Jaka lutownica

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
arekm

Post autor: arekm »

Wg googla tam jest bardziej wycudowane. Nie ma żadnego styku (do pooglądania tu https://www.youtube.com/watch?v=S9Wmqc9O24w )

Temperatura curie jest jedna więc grot samoreguluje się na tą temperaturę. Jak chce się mieć różne temperatury to trzeba mieć wiele grotów (każdy na daną temperaturę) albo ... nie korzystać z efektu związanego z temp curie (naskórkowość z powyższego filmiku) i zwyczajnie grzać grot regulując zasilaniem. I teraz jak jest w praktyce - wiele grotów na różne temperatury czy marketingowy bełkot (bo efekt nieprzydatny w praktyce) i grzejemy po staremu?

Edit:
Patrząc po stacjach metcala z tym systemem to nie widać regulacji temperatury -> wymyślona technologia jest w praktyce... ale znów nie widzę w parametrach grotów podawanej temperatury curie użytego stopu :/

http://www.okinternational.com/File%20L ... gy-FAQ.pdf

Fajne...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
arekm pisze:I teraz jak jest w praktyce - wiele grotów na różne temperatury czy marketingowy bełkot (bo efekt nieprzydatny w praktyce) i grzejemy po staremu?
W praktyce, i tak w większości przypadków, używa się jednej temperatury. Jeśli masz kiepska lutownicę, to prace wymagające grzania dużych powierzchni, wykonuje się podnosząc temperaturę grota. Lutownice charakteryzujące się większą mocą i lepszą stabilnością temperatury, poradzą sobie z takim problemem, na tych samych ustawieniach.
Ponadto, jeśli to lutownica przemysłowa, i klient cały czas lutuje np. jakieś listwy, to i tak ciągle pracuje na tych samych parametrach. Trzeba też wziąć pod uwagę, realia normalnych krajów, gdzie hobbysta może sobie spokojnie kupić lutownicę za 250$ i d o niej kilka grotów po 25$. U nas cały czas obowiązuje przelicznik z Pewexu...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
volt_art
Kontakt:

Post autor: volt_art »

Polecę od swojej strony Solomona, mam sl-20 już 8 rok i chodzi na tej samej grzałce, kiedyś chodziła po parę godzin dziennie, tylko groty wymieniam, nawet chińskie pasują po dopasowaniu.

Jeśli miał bym brać znowu to wybrał bym to samo tylko opcje ESD.

W zasadzie nie ma różnicy czy SL-10 czy 20 czy 30, kolba ta sama.
Ostatnio zmieniony czwartek 18 lut 2016, 18:46 przez volt_art, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Misiek_86

Post autor: Misiek_86 »

Przyszła dzisiaj stacja ZHAOXIN 936D, po nagrzaniu się, jest dźwięk i cały czas miga dioda, tak ma być czy powinna zgasnąć lub cały czas świecić się??
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Dioda świeci wtedy kiedy grzałka grzeje, a że steruje nią pwm to mruga (im szybciej, tym bardziej grzeje).
Pawelxqx

Post autor: Pawelxqx »

Kupiłem sterownik do T12 z banggood, do tego kolbę Bakon, oto kilka spostrzeżeń:
-kolba bardzo przyjemna w użytkowaniu, smukła, lekka, pewnie trzyma grot i łatwo się go wymienia, kabel bardzo miękki, kolba nie obsługuje wybudzania
-bardzo szybko się nagrzewa, przy zasilaniu zasilaczem 24V topi cynę po kilku sekundach
-nie sprawdzałem jeszcze dokładnie temperatur, ale fabryczna kalibracja jest dość kiepska, wydaje mi się, że grot ma ponad 50 stopnii więcej od ustawionej
-w tej wersji sterownika domyślnie przycisk impulsatora działa, nie trzeba robić zworek. Jest dostęp do ustawień kalibracji ale działa to tak, że do dwóch parametrów (P10 i P11) jest dostęp po przytrzymaniu impulsatora na włączonej lutownicy, a do pozostałych parametrów trzeba wcisnąć i trzymać impulsator przy wyłączonej lutownicy i ciągle trzymając ją włączyć, po kilku sekundach uruchomi się w trybie z dostępem do pozostałych parametrów.

Podsumowując jestem z tego zestawu zadowolony, lutownicy się bardzo przyjemnie używa, bardzo szybko się nagrzewa i dobrze trzyma temperaturę. W przyszłym tygodniu dokładniej zbadam temperatury i zobaczę na ile to można skalibrowć.
Na aliexpress można też znaleźć nowszą wersję z buzzerem, np tu: link chociaż podobno nie ma większych różnic. Interesuje mnie też ten sterownik: link i zamierzam go wypróbować w przyszłym miesiącu.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Pawelxqx pisze: a do pozostałych parametrów trzeba wcisnąć i trzymać impulsator przy wyłączonej lutownicy i ciągle trzymając ją włączyć, po kilku sekundach uruchomi się w trybie z dostępem do pozostałych parametrów.
A widzisz, dzięki bo o tym nie wiedziałem. U mnie fabryczny offset był ustawiony na 55. Zjechałem do zera i teraz mam faktyczny offset około 40°C, poprzednio prawie 100°C. W związku z tym, zmieniłem też wartość wzmocnienia (zmiana nachylenia krzywej) i przy 300°C mam ustawioną temperaturę dokładnie, a przy ustawionej 200°C mam realnie 217°C (poprzednio 230).

Pozdrawiam
Pawelxqx

Post autor: Pawelxqx »

U mnie fabrycznie w zależności od wybranej temperatury lutownica grzała 80-120 stopnii więcej niż ustawiona, obecnie mam 50 stopni więcej, ale na każdej wybranej temperaturze. Ogólnie lutuje się tym całkiem fajnie, ale trochę denerwujące jest to, że ponieważ nie mam podłączenego czujnika to lutownica się sama usypia co te 3-4 minut.
Zamówiłem na próbę ten sterownik z normalnym wyświetlaczem, jestem ciekaw jak będzie działał.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Kupiłem kolbę z BG : HAKKO FM2028
Raczej nie jest to oryginał, ale może i dobrze... Ogólnie jakość kolby jest dobra, kabelek bardzo miękki. Sama kolba miękka. Końcówki wkłada się w tą żółtą nasadkę i potem dopiero wkłada w kolbę. Jest to o tyle fajne rozwiązanie, że nawet gorącą końców kę można wyjąć z kolby, potem od tyłu wysunąć z nakładki, włożyć nową końcówkę i chwilę potem pracować dalej.
Najważniejszą informacją jednak, jest to, że kabel ma 5 żył, a nie jak oryginał 3. W związku z tym, istnieje szansa zamontowania w kolbie czujnika wibracji, i dostosowanie jej do wspomnianego już sterownika cyfrowego. Uśpienie, będzie wtedy działać prawidłowo.
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Ta hakko lepiej się sprawuję jak te popularne z allegro 65W?
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Doctore pisze:Ta hakko lepiej się sprawuję jak te popularne z allegro 65W?
Zdecydowanie szybsza reakcja na wychłodzenie grota, czyli szybciej topi się cyna na dużych powierzchniach. Przy lutowaniu małych elementów praktycznie nie ma wielkiej różnicy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Tam są tylko trzy kabelki, czyli jeden wspólny dla grzałki i czujnika temp?
Bo bym musiał zmienić wtyk, w stacji avt987 mam inny.
No właśnie, ale czy wtedy nie będzie problemów?
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Groty HAKKO T12, są zupełnie inaczej skonstruowane, tam grzałka i termopara, są podłączone do dwóch wspólnych wyprowadzeń, z tego co znalazłem, to termopara, jest połączona w szereg z grzałką. Pomiar temperatury, odbywa się w przerwach w zasilaniu grzałki, czyli zupełnie inne sterowanie. Trzeci kabelek to masa (obudowa) grota.
Pozdrawiam
Lampek

Post autor: Lampek »

Witam
Tzn. że oryginały HAKKO nie mają czujnika wstrząsowego?
Na tych grotach co otrzymujemy jest "made in Japan", jest to fałszerstwo?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Lampek pisze:Tzn. że oryginały HAKKO nie mają czujnika wstrząsowego?
Nie. Oryginalne stacje, mają czujnik odłożonej kolby w podstawce, reaguje momentalnie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ