Wybór przedniej lampki

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
BJKoT

Wybór przedniej lampki

Post autor: BJKoT »

Witajcie,
zakładam tu temat, bo podejrzewam, że mi pomożecie :)
Otóż stoję przed wyborem lampki na przód, takiej żeby oświetlała mi trasę, a nie tylko informowała innych, że jadę :P Chciałbym na to przeznaczyć MAX 80zł. Miejsca, w których jeżdżę to miasto, słabo lub wcale nie oświetlone odcinki dróg i czasem las. Fajnie, gdyby była na akumulatorek (najlepiej USB, itp...), a nie baterie, żeby nie wymieniać ich co chwilę...
Na razie przyglądam się MacTronic i Blackburn, tyle że pewnie będą dupne... Mam obecnie jakąś tanią na 9 diod i światło jakie daje jest tragiczne...
Tak więc czekam na Waszą pomoc ;)
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Dołóż kilka zł i kup w forumowym sklepiku latarkę Convoy S2.

Mam taką na wypasie, ale są i prostsze, tańsze, wersje, polecam. :)
cwancisz

Post autor: cwancisz »

No wybór jest spory, w podobnej cenie możesz kupić np solarforce l2, convoy s6 do tego uchwyt na kierownice i masz oświetlenie takie że każdy będzie ci zazdrościł na mieście :).
BJKoT

Czyli mimo wszystko, KAŻDA latarka z akumulatorkiem będzie lepsza do roweru, niż dedykowane lampki ?
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Każda z XM-L2 na pokładzie i zasilaniem z aku. litowo jonowym.
I to wielokrotnie lepsza.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
comrat

Post autor: comrat »

To zależy na czym ci zależy.

Niektórzy lubią dobry rozkład światła (lampki typu Roxim) inni zaś cenią sobie ilość lumenów.
Latarki są dobrym rozwiązaniem bo są uniwersalne.
Po dorobieniu "daszka" z powodzeniem sprawdzają się na drodze (nie oślepiają).
Poza tym ich moc w stosunku do ceny zakupu jest lepsza niż lampek typowo rowerowych (convoya s2 kupisz u chińczyków za 50zł i masz kilkaset lumenów a za takiego roxima musisz zapłacić 250 zł a i tak możesz być niezadowolony z ilości światła i z doświetlenia boków)

Ja myślę, że dość mocno polecany zestawy: Convoy (lub inne podobne latarki) z aku, ładowarką i uchwytem rowerowym to bardzo dobry wybór.
Taki zestaw da ci frajdę z jazdy zarówno po mieście jak i w terenie.
BJKoT

Zależy mi na tym, aby na kilka metrów przede mną było jasno :grin:
A jak wyglądają zakupy w tym fasttech.com, bo ceny w przeliczeniu na plny mają bardzo dobre ? Nigdy nic nie kupowałem za granicą, także...
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

1. Płacić najlepiej przez PayPal.
2. Wybierać najlepiej przesyłkę rejestrowaną (z trackingiem), przy małych kwotach zamówienia (poniżej chyba 15$) trzeba za tracking troszkę dopłącić (ok $1).
3. Na produkty latarkowe i około latarkowe wpisujemy kod np. BLF (od budgetLightForum), za co mamy ok 5% rabatu.
4. Lepiej nie kupować ogniw (akumulatorów) ostatnio, albo przynajmniej w osobnych zamówieniach od innych rzeczy, na których nam zależy, bo aku ostatnio nie dochodzą, albo idą bardzo długo (powyżej 1mc).
5. Ogniwa najtaniej kupić w sklepiku od użytkowników: Woytazo, Fon, albo kubaswiatelka (o ile się nie mylę). Ciut mniejsze pojemności, ale o dużo mniejsza cena.

To tak w skrócie.

Pozdrawiam, marmez
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
BJKoT

Czy ktoś ogarnięty w temacie latarek i na fasttech'u mógłby skompletować części i podrzucić linka ? Albo chociaż mnie nakierujcie ;) Tak, żeby w PLN nie przekroczyć 65zł ;-)

Bo tych latarek/diod jest od ch... groma :o
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Najtańsze są convoye S2 (to już nam ogranicza ładnie liczbę możliwości). Żeby być spokojniejszym o nieprzegrzewanie, to moc 1,4A, ew. 2,1A. Teraz kolor diody, najpopularniejszy z dostępnych tam, to będzie chyba 5C (neutralny).

Czyli proponuję tę:
http://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1195020
ew. tę:
http://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1195011

Chyba, że sam chcesz składać z obudowy i diody i sterownika?

Jeszcze dobrze mieć uchyt na rower, tej nest wystarczająco dobry:
http://www.fasttech.com/product/1181500

[ Dodano: 5 Lipiec 2014, 23:13 ]
Nie wiem czy masz ładowarkę.

Taka jednoogniwowa jest często polecana:
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... er-version dodatkowo jest to PowerBank - można telefon naładować, ale zasilana jest z USB.

Taka, sieciowa na dwa ogniwa też daje radę:
http://www.fasttech.com/product/1080400
Tekst podpisu:
BJKoT

Nie znam się na składaniu, wolałbym mieć wszystko złożone. A co do diody, to myślę, że neutralna, bardziej zmierzająca ku cieplejszej barwie - jeśli trzeba wybierać. Ładowarki niestety nie posiadam :/ A coś lepszego od Convoya, ale tylko trochę droższego ? Chyba, że nie ma sensu dopłacać ?
Ostatnio zmieniony niedziela 06 lip 2014, 11:46 przez BJKoT, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Lepszy od convoya jest modowany convoy.
Nie ma sensu dopłacać do lepszej fabrycznej latarki bo taka która jest lepsza fabrycznie jest nieproporcjonalnie droższa, a w kwestii ilości światła wypada słabiej od modowanej latarki.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Smoku ma rację, modowany jest lepszy. A jak chcesz coś droższego, to droższe są inne Convoye z serii S: S3, S6, i jakie tam jeszcze... jeszcze Roche F12 (o ile nie mylę cyferek) tez jest droższy a też OK.
Ostatnio zmieniony niedziela 06 lip 2014, 12:36 przez marmez, łącznie zmieniany 2 razy.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

A ja mam jeszcze lepszą propozycję, niż modowany Convoy - 2 fabryczne Convoye. Nie dosyć, że 2 latarki ze sterownikiem 1,4A dadzą więcej światła niż jedna z 2,8A, to jeszcze będą miały zaletę w postaci możliwości kształtowania nimi wiązki światła przed rowerem. Muszę też wspomnieć, że nawet taki fabryczny Convoy S2 ze sterownikiem 1,4A pokonuje każdego rowerowego MacTronica ilością światła. 2 takie na pełnej mocy przy jeździe rowerem~30km/h zapewnią lepszą widoczność niż światła samochodowe przy ~90km/h.
BJKoT

Okeeeeej, a możecie wyrazić swoją opinię na temat tego sprzętu Aukcja :?:
Gościu ma sporą ofertę i może od niego byłoby warto coś wybrać ?
ODPOWIEDZ