Lunapower Lumahunter MRV Q5 SE Digital

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
Fluxor

Lunapower Lumahunter MRV Q5 SE Digital

Post autor: Fluxor »

Obrazek
Opisywana latarka nie jest oryginalnym wyrobem firmy LumaPower. Wnioskuję tak na podstawie ceny za jaką jest sprzedawana w chińskich sklepach w odniesieniu do ceny jaką życzy sobie producent na swojej stronie. Poza tym jest także mały szczegół w nazwie. Na oryginale podpisuje się firma Lumapower, na chińskim zamienniku jest ro firma Lunapower. Niby jedna literka, a cena maleje 10 krotnie.

Aktualna cena na WSDEAL to 14,43$.

Na oficjalnej stronie latarka LumaHunter MRV dostępna za 138$.

Poza ceną widać na pierwszy rzut oka różnice w wykończeniu i zapakowaniu produktu, niemniej jednak jest on bardzo podobny do latarki firmy Lumapower.

W całej okazałości prezentuje się następująco:

Obrazek

Gwintom do najlepszych na pewno daleko, ale ogólne wrażenie z ich wykonania jest dobre. Bynajmniej w moich egzemplarzach nic nie odstawało, zaczepiało. Od strony przygotowane miejsce na dwa oringi. Jeden był a drugiego od nowości gdzieś wywiało.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Włącznik razem z zakrętka. Nic rewelacyjnego, zwykły mechaniczny.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Reflektor SMO, dosyć dobrze wykonany. Nie jest to taka studnia jak w Skyline.

Obrazek

Szybka zwykła. Była nawet czysta, bez śladów paluchów. Od razu parę słów o głowicy. Gwint drobny, ale zbyt często na pewno nie będzie odkręcane od strony szybki.

Obrazek
Obrazek

Dioda XRE o bliżej nieokreślonych parametrach zamontowana na malutkim podłożu. Całość osadzona na dosyć sporym kawałku metalu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dla znawców zdjęcia sterownika powiedzą wszystko.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pomiary. Od razu zaznaczam ze spisałem to co pokazał mój multimetr i nie wnikałem w rzeczywiste prawdopodobieństwo przedstawionych wyników. Nie posiadam miernika z True RMS ani oscyloskopu, żeby zweryfikować.

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 lip 2010, 23:29 przez Fluxor, łącznie zmieniany 2 razy.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Fluxor, dzięki za reckę. Z tego co widzę, sterownik to zwykłe PWM ...mogę się mylić. Poproszę lepsze foto. Jeśli tak jest to coś nie teges z twoimi pomiarami czy wnioskami...bo w tego typu sterowniku cały prawie prąd idzie w leda i 1,5A powinno swiecić mocniej niż 1A i tyle.
Awatar użytkownika
Fluxor

Pomierzyłem wszystko od początku do końca.
Awatar użytkownika
energysnake

Post autor: energysnake »

Jak za niecałe 5$ świeci super <radocha>
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
Awatar użytkownika
Fluxor

Zawiodlem sie, wlozylem zamiast SKU 6190 driver z 4*AMC7135 i kicha, swieci podobnie jak tryb sredni z SKU 6190.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Fluxor, wywal diodę prostowniczą (zewrzyj) i zostaw same AMC. Na tej diodzie tracisz 0,5-0,7V (w zależności od typu).

Oczywiście, jeżeli zastosowałeś coś takiego.
Awatar użytkownika
Fluxor

Mam wersje bez diody SKU 26109 z dolutowanym czwartym 7135. DX znowu wprowadzil mnie w blad, na stronie napisali ze wyslali 7882 razem w paczce z tym co przyszlo a jak otwarlem to okazalo sie ze na kuponie napisali ze wyslali w drugiej paczce i musze czekac.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

greg pisze:Fluxor, wywal diodę prostowniczą (zewrzyj) i zostaw same AMC. Na tej diodzie tracisz 0,5-0,7V (w zależności od typu).

Oczywiście, jeżeli zastosowałeś coś takiego.
Greg, co Ty wypisujesz. :|
ta dioda nie ma znaczenia dla prądu LED-a o ile właściwie podłączasz tegoz LED-a. Ta dioda zasila JEDYNIE amc-ki(zabezpiecznie przed odwrotną polaryzajcą). Anodę LED-a podłącza się do ANODY diody na sterowniku i nie masz spadku napięcia o którym pisałeś.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Cali, dobrze wypisuję jednakoż :)
Jeżeli na samym zasilaniu AMC-ka dasz diodę prostowniczą to... Zważ na zakres zasilania AMC. "Supply voltage range 2.7V ~ 6V" Dioda "odejmie" Ci te 0,7V od napięcia zasilania i co? przy 3,3V na ogniwie AMC przestanie stabilizować prad LEDa, choćby miał on Vf 2,9 @350mA. To nie ma kompletnie znaczenia, że przez tą diodę prostowniczą nie płynie prąd LEDa.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

greg, zacytuję:
Fluxor pisze:Zawiodlem sie, wlozylem zamiast SKU 6190 driver z 4*AMC7135 i kicha, swieci podobnie jak tryb sredni z SKU 6190.
zauważ, że w 6190 napięcie zasilające procek tez jest niższe o 0,6V-proc jest zasilany również poprzez diodę. Procek daje na AMC-ki również nap. niższe o napięcie przewodzenia diody. Ta teoria którą przedstawiasz nijak mi nie pasuje. Fluxor, coś chyba nie tak robisz, bo nie powinno być różnicy na niekorzyśc płytki z samymi AMC-kami. Leda nie zmieniałeś? Akkus? Mierzyłes prądy?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Fluxor ma inny sterownik, jak się okazało. Bez diody prostowniczej.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

greg pisze:Fluxor ma inny sterownik, jak się okazało. Bez diody prostowniczej.
a brak tej diody może miec znaczenie jedynie przy rozładowanym mocno akku.
Ja podejrzewam Fluxora że jakies babole robi, albo sam nie wie co ma albo oko go zawodzi. MIERNIKA uzywac, amperomierza, proszę, i wtedy możemy dyskutować. I pomiary na zasilaczu albo naładowanym do fulla tym samym akku. Itd... ;-)
Awatar użytkownika
Fluxor

Przelutowywac sterownika narazie mi sie nie chce znowu. Jak przyjdzie 7882 to moze wtedy znowu wloze tego na 7135. Testowalem na 2 akumulatorach, ktore takze zamienilem w latarkach i swiecilo dokladnie tak samo jak wczesniej.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Nie jest tak czarno, jak piszesz greg. Zarówno moje jak i Darka (df) doświadczenia pokazują, że AMCki pracują jeszcze prawidłowo przy napięciu zasilania około 2V, ale zdarzają się duże rozrzuty prądów od 330mA do 360mA dla różnych egzemplarzy.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Tym lepiej dla nas. Testów z tak niskim napięciem zasilania nie przeprowadzałem, ale informacje z data sheeta nasunęły mi tą tezę ;)
ODPOWIEDZ