A tak mi się udało zepsuć
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5010
Krok po kroku , niech będzie tamten temat przestroga dla innych. Jak doszła do mnie nowa sztuka tej latarki to okazało się, że świeci tak samo jak moja, którą uważałem za gorzej świecacą przez porysowanie szmatką "odbłyśnika". W tej latarce jednak on nie ma praktycznie wcale wpływu na światło emitowane z latarki.
A beam w nowej jest taki sam jak w tej uszkodzonej przeze mnie
No ale jak już uszkodziłem diodę to mogę coś mocniejszego do niej włożyć stad ten temat.
[ Dodano: 16 Grudzień 2010, 00:10 ]
[ Dodano: 16 Grudzień 2010, 00:09 ]
skaktus pisze:Piguła wygląda na porządną, jak bym w to wcisnął XPG-R5, akku liion 16850 a to co udaje lustro okleił folią chromowaną bo efektu lustra farbą w spray nie uzyskasz.
Znalazłem taką wypowiedź na konkurencyjnym forum ;
Generalnie wygląda na to, że XP-G potrzebują dobrej/dedykowanej optyki. Podmiany w miejsce XP-E robią fajną rzecz poszerzając światło, ale nie uzyskuje się tego czego chce się uzyskiwać od mocniejszych diod, czyli wiekszej intensywności w spocie, bo tu jest zwyczajnie dużo gorzej. Wiadomo z czego to wynika (powierzchnia chipa) i dlatego ta rewelacyjna dioda w praktyce póki co taką rewelacyjną nie jest. Może inaczej - ten przełom w wydajności nie przekłada się na realne osiągi, czyli szczęka nie opada.
Ta latarka bardzo dobrze świeci na bliskie odleglosci na dalekie też sobie dobrze radzi 100m oświetla jak skupimy wiązkę . Z powyzszej wypowiedzi wynika, że jak wstawie diode XP-G to zasięgu nie poprawie a w sumie na tym by mi zależało najbardziej. Czyli chyba pozostane przy XR-E ?
Czy może jeszcze jakąś inną diodę zaproponujecie , która w skupieniu zaświeci jeszcze dalej ?