a jak wygląda ta nowa latarka z 3x XP-L, jakie ma gabaryty?
Czy korpus jest identyczny jak latarki EDC X1 z XM-L2 i dostępna będzie taka sama optyka?
Pozdrawiam wszystkich.
![;)](./images/smilies/oczko.gif)
Moderator: greg
ptja pisze:tak, zajrzyj do datasheet-a wybranej diodyww296 pisze:Czyli jak rozumiem sprawność diody traktowanej niższym prądem jest większa jak prądem pełnym ale przez PWM? to samo dotyczy oczywiście XML-ki ?
/quote]
Ale w datasheet nie ma informacji o sprawności diody zasilanej przez PWM
PWM tez może być różne bo częstotliwość to raz a wypełnienie to dwa.
Dane które podał GREG rozumiem że z pomiarów, rzeczywiste?
Wynika z tego, że optimum pod względem jasność/zużycie energii to sterownik bez PWM (lub w ograniczonym zakresie jak u GREGA) zasilanie szeregowe aby sterownik był step down i ilość ledów taka aby zakładane zapotrzebowanie na światło pokrywało się z największa efektywnością danej diody.
Czyli w praktyce 3 diody zasilane szeregowo z dwóch 18650. Czy ktoś podjąłby się oszacowania jakie byłyby czasy pracy takiej latarki w porównaniu do np x1 starej?
To taka trochę prywata, ponieważ własnie przyszedł do mnie trójledowiec z zasilaniem szeregowym i widzę kierunek możliwych przeróbek(do tego momentu zamierzałem walczyć o lumeny
Pyra - patrząc na datę Twojego wątku to wtedy dioda LED kojarzyła mi się z małym czerwonym punkcikiem jako kontrolką, które to diody łączyłem w szereg i używałem jako podświetlenie w samochodzie/ ewentualnie jako kontrolka od dysku w kompie
bo to nie ma znaczenia.ww296 pisze:Ale w datasheet nie ma informacji o sprawności diody zasilanej przez PWM
PWM tez może być różne bo częstotliwość to raz a wypełnienie to dwa.
Atutem tego sprzętu nie jest 14W mocy, a przede wszystkim niespotykana wydajność do 150 do 200lm/W o której inni producenci mogą co najwyżej pomarzyćBocian pisze:No właśnie, korpus X1 i ~14W mocy dla trybu 100%. Czy to aby trochę nie pobożne życzenia?
Chyba, że przyjmujemy strategię znanej i cenionej/ceniącej się firmy Lupine