Solarforce L2B-MCE

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
SzymonHK

Solarforce L2B-MCE

Post autor: SzymonHK »

Witam, po dość krótkim oczekiwaniu dotarła do mnie nowa propozycja Solarforce, w której zastosowano leda Cree MC-E. Postaram się przyblizyć ją na naszym forum organoleptycznie.
Wykorzystane body jest dokładnie to samo, które znamy z poprzednich wersji z diodą XR-E, żadnych róznic zewnętrznych. Podstawowa to zastosowany LED - MC-E z dopasowanym sterownikiem. Oto opis ze stronu producenta:
Solarforce 450 Lumens CREE MCE LED 3 MODE Flashlight

Źródło swiatła CREE MC-E LED reflektor OP
Zasilanie 1X18560 (INCLUDED) li-ion
Do 450 lumenów
3 tryby: High, Low and Strobe.
Napięci zasilania modułu 3.7V-4.2V
Body Aluminum
Włącznik: Tail clicky switch
Masa: 104 grams (without batteries)
Wymiary: długośćxśrednica (head and battery tube): 146mm x 32mm x 25mm

Moje obserwacje:
- nie da się zasialć z 2x18650 (jest dostępna przedłużka), szkoda, czas pracy byłby dłuższy w razie konieczności MCE jest żarłoczna
- standardowa piguła D26, wytoczone pierścienie zwiększają powierzchnię, ogólnie jakby lepiej dopasowana do głowicy i nieżle przenosi cieplo na body, chociaż słabo skęcona i gwint na sucho, po posmarowaniu dobrą pastą i mocnym dokręceniu od razu lepsza transmisja ciepła
- dołączony akus TR 2800mAh i futerał, ale trochę oszukany bo Ultrafire a nie Solarforce
- z D26 właściwie to zaleta, można zmieniać jak żarówkę i mieć latarkę do różnych zastosowań w jednym body
- ogólnie ładnie wykonana, staranna obróbka, anodowanie wygląda na HAIII

Pomiary:
Sterownik ma 3 tryby Hi, Lo i strobe, ze względu na moduł zrobiłem pomiary prądu ssanego z akusa, powinny być dość blisko tego co idzie w diodę, chociaż sterownik to PWM, więc w impulsie pewnie jest więcej. W trybie Hi - 1,46A, w Lo - 0, 48A (akus przed pomiarem 4,02V) i teraz ciekawostka, która mnie zaskoczyła, podłączyłem pigułe do zasilacza stabilizowanego na 4,1V, w trybie Hi driver poszedł jak DD - plunął 3,96A, a przy Lo nadal 0,48A, sprawdzałem kilka razy, wyniki ciągle te same, z akusa 1,46A, z zasilacza prawie 4A
Poniżej kilka fotek
To dla ogólnego poglądu
Obrazek

Po prawej nowy moduł D26 z diodą MC-E
Obrazek

Porównanie do L2 z XR-E R2 Hi po lewej, po prawej MCE Hi
Obrazek

Porównanie do L2 z XR-E R2 Hi po lewej, po prawej MCE Lo
Obrazek

Sory za słabe zdjęcia, ale takim aparatem dysponuje w tej chwili (kompakt i to bez manuala), porównać można ilość światła tylko w ramach jednego zdęcia, co do ilości światła to jest go całkiem sporo, ale skupienie i zasięg typowy dla MC-E, raczej na rower niż miecz świetlny. Jednak przy cenie 50 USD warto się zastanowić nad tą pozycją.
I jeszcze runtime, przez godinę z akusa 2400 brak zauważalnej zmiany, potem widać lekkie osłabienie i ciągnie jeszcze około 35-40 min i przechodzi w lo, a akus ma 3,1V
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Wszelkie zdjecia i informacje tycza sie modelu Solarforce L2G-MCE

WŁĄCZNIK

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PIERWSZA MODYFIKACJA - WYMIENIONA GUMKA WLACZNIKA NA SWIECACA. IDEALNIE PASUJE DXowa

Obrazek

KORONKA - STANDARDOWO NAOSTRZONE BOKI, MOZNA SOBIE ZROBIC KRZYWDE

Obrazek
Obrazek
Obrazek

GŁOWICA

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek