www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2036

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie diody led smd 3W 3-5V 500mA -800mA ?
Autor Wiadomość
HiRide

Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 42
Skąd: Tu i Tam
Wysłany: 20 Styczeń 2011, 15:57   Jakie diody led smd 3W 3-5V 500mA -800mA ?

Koledzy porzebuje kupic w dobrej cenie diody led smd 3W 3-5 V 500mA -800mA Temperatura koloru najlepiej 3500K do 4500 K,barwa biala zimna.Polecano mi diody osram golden dragon ( LCWW5AM) ale nie ma takich u nas lub zle szukalem :| pozatym mają 300 mA a ja potrzebuje minimum 500mA.
Generalnie zależy mi na diodach dobrej jakości o wyżej wymienionych parametrach.
Proszę znawców o podpowiedz co i gdzie kupic- nie znam się na diodach i nie stać mnie na testy która bedzie lepsza :wink:
 
 
Pyra 


Pomógł: 458 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 6121
Skąd: Gądki
Wysłany: 20 Styczeń 2011, 16:24   Re: Jakie diody led smd 3W 3-5V 500mA -800mA ?

Witam
HiRide napisał/a:
Temperatura koloru najlepiej 3500K do 4500 K,barwa biala zimna[/b].

Widzę tu pewną niekonsekwencję....
tak w sumie to XP-G, XR-E to też SMD

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
barney 


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 244
Skąd: Łask
Wysłany: 20 Styczeń 2011, 16:37   

http://www.maritex.com.pl...ucts/ggid/17089 XP-G
http://www.maritex.com.pl...ucts/ggid/17091 XP-E
Zalosuj sobie coś z nich, powinno spełnić twoje oczekiwania. Wszystkie podłoża dla serii XP-- są kompatybilne.

3500K to jest żółty (na ścianie, w terenie wygląda jak pomarańcz), a nie biały zimny ;)
 
 
 
skaktus 


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 3282
Skąd: OP
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: 20 Styczeń 2011, 23:48   

Osramy można zasilić prądem do chyba 1A. Większość diod no-name do 350 mA a markowe zazwyczaj do 1A (te nowsze)
_________________
ILPT
 
 
HiRide

Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 42
Skąd: Tu i Tam
Wysłany: 20 Styczeń 2011, 23:50   

Rzeczywiscie zaniżyłem za bardzo temperature koloru.
Ma to byc jak najbardziej zblizona barwa do takiej jakie emituja palniki xenonowe czyli minimum 4300K.Mam nadzieje ze teraz troche lepiej dopasowalem :wink:
 
 
krzycho_ 


Pomógł: 111 razy
Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 2195
Skąd: Poznań
Wysłany: 20 Styczeń 2011, 23:57   

skaktus zależy od leda , można i 5A :mrgreen:
_________________
elektroda.pl
 
 
 
HiRide

Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 42
Skąd: Tu i Tam
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 00:05   

Ogladalem diody z linku i nasuwa mi się pytanie:

http://www.maritex.com.pl...ucts/ggid/17092

http://www.maritex.com.pl...ucts/ggid/17089

http://www.maritex.com.pl...ucts/ggid/17091

Kazda z diod posiada soczewke.Diody wysokiej mocy SMD które sa spalone i musze wymienić takiej soczewki nie posiadają.Nie ma to znaczenia na to jak będzie padało światło?Pozatym dlaczego nie jest napisane w specyfikacji,jakiej mocy są te diody ?
 
 
leszekw 


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 182
Skąd: Koszalin
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 00:13   

Witam
A gdzie te Ledy mają pracować i czy znasz już przyczynę uszkodzenia starych?
_________________
Pozdrawiam,
Leszek W.
 
 
krzycho_ 


Pomógł: 111 razy
Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 2195
Skąd: Poznań
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 00:15   

Aktualnie praktycznie się odchodzi o podawania wartości mocy w powerledach bo to nic nie wnosi , co z tego że ktoś Ci powie że 3W jak to niczego nie mówi bo w stosunku do czego ma te 3W ?

Pozatym diody można zasialać różnymi prądami i wartość ta jest zmienna , didoy porównujemy parametrem lm (lumenów) przy danym prądzie np . 350lm /1A .

Co do soczewek , owszem będą różnice ale trzeba porównać kąty świecenia danych ledów - poszukaj w PDFie na stronie producenta .
_________________
elektroda.pl
 
 
 
HiRide

Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 42
Skąd: Tu i Tam
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 17:42   

ledy mają pracować w takiej lampie
http://allegro.pl/audi-a6...1382244768.html

na dole biegnie pasek z odlyśnikiem a pod nim 6 sztuk diod.Diody palę się,ponieważ mają wadę fabryczną.Po zastosowaniu nowych innych diod problem już nie występuje.Niestety nie można ustalic jakie parametry mają diody orginalnie zamontowane w lampie.Producent chyba przewidzial że ktoś bedzie chcial diody zmieniac a nie kupować calą lampe za 2 tys zl i nie umieścil na diodzie żadnych jej parametrów.
 
 
skaktus 


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 3282
Skąd: OP
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 18:24   

Kolego. Na diodach nigdy nie masz żadnych parametrów. Diody można zasilać różnymi prądami. Wspomniana Osram Dragon Plus działa przy 300 mA jak i przy 1A.

Podejrzewam że diody nie padają od tego że mają wadę, tylko od albo słabego chłodzenia, lub nieprawidłowe zasilanie.

Jak objawia się palenie diod, tj daj ich foto. Jesli element świecący jest brązowy, ciemny to winne będzie w 90% chłodzenie.

Temperatura barwowa tych diod oscyluje w granicach 5-6 000 K,a nie 4300, które są białe z minimalną domieszką żółtego. Znajomy ma audi z podobnymi lampami więc miałem okazję już to widzieć.

Pokaż w jaki sposób sa lutowane diody, co jest pod nimi to może się uda wyeliminowac problem.

A to czy kupisz diodę z soczewką czy bez chyba nie ma takiego znaczenia - ta lampa ma odpowiednio już ukształtowane lustro i plastiki rozpraszające więc tej soczewki nie zobaczysz tak łatwo.
_________________
ILPT
 
 
HiRide

Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 42
Skąd: Tu i Tam
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 20:34   

skaktus napisał/a:
Kolego. Na diodach nigdy nie masz żadnych parametrów. Diody można zasilać różnymi prądami. Wspomniana Osram Dragon Plus działa przy 300 mA jak i przy 1A.

Podejrzewam że diody nie padają od tego że mają wadę, tylko od albo słabego chłodzenia, lub nieprawidłowe zasilanie.

Jak objawia się palenie diod, tj daj ich foto. Jesli element świecący jest brązowy, ciemny to winne będzie w 90% chłodzenie.

Temperatura barwowa tych diod oscyluje w granicach 5-6 000 K,a nie 4300, które są białe z minimalną domieszką żółtego. Znajomy ma audi z podobnymi lampami więc miałem okazję już to widzieć.

Pokaż w jaki sposób sa lutowane diody, co jest pod nimi to może się uda wyeliminowac problem.

A to czy kupisz diodę z soczewką czy bez chyba nie ma takiego znaczenia - ta lampa ma odpowiednio już ukształtowane lustro i plastiki rozpraszające więc tej soczewki nie zobaczysz tak łatwo.


Tak jak wspomnialem na początku,moja wiedza na temat diod led i innych półprzewodników jest niestety znikoma mimo tego że ciekawi mnie w sumie wszystko co ma związek z ledami.Bardzo cenie sobie pomoc osób,ktore znają się na rzeczy tak jak na tym forum i są chętne do udzielania rad i wskazówek.Dlatego jesli napisze coś co nie ma związku z rzeczywistościa chętnie przyjmę do wiadomości poprawną wiedze i myślenie.

Co do diod osram golden dragon-jeśli takowa działa przy 300mA i przy 1A to jaka będzie żywotność diody?
Producent wspomina o 300mA ale nic o tym jakim maxymalnym bezpiecznym prądem można ją zasilić.
Potrzebuje diody takie które będą dlugo sprawne a traktowanie diody która została zaprojektowana do działania przy prądzie +/- 300mA, prądem 1A nie wplynie pozytywnie na jej żywotność.Mam racje czy nie ?
Na forum Audi gdzie ludzie mają podobne problemy z tymi lampami,większość jest zgodna ze to wada fabryczna diod.Twierdzą tak,ponieważ od wymiany diod(u "speca") mineło ponad rok a diody dalej święcą.Fabryczne padały nawet po uplywie kilku miesięcy.Panuje też opinia że za palenie sie diod odpowiada układ który ściemnia diody w momencie kiedy kierownik wrzuca kierunkowskaz.Po jego wylaczeniu diody znowu świecą pełną mocą.Jak widać powody uszkodzenia nie są mi dobrze znane.Wiem jedynie ze sama zmiana diod pomaga i nowe sie nie palą jak na razie.
Plytka na której wlutowane są diody znajduje się jeszcze w lampie i nie mam jeszcze możliwości zrobić dokladnych zdjęć diod.To co udało mi się zrobić to efekt dwukrotnego odbicia diody w lustrze.Patrząc na lampe diod nie widać-są na jej spodzie.Nad diodą jest otwór a nad nim lustro.Mimo to diody dość dobrze widać i może uda sie coś wywnioskować. ;) Jak już będę wiedział jakie kupic diody wtedy rozbiore lampe.

Tu sa linki do zdjęć diod w lampie
http://img34.imageshack.u...9/dscf7956m.jpg
http://img69.imageshack.u...8/dscf7955b.jpg

Niczego więcej nie da się sfotografowac bez wyciąganie plytki z diodami.
Doczytalem jeszcze ze diody są zasilane z przetwornicy która daje 40 V i jest zamontowana na spodzie płytki z diodami.Tak dosłownie jest napisane.(Widać chromowaną puszke w kształcie pudelka zapałek)
Ludzie sprawdzają te diody poprzez przyłożenie do końcówek przewodów + i - 12V z akumulatora.Jesli są dobre diody zapalają się.Ja tak zrobiłem - diody migają kilka razy słabym światłem i na tym sie kończy za kazdym razem kiedy przyłoże 12V.
Jesli chodzi o temperature barwy-zgadzam sie z Tobą ze ma być to wartość między 5 a 6 000 K i chciałbym ostatecznie założyć diody o takiej temperaturze.
Mam nadzieję że ostatecznie dobierzemy odpowiednie diody do tej plytki :smile:
 
 
skaktus 


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 3282
Skąd: OP
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 22:32   

Diody to Osram Dragon Plus. Im wyższy amperaż, tym lepsze i bardziej wydajne musi być chłodzenie, wówczas taka dioda nawet przy 1 A wytrzyma powiedzmy 30 000 godzin świecenia.

Skoro w diody idzie 40 V = 40 V : 6 = 6,66 V, co jest za dużo i 40V być nie może. Diody lecą max na 3,6 V czasem wyżej, ale nie 6,66V. Miałem lampy na diodach osrama i w diody szło 3,4 V przy 350 mA. Przy 1 A diody już mocno się grzały ale pracowały jak trzeba. Podejrzewam że pomiar jest nieprawidłowy, bo mierzony zwykłym miernikiem, a przetwornica jest impulsowa i wychodzą takie głupoty.

Moim zdaniem, wymiana diod, daje tyle że ludzie poprawiają ich montaż a tym samych chłodzenie.

Dragony jakiś czas temu widziałem na allegro. Zawsze możesz kupić jakieś Cree typu Q5, ale z montażem nie będzie już tak łatwo - dragony mają 2 piny (2 blaszki) do lutowania a Cree Q5 są na MCPCB (płyta z aluminium z nadrukowanymi ścieżkami). Zawsze możesz szukać no-name, koszt około 8 zł allegro. Zaświecą podobnie lub wręcz tak samo. Dragony jeszcze żadko można dorwać na allegro w lampach HP-507 ale w 99% wypadków piszę że dragon ale jest albo Samsung lub no-name.

Diody Osrama, no-name mają "pod sobą" "metalowy" element który odprowadza ciepło z chipa świecącego na radiator. Jeśli automat dał za dużo pasy, krzywo zamontował diody, ciepło nie ma jak "ujść" i dioda po prostu "się piecze"
 
 
leszekw 


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 182
Skąd: Koszalin
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 22:40   

A może użyć diody MX-3 lub MX-6
_________________
Pozdrawiam,
Leszek W.
 
 
skaktus 


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 3282
Skąd: OP
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 23:07   

Tylko czy jest sens ? Diody no-name o całkiem dobrych parametrach przy 1 - max 2 W można dorwać za 8 zł na allegro. Aktualnie takie mam (jakieś 40 sztuk) i do lamp dziennych są idealne. Przy ok 400 - 500 mA grzeją się jak markowe a ilość światła jest porównywalna, a cena :) Można dorwać na allegro (jak ja) 6 kompletów lamp dziennych w cenie 70 zł z uszkodzonymi przetwornicami. Po wymianie dławików śmigają jak trzeba.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 14