Oświetlenie do filmowania pod wodą

Strefa mokra... ;)
Awatar użytkownika
midi

Oświetlenie do filmowania pod wodą

Post autor: midi »

Witam, oto zestaw do filmowania pod wodą, aktualnie mechanicznie skończony, pozostało wstawić wszystko do środka. W zestawie dwie głowice, każda 5xXP-G R5 zasilane prądem 1,5A , soczewka Ledlink 60*, szybka to jakaś nowa odmiana optyczna, bodajże nazywa się to polikarbonat, jest bardzo wytrzymała mechanicznie, elastyczna i ma powłokę AR niemal niewidoczną w odcieniu oliwkowym, połączone są trzy takie szkiełka co dało grubość 6mm. Driver Edima, step-up z set-upem, 4 tryby, kontrola temp. diod i tak dalej, zasilanie zarówno 7,4V jak i 11,1V, lampka sama rozpoznaje jaki aku pak został podłączony. Sterowanie za pomocą kontaktronu poprzez obrotowy pierścień na głowicy, uchwyt kulowy do mocowania w uchwycie do oświetlenia z wykorzystaniem specjalnego stelażu na którym oprócz lamp będą też zasobniki i kamera . Zasobniki na pakiet z 9-więciu aku 18650, pozwoli to na około 2h pracy w max , właścicielowi wystarczało 60min pracy więc tak ma pewien zapas, poza tym można sobie zorganizować dodatkowe akupaki, zastanawiam się nad zainstalowaniem wskaźnika stanu jednak to dodatkowe otwory i mogą być przyczyną nieszczelności, zastanowię się jeszcze nad tym, wiem jak to wykonać jednak zmontowanie tego to sporo dodatkowej pracy . To chyba tyle, pozdrawiam serdecznie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
DIRozek

Post autor: DIRozek »

Witam bardzo serdecznie wszystkich Forumowiczów (jestem nowy)

Ile światła tj. lumenów daje jedna lampa ?
sou

Post autor: sou »

tak na oko jakieś 1700 lumenów
loverek1

Post autor: loverek1 »

Witam
Na początek sorry za odgrzebywanie tematu ale mam kilka pytań a nie chce zakładać nowego wątku. Na pierwszy ogień do autora: czy w obecnym czasie dokonał by modyfikacji na np 3x xm-l lub 5x xm-l jeśli tak to jaki ref, jaki driver warto by było zastosować. Śledząc inne konstrukcje (mod gralmarine na 5x xm-l) chciałbym własnie wykonać mechanicznie coś podobnego do tej konstrukcji, a elektronicznie zastosować driver od mr elektronika na 3 lub 5 x-ml oraz ref od edima . Ostatnie pytanie dotyczy zasilania tego ustrojstwa ile lipoli po 2200 mah zastosować żeby czas świecenia wynosił 1 godzinę a diody żeby świeciły tak na 70- do 80 % .
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Hej, modyfikacje wykonuję cały czas, z braku czasu mało się ostatnio udzielam na forum, refy i diody od Edima 3xXM-L lub 5xXM-L oczywiście się nadają, drivery używam tez od Edka więc moje konstrukcje na nich bazują. By dobrać pojemność aku do czasu pracy musisz znać pobór prądu danego zestawu ( podaje się ją w Ah-ampero-godzinach i odnosi się ona do 1h czasu pracy z danym prądem ) gdy znasz pobór prądu mnożysz go przez czas Cię interesujący i otrzymujesz jakiej pojemności aku musisz użyć ( dodaj jakieś 15-20% na w razie czego ). O konkrety , czyli ile dany driver pobiera pytaj ich autorów ja teraz dokładnie nie pamiętam, zaś konstrukcji MrElektronik-a nie znam.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ