Pytanie o sens modyfikacji Mactronic HLS-K1.

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
lord_craven

Pytanie o sens modyfikacji Mactronic HLS-K1.

Post autor: lord_craven »

Witam.

Nie wiem gdzie taki temat pasuje, więc ewentualnie proszę o przeniesienie.

Mam taki dylemat dotyczący czołówek. Mam dwa Mactronic'i, tytułowy HLS-K1 i Epic.
Epic świeci bardzo ładnie: daleko i wąsko jak i blisko i szeroko. Czy jest sens bawić się w przerabianie HLSa tak aby świecił trochę mocniej i szerzej a krócej, czy też kupić HC50, a Epica dac kobiecie? Odpowiadając, bierzcie proszę pod uwagę to, że sam nie będę modyfikował tylko musiałbym to zlecić komuś. Z tym że z HLSem też nie chciałbym się rozstawać, jest ze mną od kilku ładnych lat i chciałbym mu dać jakieś drugie życie ;)
Wiem że najlepszą odpowiedzią jest: modyfikuj ale też i kupuj Nitecore'a.

Proszę zatem o informacje ile by mnie kosztowała modyfikacja tej latarki, biorąc pod uwagę następujące rzeczy: dioda o odcieniu ok. 5000K, optyka dająca szersze światło w stosunku do oryginału (na zasięgu mi nie zależy). Oryginał, wg. producenta, daje maks ok. 80 lumenów, jak po przeróbkach byłoby to maks ok. 120-150 lumenów szerszego światła to byłbym bardzo zadowolony (ale może być też i więcej ;) ).

A jeżeli ktoś chciałby się podjąć takiej modyfikacji to proszę o kontakt na PW. Jak się zdecyduję, to będę się kontaktował z wybraną osobą.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

HLS-K1 ma nietypowego rozmiaru optykę fabryczną i trzeba zrobić pierścień dopasowujący "standardowe" do otworu w obudowie. Wg mnie dobrze jest też poprawić radiator i wtedy można pokusić się o 200lm stałe i z 300lm w krótkich strzałach boosta ale to już po przerobieniu sterownika ;)
Awatar użytkownika
lord_craven

ElSor, ale tyle lumenów mi jest niepotrzebne (wiem co piszę ;) ). To ma być latarka na spacery, nordic i do poświecenia w domu. Dla większego światła mam to co w drugiej linijce stopki. Chciałbym tylko aby dioda była trochę mocniejsza i cieplejsza no i szerszy kąt świecenia. Sterownika bym nie ruszał.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

lord_craven pisze:Sterownika bym nie ruszał.
Rezystory i tak trzeba będzie ruszyć, bo stara dioda ma bardzo wysokie napięcie przewodzenia i po włożeniu nowej diody popłynie przez nią prąd z 2x za duży a tryb niski byłby średnio-wysokim ;)
Awatar użytkownika
lord_craven

ElSor, dzięki za odpowiedzi :) Plusiki poszły.

Prosiłbym, jak ktoś może, o orientacyjny koszt użytych części i robocizny.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Prosiłbym, jak ktoś może, o orientacyjny koszt użytych części i robocizny.
Dioda 20-30zł, optyka 2-10zł, rezystory 1zł + koszty dostawy jeśli ktoś nie ma na stanie części. Dorobienie pierścienia dochodzi do tego + robota. Myślę, że okolice 50-80zł + odesłanie latarki. Za mod Petzla Myo biorę obecnie 60zł a podobnie to wygląda.

[ Dodano: 3 Marzec 2014, 17:39 ]
Prąd "fabryczny" + Nichia 219 + kolimator 40° + 2-3x więcej materiału radiatora + redukcja i mamy:
Obrazek
Zamiast:
Obrazek

A tak się prezentuje po modyfikacji:
Obrazek
Awatar użytkownika
lord_craven

Jak widać na powyższych fotkach, modyfikacji podjął się ElSor, za co Mu serdecznie dziękuję. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Zacytuję też docelową użytkowniczkę tego sprzętu:
Witam.
Podtrzymuję zdanie, że lepiej niż ja wiedziałeś, co chcę. Konto na NK musi zostać. Po testach terenowych stwierdzam dużo lepszą widoczność, światełko nie męczy oczu, ma miłą żółtą barwę i bardzo wyraźnie odwzorowuje otoczenie. Kąt soczewki dobrany perfekcyjnie. Jestem bardzo zadowolona.
Wielkie podziękowania należą się za wybitną cierpliwość dla niezdecydowanego i grymaśnego potwora.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

lord_craven pisze:Konto na NK musi zostać.
Muszę więc dalej szukać okazji do skasowania konta ;)
lord_craven pisze:Wielkie podziękowania należą się za wybitną cierpliwość dla niezdecydowanego i grymaśnego potwora.
Ten grymaśny potwór to chyba na powyższych 2 zdjęciach? A najbardziej niezdecydowany to byłem ja sam i nie wiedziałem co wrzucić, żeby było dobrze.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lord_craven

ElSor pisze:Muszę więc dalej szukać okazji do skasowania konta
Nie wywołuj wilka z lasu ;)
ElSor pisze:Ten grymaśny potwór to chyba na powyższych 2 zdjęciach? A najbardziej niezdecydowany to byłem ja sam i nie wiedziałem co wrzucić, żeby było dobrze.
Ukryty pierwiastek kobiecy? ;)
Ale jak widzisz trafiłeś za to idealnie. :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Ale jak widzisz trafiłeś za to idealnie. :)
Czystym przypadkiem. Moja czołówka zrobiona na 80 stopni nie daje już tej poświaty pod nogi, za to szerzej świeci sam spot i więcej światła trafi na obserwowany obiekt podczas majsterkowania. Może kiedyś przetestuję soczewkę 25 stopni ale to będzie raczej podobnie do Twojej tylko z wyraźniejszym spotem w centrum i zasięgiem z 10m większym.
Mikołaj

Post autor: Mikołaj »

Od dzisiaj ja też się cieszę podobnie zmodowaną czołówką (soczewka 25°).
Dziękuję ElSor. :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Ja również dziękuję.
Dodam tylko małe porównanie :
Obrazek
zamiast
Obrazek
oraz dopiszę, że w nowego LEDa płynie delikatnie mniejszy prąd niż w fabrycznego, który chyba miał generować ok 150-160lm.
mwitek

Post autor: mwitek »

Podepnę się pod temat, czy analogicznie będzie z K1 PLUS - 100 lm z sensorami.

I jak modyfikacja wpłynie na czas działania na baterii?

Zależy mi najbardziej na większej mocy i i może rozproszeniu
ODPOWIEDZ