modyfikacja maglite

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
mateusz

modyfikacja maglite

Post autor: mateusz »

witam jestem tutaj nowy i mam pytanko do kolegów otóż zakupiłem latarke maglite c2 2xR 14 i zastanawiam sie nad jej modyfikacja azeby strumien swiatła był mocniejszy np na ledach lub moze czyms lepszym np.Dioda Luminus SST-50, dioda Cree XR-E LED (Q5),lub moze cos tanszego obecnie mam zamontowano zarówke kryptonowa . zastanawiam sie również nad zakupem akumulatorków z wiadomych celów mam wiec pytanko jaki byłby koszt takiej modyfikacji
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zależy jaki rodzaj zasilania wybierzesz, NiMH czy Li-Ion, czy może baterie cynkowe lub alkaliczne. Swoją drogą to Luminus i Cree to też LED ;)

Popraw proszę pisownię, wielkie i polskie litery, interpunkcja... Regulamin pkt. 12

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mateusz

Jestem pod wrażeniem projektów które przejrzałem ludziska są naprawdę niesamowici ;)i nie wiem czy zadaniu podołam które sobie postawiłem wrr.bo jak czytam jakie częsci są potrzebne to ni w ząb nic nie kumam.Szkoda że wczesniej nie znalazłem waszego forum bo pewnie zakupiłbym inna latareczke tylko czy było by cos ciekawego za 120 zł hmm.teraz to juz jest i tak nie istotne bo juz mam maglie .

[ Dodano: 25 Wrzesień 2010, 12:07 ]
zastanawiałem sie nad zmiana zarówki z kryptonu na xenon lub halogen ale to chyba słabe rozwiazanie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zmiana żarówki na LED może być kontrowersyjna, z racji innego reflektora, Może Ci odpowiadać uzyskany rozkład światła, a możesz być zawiedziony, tak więc rozważ też zmianę reflektora.
Jeśłi chodzi o ilość światła, to już dioda XP-G zasilana 1A będzie dawała dużo więcej światła niż oryginalna żarówka.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mateusz

otrzymałem maga od jednego z kolegów po przeróbce którą mu zleciłem i jak dla mnie jest ok.zastanawiam się czy można byłoby zastosować inna diodę mocniejszą np XML zamiast tej która mam obecnie tj CREE Q5 i czy musi być potrzebny driver.
Zastanawiam się czy musi być driver jeżeli chce mieć np zał i wył ,czy nie wystarczy podpiąć diodę bezpośrednio pod zasilanie.dziękuję
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Nie, nie wystarczy. Diody zasila się prądowo, a nie napięciowo. Do tego dochodzi zmiana Vf wraz ze zmianą temperatury. Stosowanie rezystora również jest bez sensu. Driver jest niezbędny.
Pozdrawiam
mateusz

posiadam taki sterownik sku10084 5 trybowy jak dla mnie niepotrzebne czy jest możliwość zmiany na 2tryby np 30% i 100%??i ewe.jaki miałbym zakupić bo to co mam to mnie wkurza wrr.i jeszcze jakiś stroboskop nie wiadomo po co.zasilanie 3v 2xr14
ODPOWIEDZ