myślicie czy ta z allegro http://allegro.pl/czolowka-zoom-cree-q5 ... 22714.html
to klon tej , którą nabył autor wątku ?
Jeśli znacie jakiś inny model, który poddaje się w miarę dobrze przeróbce prosiłbym o wskazanie.
chodzi mi głównie o "rozkręcalność" i zasialnie z ogniwa 18650.
pozdr heniek
Chciałbym zmodować jakąś niedrogą czołówkę diodą xp-g/x-ml. Ten wątek zainspirował mnie do tego.
Jak myślicie czy ta z allegro http://allegro.pl/czolowka-zoom-cree-q5 ... 22714.html
to klon tej , którą nabył autor wątku ?
Jeśli znacie jakiś inny model, który poddaje się w miarę dobrze przeróbce prosiłbym o wskazanie.
chodzi mi głównie o "rozkręcalność" i zasialnie z ogniwa 18650.
pozdr heniek