Ok, mam już wszystko i mój POWER Bidon jest już prawie gotowy. Jednak czuję się jeszcze niepewnie jeśli chodzi o obsługę ładowarki IMAX B6. Czy mógłbym prosić bardziej doświadczonych kolegów i pomoc w doborze odpowiedniego programu i parametrów dla pakietu 6S Li-ion Panasonic NCR18650A 3100mAh? Chodzi mi o prąd ładowania, czas, napięcie końcowe itp. oraz gdzie to wszystko prawidłowo ustawić.
Z góry wielkie dzięki
Normalnie, najpierw ustaw w konfiguracji napięcie 4,20V, czyli u Ciebie to będzie program Li-po. Potem wybierasz ładowanie programem "lipo balance" czy jak to się w B6 zowie. Prąd ładowania maksymalny katalogowy, czyli 0,9A.
Ograniczenie czasu możesz sobie ustawić np. na 360 min. i pojemności na 3500mAh.
A widzisz, bo ja ustawiałem li-ion (Panasonic NCR18650A 3100mAh to nie są li-ion?) z napięciem końcowym 4,1V, prąd ładowania 1C czyli 3A, max pojemność 3200mAh a czas 77 minut wedle zasady: "Teoretyczny czas ładowania akumulatora w minutach obliczamy w sposób następujący: pojemność akumulatora (w mAh) dzielimy przez wartość prądu ładowania (w mAh) a wynik mnoŜymy przez 60. Dodanie 20 - 30% obliczonej wartości zapewni dostateczną ilość energii, która jest konieczna do pełnego naładowania akumulatora."
Dobrze, że podładowywałem tylko akumulatorki i max prąd był tylko 1A bo by jeszcze co wybuchło...
B6 ma "na sztywno" ustawiony próg napięcia ładowania dla ogniw Li-ion na 4,10V i niestety trzeba wybrać program Li-po z progiem 4,20V.
Dla odmiany, w ładowarkach marki iCharger ustawia się napięcie dla każdego programu (Li-ion czy Li-po) w zakresie 4,10-4,20 oraz 4,20-4,30V i nie trzeba używać powyższej "sztuczki".